Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Vorig jaar noteerde de cultuurdienst een recordaantal aanvragen voor het uitleenmateriaal:

 • Er werden 25.185 stoelen ontleend op 136 activiteiten.
 • 3.629 tafels stonden op 122 activiteiten.
 • Er werden 944 podiumelementen geleend voor 54 activiteiten.
 • Er werd 14,3 kilometer nadar ontleend, waarvan 2,2 kilometer wedstrijdnadar.
 • De voortoog werd op 29 activiteiten geplaatst (goed voor 503 meter toog).

“Het is goed om te zien dat het verenigingsleven weer op volle toeren draait”, zegt raadslid Stijn Van Maele. “Na corona was het voor heel wat socio-culturele verenigingen niet evident. Heel wat activiteiten moesten heropgestart worden, vrijwilligers waren moeilijker te vinden.”

Gemeentelijke zalen goed bezet

De gemeente telt heel wat zalen die verenigingen kunnen afhuren. Opvallend is dat de beide culturele centra opvallend vaak bezet zijn. Als je weet dat een zaal maximaal 16 uur per dag kan worden gereserveerd is cultuurcentrum De Feniks (Wingene) acht op de tien keer in gebruik. In cultuurcentrum De Wissel (Zwevezele) is dat ruim zes op de tien.

“Het is duidelijk dat het cultuurcentrum De Feniks niet alleen verouderd is, maar ook is volgeboekt. We werken daarom hard door aan het broodnodige vrijetijdscentrum in het Keizerspark bij het gemeentehuis. Tegen 2028 zouden we dat moeten kunnen openen. De plannen willen we later dit jaar nog presenteren”, aldus cultuurschepen Brecht Warnez.

Een overzicht van de reserveringsgraad van de socio-culturele zalen.

 • CC Feniks = 81%
 • CC Wissel = 65%
 • Kaplote = 52%
 • Verrekijker = 49%
 • Koetsenhuis = 47%
 • Damberd = 33%
 • Parochiaal Centrum = 33%
 • Schakel = 17%

Nieuwe reservatietool goed onthaald

Met de introductie van een nieuwe online reserveringstool, goed een jaar geleden, als onderdeel van een groter digitaliserings- en administratieve vereenvoudigingsinitiatief, heeft de gemeente een belangrijke stap gezet in het vergemakkelijken van het reserveringsproces. Uit de evaluatie bij de gebruikers blijkt een grote tevredenheid.

“We willen het eenvoudiger maar ook toegankelijker maken voor onze vrijwilligers die al hun handen vol hebben. Naast een online tool blijft ook iedereen welkom in het Vrijetijdspunt in ons gemeentehuis waar we onze vrijwilligers met een glimlach verder helpen”, zegt schepen Brecht Warnez.

Extra feestmateriaal te huur

We staan dicht bij onze verenigingen en horen ook via de adviesraden vaak de behoeften van de verenigingen. Daarom investeren we elk jaar in nieuw materiaal”, aldus schepen Warnez. Zo kocht de gemeente het afgelopen jaar 300 nieuwe stoelen en ook 300 meter nadar voor wielerwedstrijden.

Later dit voorjaar stelt de gemeente ook een nieuwe evenementenmobiel voor. Een voorstel vanuit de sport-, jeugd- en cultuurraad. Het feestmateriaal werd in 2023 ook uitgebreid met afvalcontainers en werfkasten.

Gemeenteraadslid Stijn Van Maele benadrukte het belang van de initiatieven: “Als gemeenteraadslid is het mijn prioriteit om ervoor te zorgen dat de stemmen van onze verenigingen gehoord worden. Ik ben blij dat het gemeentebestuur dan proactief werkt aan oplossingen die onze socio-culturele verenigingen ondersteunen”, sluit raadslid Stijn Van Maele af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”