Wingene ondertekent Vlaamse Bomencharter: tegen 2024 een nieuwe boom per inwoner

Net als 145 andere lokale besturen schaart ook gemeente Wingene zich achter het Vlaamse Bomencharter. “Tegen 2024 willen we in onze gemeente liefst 14.600 nieuwe bomen planten, of voor elke inwoner één dus”, zeggen schepen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez. “We willen het goede voorbeeld geven en onze inwoners aanmoedigen om zelf ook meer bomen aan te planten.” Dit initiatief past binnen het Burgemeestersconvenant dat streeft naar 40 % minder CO2-uitstoot tegen 2030.

Via het Bomencharter engageren steden en gemeenten zich om een bepaald aantal bijkomende bomen te bekomen op het grondgebied van de gemeente. Op die manier staat het Bomencharter symbool voor de collectieve strijd tegen de klimaatopwarming. Het Bomencharter heeft betrekking op de periode 2019 – 2024 en wordt op die manier maximaal geënt op de bestuursperiode van de lokale besturen. Het is een burgerinitiatief dat ontstaan is in Vlaams-Brabant en ondertussen opvolging krijgt in heel Vlaanderen en nu dus ook in de gemeente Wingene.

De juiste boom op de juiste plaats

Het belang van bomen is niet te onderschatten. Ze zetten CO2 om in zuurstof en bieden bescherming tegen de nefaste gevolgen van de klimaatopwarming zoals hitte, droogte en overstromingen. Bomen verbeteren de luchtkwaliteit, vormen een lawaaibuffer en bevorderen de biodiversiteit. “Intussen erkent iedereen het belang en de belevingswaarde van openbaar groen en bomen in het bijzonder”, zegt Hedwig Kerckhove, schepen van Groenbeheer en -onderhoud. Maar tegelijkertijd wordt niet iedereen wild van ‘een boom voor eigen deur’. “De experten van onze Dienst Interne Werken streven naar een kwaliteitsvolle uitbouw van het groenareaal. Precies omdat draagvlak heel belangrijk is, staan we open voor dialoog en proberen we binnen bepaalde krijtlijnen ook open te staan voor argumenten en suggesties van onze inwoners. Zo stelden we tijdens een bewonersvergadering in het voorjaar de plannen voor tot het kappen van verschillende bomen uit veiligheidsoverwegingen in Sint-Pietersveld gecombineerd met het heraanplanten en de uitbreiding van het plaatselijke bomenbestand.”

Digitale bomenteller: elke boom telt

Het streefdoel van de gemeente Wingene is dat er in de periode 2019-2024 op het gemeentelijk grondgebied 14.600 bijkomende bomen aangeplant worden, dat is één boom per inwoner. De telling van het aantal geplante bomen vormt een wezenlijk onderdeel van het Bomencharter. Alle bomen die geplant worden vanaf 1 januari 2019 tot 31 december 2024 worden opgenomen in de telling.

Schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez: “Als openbaar bestuur kunnen we deze uitdaging onmogelijk alleen realiseren. We rekenen meer dan ooit op het inzicht van bedrijven en inwoners dat bomen een positieve impact hebben en zorgen voor afkoeling in hete weersomstandigheden, overtollig water opslorpen en zorgen voor een schonere lucht. Wie sinds 2019 één of meerdere nieuwe bomen heeft geplant kan dit voortaan melden via onze website  (www.wingene.be/bomenteller).”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.