Wingene maakt energiereductieplan op

We gaan door een ongeziene energiecrisis. Elektriciteit, water, gas, ook voor de gemeente Wingene nemen ze een grote hap uit het budget. “We verwachten dat de gas- en elektriciteitsfactuur in de gemeentelijke gebouwen aanzienlijk zal stijgen. Een eerste berekening geeft aan dat we ruim 465.000 euro per jaar voor gas en 536.000 euro voor elektriciteit zullen betalen. Al is het vandaag de dag moeilijk om dit correct in te schatten. Om het hoofd te bieden aan de stijgende energieprijzen namen we gerichte energiebesparende acties”, vertellen burgemeester Lieven Huys en schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez. In totaal gaat het om 19 acties waarbij zowel op korte, middellange als lange termijn gefocust wordt.

Bewustwording en sensibiliseren

Dat de energiefacturen de pan uitswingen, daarvan is iedereen zich ondertussen bewust. Dat we ons energieverbruik moeten aanpassen, ook dat hoeft geen betoog meer. Om medewerkers en gebruikers van gebouwen bewust te maken van hun energieverbruik, wordt op korte termijn een communicatiecampagne opgestart. “Naast een deelname aan Dikketruiendag, worden ook heel wat concrete tips gegeven. Daarbij gaat het vaak om simpele zaken: lichten doven bij het verlaten van een ruimte, bewust computers en beeldschermen uitschakelen …”, legt burgemeester Lieven Huys uit.

Acties op korte termijn

Naast het sensibiliseren van medewerkers en gebruikers, zullen o.a. ook duurzame verplaatsingen verder aangemoedigd worden en zal er enkel verwarmd worden waar dat nodig is. Ook de temperatuur van het zwembadwater in recreatiebad de Alk zal actief opgevolgd worden.

Gelukkig namen we de afgelopen jaren al klimaatvriendelijke maatregelen die ons nu veel energie besparen. Toch blijft de Alk een grote energiekost met zich meebrengen”, vertelt schepen van Klimaat en duurzaamheid Brecht Warnez. “Daarom zoeken we nog naar nieuwe maatregelen zoals de plaatsing van een UV-lamp om zowel energie als water te besparen.” In de Alk worden ook twee nieuwe luchtgroepen met warmterecuperatie geplaatst (met steun van provincie West-Vlaanderen) en worden de ventilatiekanalen grotendeels vernieuwd.

De gemeenteraad besliste op 26 september verder om de openbare verlichting ’s nachts in de hele gemeente te doven. “We breiden ons bestaand brandprogramma uit zodat straks in alle straten de verlichting tussen 23 en 5 uur uit gaat. Op vrijdag en zaterdag blijft de verlichting aan.”, stelt schepen van Openbare werken Hedwig Kerckhove. De gemeente blijft ondertussen verder inzetten op LED-verlichting. Inmiddels is 25% van het gemeentelijk verlichtingspark verled.

Andere ingrepen op korte termijn zijn: het plaatsen van aanwezigheidsdetectoren waardoor het licht automatisch uitschakelt wanneer er geen gebruikers zijn, het isoleren van warmwaterleidingen, het isoleren van gebouwen …

Acties op middellange en lange termijn

Het gemeentebestuur blijft ook inzetten op groene energie. “Zo wordt bekeken hoe we volgend jaar extra zonnepanelen kunnen plaatsen om energiedelen in onze gemeente mogelijk te maken”, vertelt Brecht Warnez. Daarnaast zullen grote energieverbruikers zoals de sporthallen regeltechnisch onderzocht worden, zodat de instellingen optimaal zijn om het verbruik te verminderen.

Op lange termijn werkt het gemeentebestuur aan een visie om het patrimonium te verduurzamen. O.a. het extra isoleren van gebouwen en de omschakeling naar verwarming o.b.v. lage watertemperaturen zijn daarin belangrijke elementen. “Zo zal via een macroscan ook de vastgoedportefeuille gerationaliseerd worden rekening houdend met de duurzaamheid van de gebouwen. We gaan na welke gebouwen nodig en nuttig zijn en welke een tweede leven nodig hebben”, sluit burgemeester Lieven Huys af.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Wingene

Wingene haalt foodtruckfestival naar gemeente

Dit jaar brengt Wingene een nieuw culinair hoogtepunt met het debuut van een levendig foodtruckfestival. Dit initiatief, een samenwerking tussen Vadelo en Mobilefoodbar, belooft volgende zomer een smakelijke mix van diversiteit, entertainment en gezelligheid te worden.