West-Vlaamse kandidaat-artsen en -tandartsen opnieuw beste leerlingen van de klas

In juli werden opnieuw toelatingsexamens georganiseerd voor de opleidingen Geneeskunde en Tandheelkunde. “Voor het tweede jaar op rij halen de West-Vlaamse deelnemers het hoogste slaagpercentage op beide examens”, stelt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez vast. Hierdoor starten straks 202 en 37 West-Vlaamse studenten aan hun opleiding arts en tandarts. “Verder zet ook de vervrouwelijking van het medisch beroep zich voort, met op beide examens meer dan 70% vrouwelijke deelnemers”.

Elk jaar worden toelatingsexamens georganiseerd voor de opleidingen arts en tandarts. Vorig jaar werden de toelatingsexamens voor het eerst gedecentraliseerd georganiseerd: er kon in kleinere groepen examen afgelegd worden op verschillende locaties, verspreid over heel Vlaanderen. Na een positieve evaluatie van dit systeem, vond het examen dit jaar opnieuw op verschillende locaties plaats.

West-Vlaanderen boven

Er namen dit jaar 532 West-Vlamingen deel aan het toelatingsexamen geneeskunde, waarvan 238 deelnemers of 44,7% slaagden. 202 studenten zijn gunstig gerangschikt. Daarmee zijn de West-Vlaamse deelnemers nog steeds de beste leerlingen van de klas, gevolgd door Oost-Vlaanderen (39,4%) en Vlaams-Brabant (38,4%). Het gemiddelde slaagpercentage bedroeg 35%.

Bij het toelatingsexamen tandheelkunde namen 132 West-Vlamingen deel, waarvan 90 deelnemers of 68,2% slaagden. 37 zijn gunstig gerangschikt. Dit ligt een stuk boven het gemiddelde slaagpercentage van 51%.

Onderstaand een overzicht van de slaagpercentages per provincie voor de toelatingsexamens Geneeskunde en Tandheelkunde:

Toelatingsexamen Geneeskunde

ProvincieIngeschrevenDeelgenomenGeslaagdSlaagpercentage
Antwerpen1231108537534,6%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest1661362719,9%
Limburg50045014331,8%
Oost-Vlaanderen93582532539,4%
Vlaams-Brabant82572427838,4%
West-Vlaanderen58053223844,7%

Toelatingsexamen Tandheelkunde

ProvincieIngeschrevenDeelgenomenGeslaagdSlaagpercentage
Antwerpen28024513856,3%
Brussels Hoofdstedelijk Gewest43351028,6%
Limburg1271125448,2%
Oost-Vlaanderen21918810958,0%
Vlaams-Brabant1561427250,7%
West-Vlaanderen1491329068,2%

Voor het tweede jaar op rij worden de toelatingsexamens gedecentraliseerd georganiseerd en voor het tweede jaar op rij ligt het West-Vlaamse slaagpercentage een stuk hoger dan de andere provincies”, stelt Brecht Warnez vast. “Het is nog vroeg om hier een wetenschappelijk verband vast te stellen, maar de nabijheid van de examenlocaties voor West-Vlaamse deelnemers – in tegenstelling tot vorige jaren waarin de examens in Brussel georganiseerd werden – zou een positieve invloed kunnen hebben op hun slaagkansen.”

Latijn-Wiskunde en Wetenschappen-Wiskunde populairste vooropleidingen 

De populairste vooropleidingen in het middelbaar voor kandidaat-artsen blijven Wetenschappen-Wiskunde (605 geslaagden) en Latijn-Wiskunde (160 geslaagden). Naast de grote groep deelnemers uit het secundair onderwijs, zijn er ook 1.231 deelnemers afkomstig uit het hoger onderwijs. Opvallend is wel dat het slaagpercentage bij deze groep (38,5%) lager ligt dan bij de populairste vooropleidingen uit het middelbaar (respectievelijk 45,2% en 45,6%). Bij het examen voor kandidaat-tandartsen kunnen dezelfde vaststellingen gedaan worden.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.