Wingene wil verenigingen herlanceren met coronaveilig evenementenplein tijdens de zomer

Gemeente Wingene kijkt vooruit en maakt volop plannen voor de volgende maanden. Een evenementenplein tijdens de eerste drie weken in juli is er een van. “We toveren de oude speelplaats aan het parochiaal centrum om tot een kant-en-klaar en coronaveilig evenementenplein waar culturele activiteiten kunnen plaatsvinden”, zegt Brecht Warnez, schepen van Cultuur. Wingense verenigingen kunnen de volledig ingerichte ontmoetingsplek, inclusief artiest, helemaal gratis boeken. “Het is onze manier om hen na deze lastige periode perspectief te bieden.”

Verenigingen hebben het niet gemakkelijk. Ze worden geconfronteerd met de financiële impact die de vele geannuleerde activiteiten met zich meebrengen. Daarbovenop is het zonder vaste ontmoetingsmomenten moeilijk voor verenigingen om vrijwilligers, leden en ouders van leden aan boord te houden.

“Via gerichte informatie en ondersteuning proberen we hen zo goed mogelijk tijdens deze crisis te begeleiden”, zegt schepen Brecht Warnez. “Maar daar houdt het niet op. We zijn als gemeente ontzettend trots op onze vele verenigingen en willen alles uit de kast halen om hen zo snel mogelijk te herlanceren.” 

Alternatief voor Vlaanderen Feest

De gemeente komt daarom met het idee om vanaf 1 tot 21 juli een evenementenplein in te richten waar culturele activiteiten coronaveilig georganiseerd kunnen worden.

“Grote evenementen zoals Vlaanderen Feest zijn voorlopig geen optie, en toch vinden we als gemeente dat we deze zomer nog kunnen én moeten redden”, benadrukt schepen Brecht Warnez. “Een ontmoetingsplek waar kleinere culturele evenementen kunnen plaatsvinden leek ons een fantastisch en haalbaar alternatief.”

De gemeente koos de oude speelplaats aan het parochiaal centrum in het hart van de gemeente als locatie uit. “Niet toevallig, want in de toekomst komt hier de binnentuin van ons gloednieuw vrijetijdscentrum in het Keizerspark. Het evenementenplein is dus een leuk voorproefje.” Met een overdekt podium, loungehoekjes, strandstoelen, planten, een ingerichte bar, kleurrijke meubels, terrasverwarming … zorgt de gemeente ervoor dat alle elementen aanwezig zijn voor een gezellige en levendige ontmoetingsplek. 

Verenigingen mee aan boord

De gemeente wil niet alleen een plek creëren waar inwoners graag samenkomen. Ook een portie cultuur mag op het evenementenplein niet ontbreken. “Samen met onze verenigingen gaan we op zoek naar de juiste artiesten die mee zullen zorgen voor onvergetelijke avonden.” Erkende Wingense verenigingen kunnen het ingerichte plein, inclusief artiest, gratis boeken en krijgen daarbovenop ook de baropbrengst en een deel van de ticketverkoop. Op momenten dat het evenementenplein niet geboekt is voor de cultuurprogrammatie kan de ingerichte locatie ook gereserveerd worden voor ledenbijeenkomsten van verengingen. 

Via www.wingene.be/evenementenplein kunnen verenigingen zich voor het evenementenplein aanmelden. “We raden hen aan om daar niet te lang mee te wachten want we vermoeden dat de interesse bij de verengingen groot zal zijn. Wie eerst komt, eerst maalt”, klinkt het.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.