Vraag aan gemeenten en steden om veilige studieplaatsen in te richten

Inmiddels is het duidelijk dat lokale besturen opnieuw studieplaatsen mogen inrichten. “Het is een vraag van vele studenten die we moeten kunnen waarmaken onder strikte voorwaarden. Een goede studieomgeving is cruciaal voor goede studieresultaten maar ook voor het mentale welzijn van de studenten.”, stellen minister van Jeugd Benjamin Dalle en Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De lokale studieruimtes zijn een oplossing voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan. Dat vind ook Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) die de vraag op de politieke agenda bracht.

“De afgelopen weken sprak ik met meer dan honderd studenten. De meeste gestelde vraag was die naar studieruimtes. We willen vermijden dat straks alle studenten opnieuw naar de studentensteden trekken. Daarom hebben we gevraagd om dit opnieuw toe te staan.”, klinkt het bij een tevreden Brecht Warnez.

“De vraag naar lokale stille studeerplekken is groot bij onze jongeren. Ze zijn op zoek naar een plaats waar ze op een veilige en rustige manier hun leerstof kunnen verwerken. Dit is zeker het geval voor veel jongeren waar hier thuis geen plaats voor is. Om dit te realiseren moeten we de krachten bundelen met de lokale besturen, zij staan het dichtst bij de jongeren en weten beter dan wie dan ook waar de meest urgente noden zich bevinden”, aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd.

Veilige studieruimtes in elk dorp

Brecht Warnez roept de gemeente- en stadsbesturen op om ook studie- en examenruimtes te voorzien.

“Het samen studeren moet veilig gebeuren maar dat kan perfect”, stelt Warnez. “Zo moet er bijvoorbeeld voldoende afstand tussen de studieplekken, een reservatiesysteem en voldoende ventilatie zijn.”

De gezamenlijke studieplaatsen kan in de gemeente op verschillende plaatsen gebeuren. Nu de examens voor de studenten uit het secundair onderwijs er zitten aan te komen, vraagt de jongerenbeweging niet te wachten maar onmiddellijk van start te gaan.

Tot slot vragen de politici ook examenruimtes te voorzien voor de meest kwetsbare studenten uit het hoger onderwijs.

“Sommige examens zullen online doorgaan. Voor studenten in een moeilijke thuisomgeving betekent dit dat ze vaak niet rustig hun examen kunnen afleggen of geen geschikte internet verbinding hebben. Een gemeentelijke examenruimte kan voor hen een wereld van verschil betekenen”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.