West-Vlaamse studenten scoren goed op de toelatingsexamens

Ook afgelopen zomer werden toelatingsexamens georganiseerd voor de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde. Dezelfde trends die zich de voorbije de voorbije jaren manifesteerden, komen terug: “West-Vlaamse deelnemers scoren opvallend goed,” stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez vast. “In vergelijking met de andere provincies mag het grootste aantal deelnemers effectief beginnen aan de studie naar keuze.” Dit jaar mogen 226 West-Vlaamse studenten in Geneeskunde starten en 29 in Tandheelkunde.

Uit het antwoord op de vraag die Warnez kreeg van minister Weyts (N-VA) blijkt dat het succes van de West-Vlaamse studenten niet de enige constante is de voorbije drie jaar. Ook werden de toelatingsexamens opnieuw op verschillende locaties in heel Vlaanderen georganiseerd. “Hoewel dit de kostprijs voor de organisatie verhoogt, biedt dit verschillende voordelen voor de kandidaten zelf. Het verlaagt de drempel voor studenten uit provincies die verst van Brussel liggen, zoals de onze”, bevestigt het parlementslid.

West Vlaanderen doet het opnieuw goed

Er namen dit jaar 552 West-Vlamingen deel aan het toelatingsexamen geneeskunde, waarvan 238 deelnemers of 43,1% slaagden. Van de 238 geslaagde West-Vlaamse deelnemers zijn 226 gunstig gerangschikt. Maar liefst 40,9% van de West-Vlamingen mag dus de opleiding geneeskunde aanvatten. Daarmee zijn de West-Vlaamse deelnemers nog steeds de beste leerlingen van de klas, gevolgd door Oost-Vlaanderen (36,8%) en Vlaams-Brabant (33,5%). De verschillen tussen de provincies zijn dit jaar nog uitgesprokener dan bij de vorige editie.

Bij het toelatingsexamen tandheelkunde namen 132 West-Vlamingen deel, waarvan 48 deelnemers of 36,4% slaagden. 29 van hen zijn gunstig gerangschikt en kunnen starten aan de opleiding tandarts (22,0%). Dit is een daling tegenover vorig jaar, toen 37 West-Vlamingen aan een studie tandheelkunde mochten beginnen. Wel doet West-Vlaanderen het gemiddeld beter dan de andere provincies waar slechts 21,5% (Vlaams-Brabant) of 20,4% (Limburg) van de studenten gunstig gerangschikt is.

Onderstaand een overzicht van de slaagpercentages per provincie voor de toelatingsexamens Geneeskunde en Tandheelkunde: 

Toelatingsexamen Geneeskunde

ProvincieIngeschrevenDeelgenomenGeslaagdSlaagpercentage
Antwerpen1134101234133,7%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest1481141916,7%
Limburg45040012130,3%
Oost-Vlaanderen100788835740,2%
Vlaams-Brabant77770426337,4%
West-Vlaanderen60955223843,1%

Toelatingsexamen Tandheelkunde

ProvincieIngeschrevenDeelgenomenGeslaagdSlaagpercentage
Antwerpen2892578934,6%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest3423730,4%
Limburg1221084037,0%
Oost-Vlaanderen2682428936,8%
Vlaams-Brabant1521305038,5%
West-Vlaanderen1471324836,4%

“Sinds de toelatingsexamens gedecentraliseerd georganiseerd worden, scoren de West-Vlaamse deelnemers opvallend goed op het toelatingspercentage. Het slaagpercentage in onze provincie ligt een stuk hoger dan in de andere provincies. Zoals de minister zelf ook aangeeft, is meer informatie nodig om dit te verklaren, maar ogenschijnlijk heeft de nabijheid van examenlocaties voor West-Vlaamse deelnemers effectief een gunstige invloed op hun slaagkansen. Het wijst ook op degelijk secundair onderwijsniveau en een goede voorbereiding van de studenten”, stelt Brecht Warnez vast.

Latijn-Wiskunde en Wetenschappen-Wiskunde blijven populairste vooropleidingen 

De studierichtingen Wetenschappen-Wiskunde (576 geslaagden) en Latijn-Wiskunde (175 geslaagden) blijven de grootste voorspellers van succes”, berekende Warnez. “Een andere grote groep deelnemers is afkomstig uit een andere richting in het hoger onderwijs.” Van de 1.178 deelnemers mogen dit jaar slechts 415 aan de studie geneeskunde beginnen. Een gelijke trend stelt zich bij het examen voor kandidaat-tandartsen. “Dat veel West-Vlamingen een medische opleiding starten is een goede zaak voor het aantal dokters en tandartsen in de toekomst”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”