Wingene gaat volop verder voor 100 % energiezuinige verlichting

Gemeente Wingene trekt de kaart van de duurzaamheid en bouwt zijn openbaar verlichtingsnet planmatig om naar ultrazuinige ledverlichting. Momenteel worden daarvoor in verschillende centrumstraten nieuwe verlichtingsarmaturen geplaatst. Dit initiatief past binnen het Burgemeestersconvenant dat streeft naar 40 % minder CO2-uitstoot tegen 2030. “We willen het goede voorbeeld geven en onze inwoners sensibiliseren om energiebewust te leven”, zeggen schepenen Hedwig Kerckhove en Brecht Warnez.

Sinds 2016 dooft de gemeente elke weeknacht de lichten tussen 23 en 5 uur. “We combineren deze beleidskeuze met een investeringsplan om bij vernieuwingen systematisch om te schakelen naar ledverlichting”, vertelt Hedwig Kerckhove, schepen van Openbare Werken. Het gemeentebestuur sloot hiervoor een overeenkomst met distributienetwerkbeheerder Fluvius. “Het doel is om het openbaar verlichtingsnet tegen 2030 volledig uit te rusten met duurzame ledverlichting.”

In Wingene staan momenteel 3.000 verlichtingstoestellen, goed voor een jaarlijks verbruik van 977 MWh (cijfers 2019). Dit is evenveel als het elektriciteitsverbruik van 280 gezinnen per jaar. Eind 2019 was reeds 6,5 % van de lichtpunten met led-armaturen uitgerust.

“Er wacht ons nog een grote uitdaging, maar dankzij de expertise van Fluvius werken we stap voor stap en pakken we eerst de meest vervuilende toestellen aan”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid.

Minimale hinder voor buurtbewoners

Fluvius tracht tijdens de werken de hinder voor de buurtbewoners en het verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. De geplande vervangingen voor 2020 zijn momenteel in volle uitvoering. De omgeving van Ter Vloet werd afgewerkt en intussen is men aan de slag in de Brouwerijstraat, Lijsterlaan, Merellaan en op het bedrijventerrein Verrekijker. Later op het jaar zijn nog het Hof van Wingene, de Koning Boudewijnlaan en De Ast aan de beurt.

“Om het doel van 2030 te halen, staan er in 2021 een 300-tal vervangingen naar led-armaturen op de agenda”, vervolgt schepen Hedwig Kerckhove. “De studiedienst van Fluvius werkt momenteel het vervangingsplan voor volgend jaar verder uit.”

Energiebewust Wingene

Met deze omschakeling wil de gemeente niet enkel CO2 besparen, maar ook inwoners en bedrijven sensibiliseren en aanzetten tot slimmer en zuiniger energiegebruik.

“Met de ombouw van onze openbare verlichting naar ledverlichting besparen we 76 ton CO2. Maar alleen kunnen we deze klimaatuitdaging niet realiseren. We hopen dat iedereen in de gemeente zijn steentje bijdraagt”, besluit schepen Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.