Bewustwording en sensibiliseren
Dat de energiefacturen de pan uitswingen, daarvan is iedereen zich ondertussen bewust. Dat we ons energieverbruik moeten aanpassen, ook dat hoeft geen betoog meer. Om medewerkers en gebruikers van gebouwen bewust te maken van hun energieverbruik, wordt op korte termijn een communicatiecampagne opgestart. “Naast een deelname aan Dikketruiendag, worden ook heel wat concrete tips gegeven. Daarbij gaat het vaak om simpele zaken: lichten doven bij het verlaten van een ruimte, bewust computers en beeldschermen uitschakelen …”, legt burgemeester Lieven Huys uit.
Acties op korte termijn
Naast het sensibiliseren van medewerkers en gebruikers, zullen o.a. ook duurzame verplaatsingen verder aangemoedigd worden en zal er enkel verwarmd worden waar dat nodig is. Ook de temperatuur van het zwembadwater in recreatiebad de Alk zal actief opgevolgd worden.
“Gelukkig namen we de afgelopen jaren al klimaatvriendelijke maatregelen die ons nu veel energie besparen. Toch blijft de Alk een grote energiekost met zich meebrengen”, vertelt schepen van Klimaat en duurzaamheid Brecht Warnez. “Daarom zoeken we nog naar nieuwe maatregelen zoals de plaatsing van een UV-lamp om zowel energie als water te besparen.” In de Alk worden ook twee nieuwe luchtgroepen met warmterecuperatie geplaatst (met steun van provincie West-Vlaanderen) en worden de ventilatiekanalen grotendeels vernieuwd.
De gemeenteraad besliste op 26 september verder om de openbare verlichting ’s nachts in de hele gemeente te doven. “We breiden ons bestaand brandprogramma uit zodat straks in alle straten de verlichting tussen 23 en 5 uur uit gaat. Op vrijdag en zaterdag blijft de verlichting aan.”, stelt schepen van Openbare werken Hedwig Kerckhove. De gemeente blijft ondertussen verder inzetten op LED-verlichting. Inmiddels is 25% van het gemeentelijk verlichtingspark verled.
Andere ingrepen op korte termijn zijn: het plaatsen van aanwezigheidsdetectoren waardoor het licht automatisch uitschakelt wanneer er geen gebruikers zijn, het isoleren van warmwaterleidingen, het isoleren van gebouwen …
Acties op middellange en lange termijn
Het gemeentebestuur blijft ook inzetten op groene energie. “Zo wordt bekeken hoe we volgend jaar extra zonnepanelen kunnen plaatsen om energiedelen in onze gemeente mogelijk te maken”, vertelt Brecht Warnez. Daarnaast zullen grote energieverbruikers zoals de sporthallen regeltechnisch onderzocht worden, zodat de instellingen optimaal zijn om het verbruik te verminderen.
Op lange termijn werkt het gemeentebestuur aan een visie om het patrimonium te verduurzamen. O.a. het extra isoleren van gebouwen en de omschakeling naar verwarming o.b.v. lage watertemperaturen zijn daarin belangrijke elementen. “Zo zal via een macroscan ook de vastgoedportefeuille gerationaliseerd worden rekening houdend met de duurzaamheid van de gebouwen. We gaan na welke gebouwen nodig en nuttig zijn en welke een tweede leven nodig hebben”, sluit burgemeester Lieven Huys af.