Vrijwilligers presteerden bijna 1 miljoen uren in onze Vlaamse vaccinatiecentra

Duizenden vrijwilligers zorgden ervoor dat de Vlaamse vaccinatie-campagne een succes was. “West-Vlaamse vrijwilligers leverden maar liefst 389.310 uren aan onmisbaar werk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Hilde Crevits (cd&v).

De voorbije jaren sloeg de volledige Vlaamse samenleving de handen in elkaar in de strijd tegen corona. Vooral de uitgebreide vaccinatie-campagne was daarvoor onontbeerlijk.

953.995 Vlaamse vrijwilligers

De totale vaccinatiecampagne kon rekenen op 953.995 uren aan vrijwilligerswerk door Vlaamse vrijwilligers, waarvan 389.310 uren in en door West-Vlamingen.

“Elk uur dat een vrijwilliger tijd opofferde aan de vaccinatiecampagne, is van onschatbaar belang”, stelt Brecht Warnez.Zonder de inzet van al deze mensen was de vaccinatiecampagne niet het succes geweest dat ze nu was.”

Omgerekend gaat het in totaal om 127.199 dagen van 7,5 uur.

127.199 dagen aan vrijwilligerswerk

Vrijwilligers kregen allen samen een onkostenvergoeding van 4.686.011 euro, aangezien het (fiscale) plafond van de kostenvergoeding in 2022 36,84 euro per dag bedroeg. “Daarnaast zijn er ook zovele vrijwilligers die geen onkostenvergoeding ontvingen, omdat ze dit niet wilden”, stelt Brecht Warnez. De maximale forfaitaire onkostenvergoeding voor vrijwilligers bedroeg in 2022 36,84 euro per dag en 1.473,37 euro per jaar. Voor deze regeling werd gekozen om te vermijden dat de vaccinatiecampagne zou haperen omwille van financiële redenen en zo motiveerde met vrijwilligers extra om een handje toe te steken.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.