Wingene gaat met ambitieus plan strijd aan tegen klimaatverandering

De gemeente Wingene wil een ambitieus maar realistisch klimaatbeleid voeren om de klimaatverandering tegen te gaan en zich te wapenen tegen de gevolgen ervan. De doelstellingen en acties voor de komende tien jaar zijn nu gebundeld in een klimaatactieplan. “We willen enerzijds als gemeente het goede voorbeeld geven en anderzijds willen we anderen mobiliseren, want dit kunnen we niet alleen”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. Het plan is op 27 januari 2020 door de gemeenteraad goedgekeurd.

Samen met de omliggende gemeentes Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede en Tielt, ondertekende Wingene het Burgemeestersconvenant. Dat is het grootste initiatief op vlak van klimaat en energie ter wereld en werd gelanceerd door de Europese Commissie. In het traject 2030 wordt gestreefd naar 40% minder CO2-uitstoot.

“Dat is een stevige ambitie”, zegt schepen Brecht Warnez. “Maar niets doen is geen optie.”

Klimaattafels en ontwerpsessies

Bij de opmaak van het klimaatactieplan werden vele stakeholders betrokken. Via klimaattafels en een digitale enquête konden inwoners ideeën aanbrengen en uitwisselen. Daarnaast waren er ook ontwerpsessies met professionele stakeholders, dat zijn mensen vanuit overheden, kennisinstellingen of bedrijfsorganisaties zoals het Innovatiesteunpunt of de Bedrijfsgilde.

“Door samen rond de tafel te zitten en hen te betrekken bij de opmaak van het actieplan creëren we gedragenheid en verantwoordelijkheid en leggen we een stevige basis voor nieuwe, innovatieve acties”, zegt schepen Brecht Warnez.

Iedereen doet mee

De gemeente wil een voortrekkersrol spelen en anderen hiermee inspireren. “De komende jaren gaan we onze gebouwen nog verduurzamen. Tegen 2030 vervangen we ook al onze straatlampen door energiezuinige ledverlichting en we evolueren stelselmatig naar een milieuvriendelijk wagenpark”, zegt schepen Brecht Warnez.

Maar ondanks deze concrete acties is de gemeente realistisch.

“Onze eigen CO2-uitstoot bedraagt slechts twee procent van het totale percentage in de gemeente. Alleen kunnen we deze klimaatuitdaging niet realiseren. Iedereen in de gemeente zal zijn of haar steentje moeten bijdragen”, zegt schepen Brecht Warnez. “Dus gaan we inwoners, handelaars, bedrijfsleiders en landbouwers aanmoedigen, ondersteunen en mobiliseren om hun CO2-uitstoot terug te dringen.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.