West-Vlaanderen investeert het meest in asbestverwijdering

“De Vlaamse subsidie versnelt asbestverwijdering uit onze leefomgeving”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde. “West-Vlaanderen maakte reeds gebruik van 1.042.043 euro, het meest van alle provincies.”

De Vlaamse regering reikt een subsidie uit per oppervlakte verwijderde asbest, om zowel particulieren als anderen te stimuleren om de schadelijke stof uit residentiële en niet-residentiële woningen te bannen. Dat doet het in het kader van het Actieplan Asbestafbouw, opgesteld in 2018.

Vlaanderen subsidieert 2,7 miljoen euro

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenTotaal
Buitenmuur-isolatie met asbestverwijderingAantal premies33120191184
 Bedrag (euro)57.3992.81292.53659.16926.714238.630
Dak-/zoldervloer-isolatie met asbestverwijderingAantal premies2241272091921931.005
 Bedrag (euro)420.108213.351485.342384.0841.015.3292.518.214

Brecht Warnez legt uit: “Iedereen is zich bewust van de gevaren van asbest op lange termijn, maar het is een huzarenstuk om asbest op een veilige manier uit onze leefomgeving te bannen.”

Aantal projecten voor asbestverwijdering per provincie

Het is sinds 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Het inademen van asbest heeft verschillende gezondheidsrisico’s, vooral voor de longen en de luchtwegen. Vaak verschijnen de symptomen pas lange tijd na blootstelling aan de schadelijke bestanddelen.

West-Vlaanderen loopt voorop bij asbestverwijdering

Hoewel in de provincie Antwerpen de meeste asbestverwijderingsprojecten worden ondernomen, is het de provincie West-Vlaanderen waar het meest geïnvesteerd wordt.

Uit de cijfers blijkt dat West-Vlaanderen veruit de grootste oppervlakte asbest heeft verwijderd en zo bijna 40% van de uitgereikte subsidies besteedde”, stelt Brecht Warnez.

De andere provincies doen minder beroep op de subsidie. Vooral vanuit Limburg kwamen weinig aanvragen. Later dit jaar is een evaluatie van het Actieplan Asbestafbouw te evalueren. “Een kans om het huidige beleid bij te sturen waar nodig”, aldus Warnez. “Hoewel ik deze cijfers zeer bemoedigend vind. De kans op kanker moet naar beneden, deze steun helpt hierbij.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.