Wingene gaat met ambitieus plan strijd aan tegen klimaatverandering

De gemeente Wingene wil een ambitieus maar realistisch klimaatbeleid voeren om de klimaatverandering tegen te gaan en zich te wapenen tegen de gevolgen ervan. De doelstellingen en acties voor de komende tien jaar zijn nu gebundeld in een klimaatactieplan. “We willen enerzijds als gemeente het goede voorbeeld geven en anderzijds willen we anderen mobiliseren, want dit kunnen we niet alleen”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. Het plan is op 27 januari 2020 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Samen met de omliggende gemeentes Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt, ondertekende Wingene het Burgemeestersconvenant. Dat is het grootste initiatief op vlak van klimaat en energie ter wereld en werd gelanceerd door de Europese Commissie. In het traject 2030 wordt gestreefd naar 40% minder CO2-uitstoot.

“Dat is een stevige ambitie”, zegt schepen Brecht Warnez. “Maar niets doen is geen optie.”

Klimaattafels en ontwerpsessies

Bij de opmaak van het klimaatactieplan werden vele stakeholders betrokken. Via klimaattafels en een digitale enquête konden inwoners ideeën aanbrengen en uitwisselen. Daarnaast waren er ook ontwerpsessies met professionele stakeholders, dat zijn mensen vanuit overheden, kennisinstellingen of bedrijfsorganisaties zoals het Innovatiesteunpunt of de Bedrijfsgilde.

“Door samen rond de tafel te zitten en hen te betrekken bij de opmaak van het actieplan creëren we gedragenheid en verantwoordelijkheid en leggen we een stevige basis voor nieuwe, innovatieve acties”, zegt schepen Brecht Warnez.

Iedereen doet mee

De gemeente wil een voortrekkersrol spelen en anderen hiermee inspireren. “De komende jaren gaan we onze gebouwen nog verduurzamen. Tegen 2030 vervangen we ook al onze straatlampen door energiezuinige ledverlichting en we evolueren stelselmatig naar een milieuvriendelijk wagenpark”, zegt schepen Brecht Warnez.

Maar ondanks deze concrete acties is de gemeente realistisch.

“Onze eigen CO2-uitstoot bedraagt slechts twee procent van het totale percentage in de gemeente. Alleen kunnen we deze klimaatuitdaging niet realiseren. Iedereen in de gemeente zal zijn of haar steentje moeten bijdragen”, zegt schepen Brecht Warnez. “Dus gaan we inwoners, handelaars, bedrijfsleiders en landbouwers aanmoedigen, ondersteunen en mobiliseren om hun CO2-uitstoot terug te dringen.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Wingene

Gemeente Wingene maakt inwoners wegwijs in digitale wereld

‘Spreek jij al digitaal?’ Dat is de vraag die de gemeente Wingene aan haar inwoners stelt. “We willen als gemeente de digitale vaardigheden van onze burgers versterken”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, deelnemen aan de digitale maatschappij.” In het najaar kunnen inwoners bij de gemeente onder andere terecht voor gratis digihulp en digilessen.

Wingene

Nieuwe digiborden verhelderen straatcommunicatie

In augustus onthulde de gemeente Wingene met trots de splinternieuwe digiborden bij het gemeentehuis in Wingene en op de Markt in Zwevezele. Op de digiborden verschijnen activiteiten, evenementen, campagnes en acties die in de gemeente plaatsvinden en georganiseerd worden door de gemeente of door verenigingen.
“Op die manier ondersteunen we onze verenigingen op een effectieve en goedkope manier. Elke erkende Wingense vereniging kan via de digiborden gratis hun evenement communiceren met duizenden voorbijgangers. Of het nu gaat om culturele evenementen, sportactiviteiten of andere bijeenkomsten, de digiborden zijn beschikbaar om de initiatieven die voor het brede publiek georganiseerd worden onder de aandacht te brengen”, vertelt schepen van Communicatie Brecht Warnez.