Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Digitale bevraging staat open t.e.m. 17 maart

De bevraging kan ingevuld worden via de fusiewebsite: www.fusiewingeneruiselede.be/bevraging.   

Burgemeester Lieven Huys: “Als gemeentebestuur weten we uiteraard wat de troeven en uitdagingen zijn van onze gemeente, maar dat is één kant van de medaille. Via deze bevraging willen we in kaart brengen hoe de inwoners naar de gemeente kijken. En wie kan beter omschrijven wat eigen is aan Wingene of Ruiselede dan de mensen die er wonen, werken of ondernemen?”

Burgemeester Greet de Roo: “Vanaf 1 januari 2025 spreken we over de nieuwe fusiegemeente Wingene. Wat onze visie en ambities zijn, dat weten we ondertussen. Zoals je in de Kompasnota kan lezen, is de eigenheid van onze gemeenten en deelgemeenten een heel belangrijk element voor ons. Nu is het tijd om hier concreet mee aan de slag te gaan.”

Hulp invullen online bevraging via digihelpers

Wie hulp nodig heeft met het invullen van de online bevraging kan terecht bij de digihelpers van beide gemeenten tijdens onderstaande digihulpsessies:

  • Op zaterdag 2 maart van 10 tot 12 uur in Wingense bib kerk Hille (Wingenesteenweg 2A, Wingene).
  • Op vrijdag 8 maart van 14 tot 15 uur in het Lokaal Dienstencentrum Den Tap (Kasteelstraat 1A, Ruiselede).

Samen naar de toekomst kijken – Workshop op woensdag 3 april om 19.30 uur

Wie graag actief meedenkt en samen vooruitkijkt, kan zich inschrijven voor een workshop op woensdag 3 april om 19.30 uur in de Feniks (Beernemstraat 25, 8750 Wingene). Daar gaan we co-creatief aan de slag en bekijken we hoe we de eigenheid van beide gemeenten kunnen vertalen in een nieuw verhaal voor de toekomstige gemeente.

Alle inwoners ontvangen binnenkort een persoonlijke uitnodiging in de brievenbus.

Wie zich nu al graag registreert kan dat via www.fusiewingeneruiselede.be/inschrijven.

Onderdeel van een breder rebrandingtraject

De lancering van de bevraging en het opzetten van de workshop zijn onderdeel van een breder rebrandingtraject dat recent werd opgestart door beide gemeenten.  

Wingens schepen van communicatie Brecht Warnez verduidelijkt: “Er werd beslist om na deze periode geen andere naam te geven aan de fusiegemeente. Via een nieuw logo en een nieuwe huisstijl willen we wel een nieuw enthousiasme uitstralen. Samen met de inwoners bouwen we aan het nieuwe verhaal dat we straks samen schrijven. Ik hoop op veel input vanuit de drie deelgemeenten, zodat de vlag straks de lading dekt.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”