Vrijwilligers presteerden bijna 1 miljoen uren in onze Vlaamse vaccinatiecentra

Duizenden vrijwilligers zorgden ervoor dat de Vlaamse vaccinatie-campagne een succes was. “West-Vlaamse vrijwilligers leverden maar liefst 389.310 uren aan onmisbaar werk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Hilde Crevits (cd&v).

De voorbije jaren sloeg de volledige Vlaamse samenleving de handen in elkaar in de strijd tegen corona. Vooral de uitgebreide vaccinatie-campagne was daarvoor onontbeerlijk.

953.995 Vlaamse vrijwilligers

De totale vaccinatiecampagne kon rekenen op 953.995 uren aan vrijwilligerswerk door Vlaamse vrijwilligers, waarvan 389.310 uren in en door West-Vlamingen.

“Elk uur dat een vrijwilliger tijd opofferde aan de vaccinatiecampagne, is van onschatbaar belang”, stelt Brecht Warnez.Zonder de inzet van al deze mensen was de vaccinatiecampagne niet het succes geweest dat ze nu was.”

Omgerekend gaat het in totaal om 127.199 dagen van 7,5 uur.

127.199 dagen aan vrijwilligerswerk

Vrijwilligers kregen allen samen een onkostenvergoeding van 4.686.011 euro, aangezien het (fiscale) plafond van de kostenvergoeding in 2022 36,84 euro per dag bedroeg. “Daarnaast zijn er ook zovele vrijwilligers die geen onkostenvergoeding ontvingen, omdat ze dit niet wilden”, stelt Brecht Warnez. De maximale forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers bedroeg in 2022 36,84 euro per dag en 1.473,37 euro per jaar. Voor deze regeling werd gekozen om te vermijden dat de vaccinatiecampagne zou haperen omwille van financiële redenen en zo motiveerde met vrijwilligers extra om een handje toe te steken.

Gerelateerd nieuws

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Economie

Meer dan vier miljoen euro subsidies voor West-Vlaamse handelskernversterking

Afgelopen jaar ontvingen de West-Vlaamse gemeenten een subsidie voor handelskernversterking. Daarmee wil de Vlaamse overheid de leegstand van handelspanden in de dorpskernen tegengaan. “Doordat ondernemingen zich vaker verplaatsen naar de dorps- en stadsrand, daalt de aantrekkelijkheid van onze kernen. Vanuit Vlaanderen willen we onze lokale overheden voldoende slagkracht geven om de problematiek van de leegstand aan te pakken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister Jo Brouns (cd&v).

Economie

Trefpunt over premies en technieken rond energiezuinigheid

Energiekosten blijven voor elke Vlaming hoog. Veel mensen zoeken haalbare en betaalbare oplossingen. Welke investering is in welke woning zinvol en bestaan daarvoor premies? “Duurzaam bouwen, renoveren en isoleren is meer dan ooit nodig en zinvol. De overheid steunt hierbij, maar het is voor veel mensen te ingewikkeld”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die op 21 maart meer uitleg geeft op een gratis trefpunt over betaalbare energie.