Wingene organiseert infomomenten rond energiebesparing

De energieprijzen swingen de pan uit en dat zorgt voor heel wat onzekerheid en kopzorgen bij vele gezinnen en ondernemers nu de winter in aantocht is. De snelste en efficiëntste manier om de op hol geslagen energiemarkten te bedaren, is de vraag reduceren. Dat kan door het groot potentieel aan energiebesparingen te benutten en energieverliezen te beperken, zonder dat we daarvoor significant moeten inboeten op comfort. “De uitdaging om energie te besparen en kosten te beperken is nog nooit zo groot geweest. Daarom organiseert de gemeente in oktober en november drie infomomenten in het teken van energie-efficiëntie, energiebesparing en duurzame energie”, vertellen schepenen Brecht Warnez en Tom Braet.

Infoavond “Mijn verbouwpremie” – maandag 17 oktober om 20 uur in CC de Wissel

Heb je verbouwplannen of wil je je woning energiezuinig(er) maken? Weet dan dat je vanaf 1 oktober kan terugvallen op Mijn Verbouwpremie, de eengemaakte Vlaamse premie van de vroegere renovatiepremie en de meeste premies van Fluvius voor energiebesparende investeringen. “Via een ééngemaakt loket en verhoogde premies willen we nog meer mensen toegang geven tot een financiële duw in de rug. Het gaat dan bijvoorbeeld om dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, hoogrendementsglas, zonneboiler, warmtepomp en warmtepompboiler, net als verbouwingen aan elektriciteit en sanitair, binnenrenovatie en ramen en deuren”, zegt schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid, Brecht Warnez. 

Energie expert Jeroen Verbeke van het Energiehuis WVI zorgt voor duidelijke info en concreet advies.

Iedereen is welkom. Schrijf je vooraf in op www.wingene.be/infoavond-mijn-verbouwpremie.

Energiebeurs – dinsdag 8 november in lokaal dienstencentrum Geselle (WZC Amphora)

De beurs is gratis en vrij toegankelijk van 12 tot 21 uur. Alle geïnteresseerde inwoners zijn er welkom met vragen over duurzaamheid, ontzorging, energie-efficiëntie, energiecontracten en premies.

Schepen van Welzijn en Wonen, Tom Braet vult aan: “Tijdens de beurs krijg je de mogelijkheid om je energie-uitdagingen en -vraagstukken voor te leggen aan de aanwezige experts van de Woonwinkel regio Tielt, de Energiesnoeiers, het Energiehuis en/of het Sociaal Verhuurkantoor en het Sociaal Huis. Het is de bedoeling om burgers de nodige kennis en tools mee te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen.”

Infoavond gevelscans – donderdag 24 november om 20 uur in CC de Wissel

Tot slot wil de gemeente ook proactief inwoners bewust maken van warmteverliezen in hun huis door het aanbieden van gevelscans. Dat is een betrouwbare meettechniek die het energieverlies van je woning via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten en vochtproblemen in beeld brengt. Met het blote oog is zoiets amper of niet te zien.

“Begin dit jaar reed daarom een ‘thermocar’ uit om de voorgevels van alle Zwevezeelse woningen met een warmtecamera te scannen. Via de infoavond willen we hen meer info geven over deze scans en mogelijke energiebesparingen via een warmtefoto van hun eigen gevel”, legt schepen Warnez uit. “Eind dit jaar maken we ook warmtefoto’s voor de resterende woningen in Wingene waarna we ook voor hen een individueel traject op maat zullen aanbieden.”

Tijdens de infosessie wordt een algemene, technische toelichting gegeven over de warmtescans, in het bijzonder over de gevelscans die in Zwevezele werden genomen. Na afloop kunnen geïnteresseerden een afspraak maken om een individueel gesprek in te plannen bij het thermoloket, voor een correcte interpretatie van de eigen warmtefoto. Daarnaast wordt ook bekeken welke isolatiemogelijkheden voor de woning het meest geschikt zijn.

Deze infoavond richt zich in eerste instantie tot de inwoners van Zwevezele. Schrijf je vooraf in via www.wingene.be/infoavond-gevelscans. Alle inwoners zullen voor de infosessie nog een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

Gemeente biedt eigen gekweekt bloemenzaad aan voor particuliere tuinen

Tot 15 april kunnen geïnteresseerde inwoners bloemenzaad bestellen voor de eigen tuin. Het bloemenzaad werd afgelopen jaar geoogst op het gemeentelijk bloemenzaadwinningsperceel “Bieland”, dat zich vlak naast het kerkhof in Zwevezele bevindt. “Met dit initiatief willen we inwoners aansporen om een perkje met wilde bloemen in hun tuin te voorzien. De bloemen leveren voedsel voor vlinders en bijen. Bijen zijn van onschatbare waarde en zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen”, aldus schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez.