Met haar deelname aan de Nacht van de Duisternis wil de gemeente inwoners en bedrijven sensibiliseren en aanzetten tot slimmer licht- en energiegebruik.
“Te veel nachtverlichting blijft immers niet zonder gevolgen”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. “Naast de nodeloze energieverspilling is er ook een grote invloed op de groei en het dagelijkse leven van planten, dieren en zelfs mensen. Dit doordat een groot deel van het licht naar boven wordt gestraald in plaats van datgene te verlichten wat moet verlicht worden.”
De gemeente Wingene dooft tijdens de Nacht van de Duisternis daarom uitzonderlijk de monumentverlichting.
Omschakelen naar ledverlichting
Sinds 2016 dooft de gemeente al elke nacht de lichten tussen 23 en 5 uur. “We combineren deze beleidskeuze met een investeringsplan om bij vernieuwingen systematisch om te schakelen naar ledverlichting”, vertelt Hedwig Kerckhove, schepen van Openbare Werken. Het gemeentebestuur sloot hiervoor een overeenkomst met distributienetwerkbeheerder Fluvius. “Het doel is om het openbaar verlichtingsnet tegen 2030 volledig uit te rusten met duurzame ledverlichting.”
Nacht van de Duisternis.
De Nacht van de Duisternis vindt in Vlaanderen voor de 25ste keer plaats. Het is een initiatief van VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en verschillende natuurverenigingen.