Wingene lanceert actieplan om bijen te redden

Het belang van bijen en hommels is niet te onderschatten voor voedselzekerheid en biodiversiteit. Daarom neemt de gemeente Wingene de komende vijf jaar verschillende acties om hen te helpen bij hun zoektocht naar voedsel. “Het gemeentelijk bijenactieplan kwam tot stand onder impuls van de gemeentelijke werkgroep Kruisbestuivers“, aldus schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez. “Met dit plan springen we voluit in de bres voor bijen. Naast bijenvriendelijke omvormingen van ons eigen groenareaal, willen we ook bewoners en (land- en tuinbouw)bedrijven aanzetten tot actie.” Het gemeentelijk zaadwinningsperceel wordt de blikvanger van het actieplan.

Veranderingen in landgebruik, versteende tuinen en dodelijke parasieten vormen een toenemende bedreiging voor wilde bijen, hommels en honingbijen. Nochtans zijn bijen van onschatbare waarde. “Bijen zorgen voor bestuiving en vruchtzetting van drie vierde van alle voedingsgewassen. Zonder deze kruisbestuivers krijgen onder andere bloemen, appelen, tomaten en aardbeien het heel lastig en verdwijnen ook heel wat wilde planten”, benadrukt Hedwig Kerckhove, schepen van Groenonderhoud en Land- en Tuinbouw. Om de bijenpopulatie te versterken werkt de gemeente sinds vorig jaar samen met Stad-Land-schap ‘t West-Vlaamse hart en Inagro aan het project Kruisbestuivers. Intussen heeft de gemeentelijke werkgroep een bijenactieplan klaar met 25 concrete acties.

Omvorming openbare groenzones

Om bijen en hommels te helpen bij hun zoektocht naar gevarieerder voedsel, ondernam de gemeente de afgelopen jaren meerdere acties zoals de plaatselijke omvorming van het openbaar groen in combinatie met een aangepast beheer. Onder meer in beide gemeentelijke sportparken en in Callewaertsbos werden bloemenmengsels ingezaaid en bij wegbermen en verschillende openbare grasvlaktes wordt al een verschralend maaibeheer toegepast.  In toepassing van het bijenactieplan wil de gemeente nog een versnelling hoger schakelen. Schepen Hedwig Kerckhove verduidelijkt: “Op verschillende locaties gaan we de maaifrequentie terugschroeven, zodat gazons kunnen evolueren tot bloemrijker graslanden. De bijen en andere bestuivers in de gemeente varen hier wel bij! Dit jaar nog zaaien we in onze gemeentelijk parken en grasperken bijkomend 1 hectare meerjarige bloemenmengsels in. Met plaatselijke inspiratieborden willen we onze inwoners informeren en aanzetten tot gelijkaardige acties.”

Gemeentelijk zaadwinningsperceel als speerpunt

De gemeente zet ook in op minder voor de hand liggende acties.

“In het najaar willen we een eigen bloemenzaadwinningsperceel met een 30-tal bloemensoorten inrichten”, vertelt schepen Brecht Warnez. “Voor elke soort reserveren we een aparte strook. Het gaat onder andere over klaproos, teunisbloem, wilde margriet, toorts, duizendblad, krokus …”

Rudi Debel, ondervoorzitter van de gemeentelijke milieuraad en gepassioneerd vlinderliefhebber, is één van de grote bezielers van dit initiatief. “Als gemeente oogsten we het bloemenzaad om dan elders op het openbaar terrein in te zaaien. Tussen de percelen worden graspaden gemaaid om bezoekers te verwelkomen. Op termijn zullen ook zij zaad op kunnen oogsten om thuis in te zaaien.”

Particuliere tuinen als groene stapstenen

De jongste jaren is de bijensterfte in onze streken alarmerend. Nochtans kan iedereen ook op kleine schaal zijn steentje bijdragen. Schepen Brecht Warnez: “Veel bijensoorten hebben een leefgebied dat niet veel groter is dan een straat of een wijk. Zelfs een bijenvriendelijke tuin helpt de bijen om te overleven. Door gefaseerd te maaien, een bloemenborder aan te leggen, een bijenhotelletje te plaatsen en chemische middelen te mijden, bouw je mee aan een beter biotoop voor insecten. Zelfs een terraspot met een bloeiende struik of bloemen vormt een belangrijke groene stapsteen.” Inwoners vinden meer info en tips op www.wingene.be/bijen.

Misverstanden

“Bijen zijn echt onmisbaar voor ons en daar zijn veel mensen zich te weinig van bewust”, besluiten schepen Hedwig Kerckhove en schepen Brecht Warnez. “Sommige mensen houden niet van gezoem rond de oren. Ze zijn bang om gestoken te worden. Mensen verwarren bijen ook dikwijls met wespen die dol zijn op zoete drankjes en etenswaren en je vaak komen lastigvallen wanneer je op je terras geniet van een cocktail of barbecue.” Via infoborden, gemeentelijke infokanalen en scholeneducatie wil de gemeente deze misverstanden de wereld uithelpen. “We hopen dat de uitvoering van ons gemeentelijk bijenactieplan op termijn leidt tot een aantrekkingspool voor allerlei vliegende bestuivers in Wingene.”

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.