Wingene en Beernem verdedigen plannen voor fietspad langs oostzijde N370

De gemeenten Wingene en Beernem steken hun teleurstelling over de gerechtelijke procedure tegen het dubbelrichtingsfietspad langs de Beernemsteenweg (N370) niet onder stoelen of banken. “Discussies over vleermuizen en bomen doen ons bijna vergeten waar het hier echt om gaat, namelijk het wegwerken van een zwart verkeerspunt en het verhogen van de verkeersveiligheid”, klinkt het. Beide gemeenten blijven achter het standpunt van Agentschap Wegen en Verkeer staan om het fietspad aan de oostelijke kant van de weg aan te leggen en hopen alsnog dat de werken snel van start kunnen.

Niets dan lof toen, in december vorig jaar, het fietspad langs de N370 tussen Wingene en Wildenburg geopend werd. Het is er niet alleen aangenaam, maar vooral ook veilig fietsen, en dat is geen vanzelfsprekendheid voor een drukke gewestweg met veel zwaar verkeer. Het doortrekken van dit fietspad tot in Beernem is een logisch en noodzakelijk vervolg om de verkeersveiligheid te verhogen.  Het project staat al een lange tijd op de planning van het Agentschap Wegen en Verkeer en op de wensenlijst van de betrokken gemeenten. Maar gerechtelijke procedures, bijvoorbeeld over de habitat van een beschermde vleermuissoort, blijven voorlopig verhinderen dat de werken op terrein van start kunnen.

Niet tegen natuur, wel vóór verkeersveiligheid

De gemeenten Wingene en Beernem betreuren de procedureslag en vrezen voor een non-discussie die niet langer rationeel, maar eerder omwille van andere belangen, gevoerd wordt. Beide gemeentebesturen blijven achter de beslissing van Agentschap Wegen en Verkeer staan om het dubbelrichtingsfietspad langs de oostelijke zijde van de gewestweg aan te leggen. Wanneer het fietspad aan de andere kant zou komen, moeten fietsers twee keer de drukke gewestweg kruisen en dat levert nieuwe, gevaarlijke verkeerssituaties op. Er volgde vorige week een eerste overleg tussen Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Landmaatschappij en de betrokken gemeenten om de situatie te bespreken. “Alle partijen zitten nog steeds op dezelfde lijn. We bekijken de noodzakelijke stappen om het dossier zo snel mogelijk te deblokkeren”, klinkt het.  

Burgemeester van Wingene Lieven Huys: “We mogen de hoofddoelstelling van het project niet uit het oog verliezen. We willen de verkeersveiligheid van onze fietsers aanzienlijk verhogen. Wanneer we het fietspad aan de overkant leggen, dwingen we hen om twee keer een drukke gewestweg te kruisen. De keuze voor de oostelijke kant is geen keuze tegen vleermuizen of natuur in het algemeen, wel eentje vóór verkeersveiligheid en mensenlevens.” Burgemeester van Beernem Jos Sypré: “De gekozen route aan de oostzijde is de meest verkeersveilige manier omdat de drukke gewestweg dan niet moet gedwarst worden. Het is noodzakelijk en belangrijk dat dit fietspad er komt en we hopen dit snel te kunnen realiseren.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.

Cultuur

Gemeente viert ‘Wingene Bevrijd’ met feestelijk programma

Onder de titel ‘Wingene Bevrijd’ herdenkt gemeente Wingene in de maand september de bevrijding door de Poolse troepen 80 jaar geleden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het programma omvat een tentoonstelling, bevrijdingsfeest, theatermonoloog, fietstochten en een lezing. Het is een samenwerking tussen Heemkundige Kring Ons Wingene, Woestijnzwijn, de gemeentelijke cultuurraad, Peter Speelt en de gemeente Wingene.

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.