Wingene en Beernem verdedigen plannen voor fietspad langs oostzijde N370

De gemeenten Wingene en Beernem steken hun teleurstelling over de gerechtelijke procedure tegen het dubbelrichtingsfietspad langs de Beernemsteenweg (N370) niet onder stoelen of banken. “Discussies over vleermuizen en bomen doen ons bijna vergeten waar het hier echt om gaat, namelijk het wegwerken van een zwart verkeerspunt en het verhogen van de verkeersveiligheid”, klinkt het. Beide gemeenten blijven achter het standpunt van Agentschap Wegen en Verkeer staan om het fietspad aan de oostelijke kant van de weg aan te leggen en hopen alsnog dat de werken snel van start kunnen.

Niets dan lof toen, in december vorig jaar, het fietspad langs de N370 tussen Wingene en Wildenburg geopend werd. Het is er niet alleen aangenaam, maar vooral ook veilig fietsen, en dat is geen vanzelfsprekendheid voor een drukke gewestweg met veel zwaar verkeer. Het doortrekken van dit fietspad tot in Beernem is een logisch en noodzakelijk vervolg om de verkeersveiligheid te verhogen.  Het project staat al een lange tijd op de planning van het Agentschap Wegen en Verkeer en op de wensenlijst van de betrokken gemeenten. Maar gerechtelijke procedures, bijvoorbeeld over de habitat van een beschermde vleermuissoort, blijven voorlopig verhinderen dat de werken op terrein van start kunnen.

Niet tegen natuur, wel vóór verkeersveiligheid

De gemeenten Wingene en Beernem betreuren de procedureslag en vrezen voor een non-discussie die niet langer rationeel, maar eerder omwille van andere belangen, gevoerd wordt. Beide gemeentebesturen blijven achter de beslissing van Agentschap Wegen en Verkeer staan om het dubbelrichtingsfietspad langs de oostelijke zijde van de gewestweg aan te leggen. Wanneer het fietspad aan de andere kant zou komen, moeten fietsers twee keer de drukke gewestweg kruisen en dat levert nieuwe, gevaarlijke verkeerssituaties op. Er volgde vorige week een eerste overleg tussen Agentschap Wegen en Verkeer, de Vlaamse Landmaatschappij en de betrokken gemeenten om de situatie te bespreken. “Alle partijen zitten nog steeds op dezelfde lijn. We bekijken de noodzakelijke stappen om het dossier zo snel mogelijk te deblokkeren”, klinkt het.  

Burgemeester van Wingene Lieven Huys: “We mogen de hoofddoelstelling van het project niet uit het oog verliezen. We willen de verkeersveiligheid van onze fietsers aanzienlijk verhogen. Wanneer we het fietspad aan de overkant leggen, dwingen we hen om twee keer een drukke gewestweg te kruisen. De keuze voor de oostelijke kant is geen keuze tegen vleermuizen of natuur in het algemeen, wel eentje vóór verkeersveiligheid en mensenlevens.” Burgemeester van Beernem Jos Sypré: “De gekozen route aan de oostzijde is de meest verkeersveilige manier omdat de drukke gewestweg dan niet moet gedwarst worden. Het is noodzakelijk en belangrijk dat dit fietspad er komt en we hopen dit snel te kunnen realiseren.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.