Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Vorig jaar noteerde de cultuurdienst een recordaantal aanvragen voor het uitleenmateriaal:

 • Er werden 25.185 stoelen ontleend op 136 activiteiten.
 • 3.629 tafels stonden op 122 activiteiten.
 • Er werden 944 podiumelementen geleend voor 54 activiteiten.
 • Er werd 14,3 kilometer nadar ontleend, waarvan 2,2 kilometer wedstrijdnadar.
 • De voortoog werd op 29 activiteiten geplaatst (goed voor 503 meter toog).

“Het is goed om te zien dat het verenigingsleven weer op volle toeren draait”, zegt raadslid Stijn Van Maele. “Na corona was het voor heel wat socio-culturele verenigingen niet evident. Heel wat activiteiten moesten heropgestart worden, vrijwilligers waren moeilijker te vinden.”

Gemeentelijke zalen goed bezet

De gemeente telt heel wat zalen die verenigingen kunnen afhuren. Opvallend is dat de beide culturele centra opvallend vaak bezet zijn. Als je weet dat een zaal maximaal 16 uur per dag kan worden gereserveerd is cultuurcentrum De Feniks (Wingene) acht op de tien keer in gebruik. In cultuurcentrum De Wissel (Zwevezele) is dat ruim zes op de tien.

“Het is duidelijk dat het cultuurcentrum De Feniks niet alleen verouderd is, maar ook is volgeboekt. We werken daarom hard door aan het broodnodige vrijetijdscentrum in het Keizerspark bij het gemeentehuis. Tegen 2028 zouden we dat moeten kunnen openen. De plannen willen we later dit jaar nog presenteren”, aldus cultuurschepen Brecht Warnez.

Een overzicht van de reserveringsgraad van de socio-culturele zalen.

 • CC Feniks = 81%
 • CC Wissel = 65%
 • Kaplote = 52%
 • Verrekijker = 49%
 • Koetsenhuis = 47%
 • Damberd = 33%
 • Parochiaal Centrum = 33%
 • Schakel = 17%

Nieuwe reservatietool goed onthaald

Met de introductie van een nieuwe online reserveringstool, goed een jaar geleden, als onderdeel van een groter digitaliserings- en administratieve vereenvoudigingsinitiatief, heeft de gemeente een belangrijke stap gezet in het vergemakkelijken van het reserveringsproces. Uit de evaluatie bij de gebruikers blijkt een grote tevredenheid.

“We willen het eenvoudiger maar ook toegankelijker maken voor onze vrijwilligers die al hun handen vol hebben. Naast een online tool blijft ook iedereen welkom in het Vrijetijdspunt in ons gemeentehuis waar we onze vrijwilligers met een glimlach verder helpen”, zegt schepen Brecht Warnez.

Extra feestmateriaal te huur

We staan dicht bij onze verenigingen en horen ook via de adviesraden vaak de behoeften van de verenigingen. Daarom investeren we elk jaar in nieuw materiaal”, aldus schepen Warnez. Zo kocht de gemeente het afgelopen jaar 300 nieuwe stoelen en ook 300 meter nadar voor wielerwedstrijden.

Later dit voorjaar stelt de gemeente ook een nieuwe evenementenmobiel voor. Een voorstel vanuit de sport-, jeugd- en cultuurraad. Het feestmateriaal werd in 2023 ook uitgebreid met afvalcontainers en werfkasten.

Gemeenteraadslid Stijn Van Maele benadrukte het belang van de initiatieven: “Als gemeenteraadslid is het mijn prioriteit om ervoor te zorgen dat de stemmen van onze verenigingen gehoord worden. Ik ben blij dat het gemeentebestuur dan proactief werkt aan oplossingen die onze socio-culturele verenigingen ondersteunen”, sluit raadslid Stijn Van Maele af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Wingene

Gemeente Wingene organiseert gratis digilessen en digihulp

De gratis digilessen en digihulp-sessies in de gemeente Wingene zijn een groot succes. “Honderden inwoners namen in het voorjaar enthousiast deel en gingen met nieuwe inzichten en kennis over uiteenlopende, digitale onderwerpen naar huis. Helaas was de vraag soms groter dan het aanbod, daarom voorzien we nog meer digilessen in het najaar”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, zijn of haar digitale vaardigheden verbeteren.” Snel inschrijven is de boodschap!

Wingene

Wingene viert Vlaanderen Feest in Kasteelpark

Op zaterdag 6 juli viert Gemeente Wingene Vlaanderen Feest met een kinderfestival en avond vol muziekoptredens in het Kasteelpark in Zwevezele. “Voor de eerste keer vindt ons Vlaanderen Feest op een zaterdag plaats. Dit laat ons toe om nog meer dan vroeger in te zetten op kinderen en jonge gezinnen met een heus kinderfestival vanaf 16 uur,” vertelt schepen van Cultuur Brecht Warnez. “Zoals steeds is de toegang helemaal gratis!”