Vrijwilligers presteerden bijna 1 miljoen uren in onze Vlaamse vaccinatiecentra

Duizenden vrijwilligers zorgden ervoor dat de Vlaamse vaccinatie-campagne een succes was. “West-Vlaamse vrijwilligers leverden maar liefst 389.310 uren aan onmisbaar werk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Hilde Crevits (cd&v).

De voorbije jaren sloeg de volledige Vlaamse samenleving de handen in elkaar in de strijd tegen corona. Vooral de uitgebreide vaccinatie-campagne was daarvoor onontbeerlijk.

953.995 Vlaamse vrijwilligers

De totale vaccinatiecampagne kon rekenen op 953.995 uren aan vrijwilligerswerk door Vlaamse vrijwilligers, waarvan 389.310 uren in en door West-Vlamingen.

“Elk uur dat een vrijwilliger tijd opofferde aan de vaccinatiecampagne, is van onschatbaar belang”, stelt Brecht Warnez.Zonder de inzet van al deze mensen was de vaccinatiecampagne niet het succes geweest dat ze nu was.”

Omgerekend gaat het in totaal om 127.199 dagen van 7,5 uur.

127.199 dagen aan vrijwilligerswerk

Vrijwilligers kregen allen samen een onkostenvergoeding van 4.686.011 euro, aangezien het (fiscale) plafond van de kostenvergoeding in 2022 36,84 euro per dag bedroeg. “Daarnaast zijn er ook zovele vrijwilligers die geen onkostenvergoeding ontvingen, omdat ze dit niet wilden”, stelt Brecht Warnez. De maximale forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers bedroeg in 2022 36,84 euro per dag en 1.473,37 euro per jaar. Voor deze regeling werd gekozen om te vermijden dat de vaccinatiecampagne zou haperen omwille van financiële redenen en zo motiveerde met vrijwilligers extra om een handje toe te steken.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Wingene

Gevuld schoentje voor elk kind dankzij speelgoedinzamelactie

Het Huis van het Kind Wingene, vzw De Kapstok en de Pastorale Eenheid Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Een grote speelgoedinzameling en een honderdtal sintpakketjes zijn het resultaat van deze warme samenwerking. “Cadeautjes nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget”, zegt schepen Tom Braet, “voor kwetsbare gezinnen is dit vaak niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.”

Binnenlands Bestuur

Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.