We moeten er voor zorgen dat niemand langer moet studeren door het coronavirus

Met dit nooddecreet voor het hoger onderwijs brengen we oplossingen voor studenten en onderwijsinstellingen.

Vermijden van een langere studieduur

Een absoluut doelstelling van dit decreet is dat studenten kunnen afstuderen tijdens dit academiejaar. Toch is dit niet evident: sommige vakken zijn tijdens de coronaperiode moeilijk te organiseren in afstandsonderwijs. Te denken valt aan practica of stages. Er moet vermeden worden dat studenten louter omwille van de coronacrisis bijvoorbeeld slechts hun practicum of stage in een volgend academiejaar kunnen afwerken.

Het nooddecreet biedt de mogelijkheid om de academische kalender aan te passen. Zo kan het einde van het academiejaar – normaliter op 30 september – specifiek voor die student of een groep studenten worden verschoven. Op die manier kan de universiteit of hogeschool op een latere datum evalueren en delibereren. De studenten werken met andere woorden hun vakken af vanaf dit mogelijk is in het postcoronatijdperk.

Om de gelijkheid tussen studenten te respecteren zal het diploma wel de oorspronkelijke proclamatiedatum vermelden. Dit is belangrijk voor bijvoorbeeld toekomstige advocaten, want de datum van hun diploma bepaalt mee hun plaats op de tableau.

Hoger onderwijsinstellingen kunnen dit enkel doen als ze hiervoor de studenten maximaal hebben geraadpleegd via bijvoorbeeld de studentenraad.

Aanpassen organisatie vakken en evaluatie

Het nooddecreet biedt evenzeer de mogelijkheid aan hoger onderwijsinstellingen om bij studenten individueel of in groep de manier van evalueren of doceren aan te passen naar aanleiding van de beperkingen die het coronavirus aanbiedt. Zo kunnen practica maar ook reguliere examens worden door alternatieve thuisopdrachten.

De studenten behouden in elk geval ook hun recht op tweede kans.

Ook hier kunnen deze wijzigingen enkel na consultatie van de studenten.

Een oproep aan minister Ben Weyts

In de memorie van toelichting wordt ook de vraag gesteld aan de minister van Onderwijs, Ben Weyts (N-VA), om samen met de minister van volksgezondheid Maggie De Block een oplossing te zoeken voor studentenopleidingen die leiden tot gereglementeerde paramedische beroepen, zoals bijvoorbeeld verpleegkunde. De toegang tot deze beroepen wordt geregeld in een Koninklijk Besluit op voorstel van minister van volksgezondheid Maggie De Block en het naleven in opleidingsprogramma’s van voorwaarden van die beroepen worden bepaald door minister Ben Weyts.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Meer slaagkansen via betere oriëntering en coaching

De grote verschillen in slaagkansen, afhankelijk van de vooropleiding in het middelbaar, blijven bestaan. “Het is belangrijk dat studenten alle kansen krijgen om hun talent te benutten. Maar daarnaast is het ook essentieel dat ze geïnformeerd zijn wanneer ze goed geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen over hun toekomst en dat ze toegang hebben tot begeleiding en coaching wanneer dat nodig is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.