West-Vlaanderen investeert het meest in asbestverwijdering

“De Vlaamse subsidie versnelt asbestverwijdering uit onze leefomgeving”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde. “West-Vlaanderen maakte reeds gebruik van 1.042.043 euro, het meest van alle provincies.”

De Vlaamse regering reikt een subsidie uit per oppervlakte verwijderde asbest, om zowel particulieren als anderen te stimuleren om de schadelijke stof uit residentiële en niet-residentiële woningen te bannen. Dat doet het in het kader van het Actieplan Asbestafbouw, opgesteld in 2018.

Vlaanderen subsidieert 2,7 miljoen euro

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenTotaal
Buitenmuur-isolatie met asbestverwijderingAantal premies33120191184
 Bedrag (euro)57.3992.81292.53659.16926.714238.630
Dak-/zoldervloer-isolatie met asbestverwijderingAantal premies2241272091921931.005
 Bedrag (euro)420.108213.351485.342384.0841.015.3292.518.214

Brecht Warnez legt uit: “Iedereen is zich bewust van de gevaren van asbest op lange termijn, maar het is een huzarenstuk om asbest op een veilige manier uit onze leefomgeving te bannen.”

Aantal projecten voor asbestverwijdering per provincie

Het is sinds 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Het inademen van asbest heeft verschillende gezondheidsrisico’s, vooral voor de longen en de luchtwegen. Vaak verschijnen de symptomen pas lange tijd na blootstelling aan de schadelijke bestanddelen.

West-Vlaanderen loopt voorop bij asbestverwijdering

Hoewel in de provincie Antwerpen de meeste asbestverwijderingsprojecten worden ondernomen, is het de provincie West-Vlaanderen waar het meest geïnvesteerd wordt.

Uit de cijfers blijkt dat West-Vlaanderen veruit de grootste oppervlakte asbest heeft verwijderd en zo bijna 40% van de uitgereikte subsidies besteedde”, stelt Brecht Warnez.

De andere provincies doen minder beroep op de subsidie. Vooral vanuit Limburg kwamen weinig aanvragen. Later dit jaar is een evaluatie van het Actieplan Asbestafbouw te evalueren. “Een kans om het huidige beleid bij te sturen waar nodig”, aldus Warnez. “Hoewel ik deze cijfers zeer bemoedigend vind. De kans op kanker moet naar beneden, deze steun helpt hierbij.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Operatie Proper beloont 191 West-Vlaamse actieplannen voor 140.000 euro

West-Vlaamse scholen en verenigingen namen in 2022 opnieuw massaal deel aan Operatie Proper. Maar liefst 224 West-Vlaamse scholen en verengingen dienden een actieplan in. “Dit is een duidelijk signaal dat West-Vlaamse scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. We kunnen dit alleen maar blijven aanmoedigen.”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Leesoffensief start met onder andere auteursresidenties in 3 secundaire scholen

Het niveau van ons leesonderwijs moet terug beter. “Vlaanderen neemt tientallen initiatieven om het leesonderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister Ben Weyts (N-VA). De investeringen gebeuren binnen onderwijs, cultuur, welzijn, lokale besturen en lopen verspreid over alle leeftijdsgroepen van de bevolking.

Cultuur

64% van de West-Vlaamse bibliotheken gebruikt Vlaams e-boekenplatform

De vzw Cultuurconnect, een organisatie van de Vlaamse overheid, heeft een Vlaamse e-boekendienst ontwikkeld. Daarvoor kon het rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. “Verdere digitalisering van het bibliotheekaanbod blijft een startend initiatief waar zeker een doelpubliek voor is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.