West-Vlaanderen investeert het meest in asbestverwijdering

“De Vlaamse subsidie versnelt asbestverwijdering uit onze leefomgeving”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde. “West-Vlaanderen maakte reeds gebruik van 1.042.043 euro, het meest van alle provincies.”

De Vlaamse regering reikt een subsidie uit per oppervlakte verwijderde asbest, om zowel particulieren als anderen te stimuleren om de schadelijke stof uit residentiële en niet-residentiële woningen te bannen. Dat doet het in het kader van het Actieplan Asbestafbouw, opgesteld in 2018.

Vlaanderen subsidieert 2,7 miljoen euro

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenTotaal
Buitenmuur-isolatie met asbestverwijderingAantal premies33120191184
 Bedrag (euro)57.3992.81292.53659.16926.714238.630
Dak-/zoldervloer-isolatie met asbestverwijderingAantal premies2241272091921931.005
 Bedrag (euro)420.108213.351485.342384.0841.015.3292.518.214

Brecht Warnez legt uit: “Iedereen is zich bewust van de gevaren van asbest op lange termijn, maar het is een huzarenstuk om asbest op een veilige manier uit onze leefomgeving te bannen.”

Aantal projecten voor asbestverwijdering per provincie

Het is sinds 1998 verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken. Het inademen van asbest heeft verschillende gezondheidsrisico’s, vooral voor de longen en de luchtwegen. Vaak verschijnen de symptomen pas lange tijd na blootstelling aan de schadelijke bestanddelen.

West-Vlaanderen loopt voorop bij asbestverwijdering

Hoewel in de provincie Antwerpen de meeste asbestverwijderingsprojecten worden ondernomen, is het de provincie West-Vlaanderen waar het meest geïnvesteerd wordt.

Uit de cijfers blijkt dat West-Vlaanderen veruit de grootste oppervlakte asbest heeft verwijderd en zo bijna 40% van de uitgereikte subsidies besteedde”, stelt Brecht Warnez.

De andere provincies doen minder beroep op de subsidie. Vooral vanuit Limburg kwamen weinig aanvragen. Later dit jaar is een evaluatie van het Actieplan Asbestafbouw te evalueren. “Een kans om het huidige beleid bij te sturen waar nodig”, aldus Warnez. “Hoewel ik deze cijfers zeer bemoedigend vind. De kans op kanker moet naar beneden, deze steun helpt hierbij.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.