West-Vlaanderen houdt het het properst

West-Vlaamse scholen en verenigingen nemen massaal deel aan Operatie Proper. In West-Vlaanderen zijn 179 actieplannen beloond ten bedrage van 136.149 euro. “De deelnemende scholen en verenigingen in West-Vlaanderen vertegenwoordigen bijna 1/3 van alle beloonde actieplannen in Vlaanderen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Operatie proper is een project waarbij scholen en verenigingen zich inzetten om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. De scholen en verenigingen werken een plan uit en worden beloond voor hun inspanningen. Ze hebben recht op een beloning van 3 euro per leerling of lid.

Totale beloning van 484.866 euro

In het schooljaar 2020-2021 kregen 615 actieplannen een beloning, dit is goed voor een totaal bedrag van 484.866 euro. In West-Vlaanderen zijn 179 actieplannen beloond ten bedrage van 136.149 euro.

Ondanks corona en het moeilijke schooljaar namen heel wat scholen en verenigingen deel aan Operatie proper”, zegt Brecht Warnez. “Hier kunnen we alleen maar trots op zijn.

Milieubewust

Operatie Proper is en blijft een sterk educatief project, omdat het jongeren milieubewuster maakt. Het is belangrijk dat scholen en verenigingen zich blijven engageren voor een proper leefmilieu. Ook voor het huidige schooljaar kunnen scholen en verenigingen zich weer inschrijven. “Vanuit Vlaanderen willen we dit educatief project blijven steunen. We hopen dat nog meer scholen en verenigingen een actieplan opstellen en we hen dus een belonen kunnen geven”, spoort Brecht Warnez aan.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.