Wie opgeroepen wordt om te helpen bij verkiezingen moet 50 euro presentiegeld krijgen.

Uit het onderzoek van VRT NWS blijkt dat één op vijf opgroepen bijzitters en voorzitters niet opdaagde in het stembureau. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) wil daar iets aan doen door een verhoogd presentiegeld toe te kennen maar ook een weigeringsrecht in te roepen én vrijwillige bijzitters toe te laten.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur stelde reeds in haar evaluatierapport bij de verkiezingen van 14 oktober 2018 vast dat het bij elke verkiezing moeilijk wordt om de stem- en telbureaus (tijdig) samen te stellen. Dit wordt nu door het onderzoek van VRT NWS bevestigd. Één van de redenen is dat het presentiegeld voor de leden van de stem- en telbureaus (19 euro in gemeenten waar op papier wordt gestemd en 27 euro waar digitaal wordt gestemd) staat niet in verhouding tot de prestatie die van de leden verwacht wordt.

Hoger presentiegeld

Brecht Warnez stelt daarom in de commissie Binnenlands bestuur op 12 mei 2020 reeds voor om de presentiegelden voor de leden van de stem- en telbureaus te verhogen:

“De huidige vergoeding staat niet in verhouding tot de geleverde prestaties. De opgeroepen burgers zijn tussen de vijf en negen uur aanwezig in het stem- of tellokaal. Bij problemen duurt het vaak veel langer. Een vergoeding van 50 euro is daarom rechtvaardig.”

De vergoeding van vijftig euro is te vergelijken met de gewone wettelijk vastgelegde vrijwilligersvergoeding voor één dag (34,71 euro) en een forfaitaire onkostenvergoeding van 15 euro (verplaatsing, telefonie…).

Gerichte aanpak van vier prioritaire groepen

Het Vlaams parlementslid wil ook verdergaan. “Ik begrijp dat het frustrerend is om als burger telkens opnieuw te worden opgeroepen. Daarom moet je kunnen weigeren om te zetelen als je vorige verkiezingen reeds zetelde als voor- of bijzitter van een stem- of telbureau.”, stelt Brecht Warnez.

Tot slot stelt Vlaams Parlementslid voor om ook vrijwillig bijzitterschap toe te laten. In het rapport van 25 oktober 2018 van de Ombudsman werd vastgesteld dat verschillende burgers de ombudsman contacteerden om vrijwillig bijzitter te zijn. Dit is decretaal niet toegestaan.

“Er zijn ook burgers die graag zetelen of stemmen tellen. Laat hen vrijwillig hen kandidaat stellen en hen opnemen in een poule. De neutraliteit kan gewaarborgd worden door bijvoorbeeld een loting uit de vrijwillige poule.“

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Slechts 20 steden en gemeenten delen hun energie

Het energiedelen bij lokale besturen flopt. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Bart Somers (Open VLD) in de commissie Binnenland deze namiddag. “Het rendement voor steden en gemeenten is gewoon te laag. De energieleveranciers rekenen te hoge kosten aan waardoor het voor gemeenten gewoon niet zinvol is om haar energie te delen”, zegt het parlementslid.