Wie opgeroepen wordt om te helpen bij verkiezingen moet 50 euro presentiegeld krijgen.

Uit het onderzoek van VRT NWS blijkt dat één op vijf opgroepen bijzitters en voorzitters niet opdaagde in het stembureau. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) wil daar iets aan doen door een verhoogd presentiegeld toe te kennen maar ook een weigeringsrecht in te roepen én vrijwillige bijzitters toe te laten.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur stelde reeds in haar evaluatierapport bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 vast dat het bij elke verkiezing moeilijk wordt om de stem- en telbureaus (tijdig) samen te stellen. Dit wordt nu door het onderzoek van VRT NWS bevestigd. Één van de redenen is dat het presentiegeld voor de leden van de stem- en telbureaus (19 euro in gemeenten waar op papier wordt gestemd en 27 euro waar digitaal wordt gestemd) staat niet in verhouding tot de prestatie die van de leden verwacht wordt.

Hoger presentiegeld

Brecht Warnez stelt daarom in de commissie Binnenlands bestuur op 12 mei 2020 reeds voor om de presentiegelden voor de leden van de stem- en telbureaus te verhogen:

“De huidige vergoeding staat niet in verhouding tot de geleverde prestaties. De opgeroepen burgers zijn tussen de vijf en negen uur aanwezig in het stem- of tellokaal. Bij problemen duurt het vaak veel langer. Een vergoeding van 50 euro is daarom rechtvaardig.”

De vergoeding van vijftig euro is te vergelijken met de gewone wettelijk vastgelegde vrijwilligersvergoeding voor één dag (34,71 euro) en een forfaitaire onkostenvergoeding van 15 euro (verplaatsing, telefonie…).

Gerichte aanpak van vier prioritaire groepen

Het Vlaams parlementslid wil ook verdergaan. “Ik begrijp dat het frustrerend is om als burger telkens opnieuw te worden opgeroepen. Daarom moet je kunnen weigeren om te zetelen als je vorige verkiezingen reeds zetelde als voor- of bijzitter van een stem- of telbureau.”, stelt Brecht Warnez.

Tot slot stelt Vlaams Parlementslid voor om ook vrijwillig bijzitterschap toe te laten. In het rapport van 25 oktober 2018 van de Ombudsman werd vastgesteld dat verschillende burgers de ombudsman contacteerden om vrijwillig bijzitter te zijn. Dit is decretaal niet toegestaan.

“Er zijn ook burgers die graag zetelen of stemmen tellen. Laat hen vrijwillig hen kandidaat stellen en hen opnemen in een poule. De neutraliteit kan gewaarborgd worden door bijvoorbeeld een loting uit de vrijwillige poule.“

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Binnenlands Bestuur

Uitgaven in steden en gemeenten 1,4 miljard euro hoger

Dit jaar worden de steden en gemeenten geconfronteerd met uitgaven die 1,4 miljard euro hoger liggen dan aan het begin van de legislatuur begroot. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez – die de cijfers opvroeg bij minister Rutten – wijst op de significante stijgingen in personeels-, energie- en operationele kosten en benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing. “Vlaanderen heeft al heel wat financiële inspanningen gedaan voor de lokale besturen maar die zijn niet altijd even rechtvaardig. Het gemeentefonds moet op de schop en ook het nodige respect tonen voor de kleinere steden en gemeenten”, aldus Warnez.

Binnenlands Bestuur

Cd&v legt reddingsplan op tafel voor gemeentelijke zwembaden

De bouw en de uitbating van lokale zwembaden wordt voor veel gemeentebesturen onhaalbaar. “De voorbije 20 jaar sloot in bijna één op vier gemeenten het zwembad. Willen we straks nog publieke zwembaden, dan is het dringend tijd voor een andere aanpak”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hiervoor een voorstel neerlegt in het parlement.