Wingene dooft het licht tijdens Nacht van de Duisternis

In het weekend van zaterdag 10 en zondag 11 oktober wordt het wat donkerder dan gewoonlijk in Wingene. Tijdens de Nacht van de Duisternis dooft de gemeente op verschillende pleinen de monumentverlichting om zo de impact van lichthinder en lichtvervuiling in de kijker te zetten. De gemeente roept al haar inwoners op om mee te doen en het licht tijdens deze nacht te doven.
dark, night, alley

Met haar deelname aan de Nacht van de Duisternis wil de gemeente inwoners en bedrijven sensibiliseren en aanzetten tot slimmer licht- en energiegebruik.

“Te veel nachtverlichting blijft immers niet zonder gevolgen”, zegt Brecht Warnez, schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid. “Naast de nodeloze energieverspilling is er ook een grote invloed op de groei en het dagelijkse leven van planten, dieren en zelfs mensen. Dit doordat een groot deel van het licht naar boven wordt gestraald in plaats van datgene te verlichten wat moet verlicht worden.”

De gemeente Wingene dooft tijdens de Nacht van de Duisternis daarom uitzonderlijk de monumentverlichting.

Omschakelen naar ledverlichting

Sinds 2016 dooft de gemeente al elke nacht de lichten tussen 23 en 5 uur. “We combineren deze beleidskeuze met een investeringsplan om bij vernieuwingen systematisch om te schakelen naar ledverlichting”, vertelt Hedwig Kerckhove, schepen van Openbare Werken. Het gemeentebestuur sloot hiervoor een overeenkomst met distributienetwerkbeheerder Fluvius. “Het doel is om het openbaar verlichtingsnet tegen 2030 volledig uit te rusten met duurzame ledverlichting.”

Nacht van de Duisternis.

De Nacht van de Duisternis vindt in Vlaanderen voor de 25ste keer plaats. Het is een initiatief van VZW Preventie Lichthinder, de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) en verschillende natuurverenigingen.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingene verwelkomt nieuwe inwoners

Het gemeentebestuur ontving op zondag 21 mei zo’n 36 nieuwe inwoners op een gezellig ontmoetingsmoment in het gemeentehuis. Met een hapje en een drankje werden ze warm onthaald. “Het is fijn om onze nieuwe inwoners samen te kunnen brengen. Velen van hen verkenden onze mooie gemeente al en vonden de weg naar ons gemeentehuis, maar toch zijn er nog verborgen parels en gemeentelijke diensten die we hen graag tonen”, zeggen schepenen Brecht Warnez en Ann Mesure.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.