West-Vlamingen scoren beter op toelatingsexamen arts en tandarts.

Elk jaar worden de toelatingsexamens voor arts en tandarts georganiseerd. “Enkel in West-Vlaanderen slaagt meer dan de helft van de kandidaten”, stelt Brecht Warnez als Vlaams volksvertegenwoordiger en lid van de commissie Onderwijs vast. Dit jaar werden deze toelatingsexamens omwille van de coronacrisis voor het eerst digitaal én gedecentraliseerd georganiseerd. “Ook opmerkelijk is dat dit eigenlijk niet heeft betekend dat er meer West-Vlamingen of Limburgers hebben meegedaan”, aldus Brecht Warnez.

West-Vlaanderen scoort best

Er namen aan het toelatingsexamen arts 543 West-Vlamingen deel. Hiervan slaagden 315 studenten of 58%. Hiermee scoort de provincie West-Vlaanderen het best. Bij alle andere provincies slagen meer dan de helft van de deelnemers niet.

Bij de tandartsen slagen 78 van de 139 West-Vlamingen. Daarmee is West-Vlaanderen ook de enige provincie met meer dan de helft geslaagde deelnemers (56%).

Onderstaand een overzicht van de totale slaag- en deelnamepercentages van de toelatingsexamens voor arts en tandarts. Opvallend is dat deelnemers wonend in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest nog steeds minder slagen dan andere deelnemers, al moeten we, zeker voor het tandartsenexamen (waar er weinig deelnemers uit Brussel zijn), voorzichtig zijn met interpretaties.

ProvincieGeslaagdDeelgenomenSlaagperc.Deelnameperc.
Antwerpen548132741%29%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest4616328%4%
Limburg24050048%11%
Oost-Vlaanderen500105947%23%
Vlaams-Brabant40585048%19%
West-Vlaanderen39368258%15%
Totaal2132458147%100%

Brecht Warnez: “Slechts 15% van de deelnemers aan het Vlaamse toelatingsexamen zijn West-Vlamingen, maar de resultaten tonen een goede voorbereiding en motivatie want ze slagen procentueel het meest.”

Meest vrouwelijke studenten, afkomstig uit secundair en hoger onderwijs

De meeste geslaagden voor het artsenexamen volgden in het secundair onderwijs richtingen zoals wetenschappen-wiskunde (801) of Latijn-wiskunde (205).

Bij de tandartsen zijn de cijfers gelijkaardig. Wetenschappen-wiskunde (162) en Latijn-wiskunde (39) is de favoriete vooropleiding in het secundair.

Brecht Warnez: “Er zijn naast de grote groep uit het secundair onderwijs, 1.412 studenten, ook 718 geslaagde kandidaat-artsen en -tandartsen afkomstig uit ons hoger onderwijs.”

“Bij de geslaagde kandidaat-artsen zijn 64% dames. Bij de tandartsen loopt dit op tot 70%. Hiermee wordt de vervrouwelijking van de medische beroepen bevestigd.”

Op meer plaatsen examen, toch minder deelnemers

Op 25 en 26 augustus 2020 vonden de toelatingsexamens voor de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde plaats op meer dan 100 locaties in Vlaanderen en Brussel.  Deelnemers werden ad random verdeeld over de examenlocaties. Deelnemers mochten geen examen afleggen op de eigen school om niemand te bevoordelen of te benadelen. Deze spreiding kwam er omwille van de coronacrisis. Het aantal deelnemers per locatie varieerde tussen 11 (kleinste groep) en 375 (grootste groep).

Brecht Warnez: “Nu het examen dichtbij georganiseerd werd en niet meer in Brussels Expo, is geen stijging te merken ten opzichte van de vorige jaren van het aantal deelnemers uit verder afgelegen provincies zoals West-Vlaanderen en Limburg.”

Dit academiejaar mochten 1285 van de 1763 geslaagde studenten starten met de opleiding geneeskunde en 181 van de 369 geslaagden met de opleiding tandheelkunde. Dit heeft te maken met de numerus fixus. De effectieve rangschikking van de geselecteerden berust op de selectie van de beste deelnemers.

Ik blijf in het parlement het dossier van de toelatingsexamens nauwgezet volgen”, sluit Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.