Vorig jaar meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen

Vorig jaar werden in de steden en gemeenten meer dan 15.300 zwerfkatten gevangen. Dat is 5% meer dan het jaar voordien. Een jaarlijkse stijgende trend. “Omdat zwerfkatten ziektes en overlast met zich meebrengen is het belangrijk hen te vangen, te verzorgen en te steriliseren. De lokale besturen, maar ook de vele vrijwilligers van dierenasielen zijn hier onze spilfiguren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het grote aantal zwerfkatten brengt in heel wat steden en gemeenten overlast met zich mee. Denk maar aan opengekrabde vuilniszakken, geurhinder of het lawaai van nachtelijke ‘kattenruzies’.

Gemeenten zetten meer middelen in

De lokale besturen lossen hun grip op de zwerfkattenproblematiek niet en trekken steeds meer budget uit. Dat blijkt uit een enquête die ingevuld werd door 252 gemeentebesturen.

Vorig jaar steeg het budget met 14%. Voor die gemeenten gaat het om 1,1 miljoen euro. Toch moeten we nog een stap verder gaan,” vindt parlementslid Brecht Warnez.

“Het is schandalig om te zien hoe sommige katten door hun baasjes gewoon ergens achtergelaten worden. We moeten daar strenger tegen optreden,”, aldus Warnez. “Achtergelaten huiskatten zijn niet gewoon om in de vrije natuur te leven en verkeren daardoor in slechte gezondheid. Meer dan 1 op de 15 katten die lokale besturen vangen moet hierdoor jammer genoeg geëuthanaseerd worden.” De overige katten worden voornamelijk teruggeplaatst. Slechts één op vijf wordt geadopteerd.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Plan minister Weyts voor groepsaankoop AED-toestellen flopt

Minister Weyts lanceerde begin juli een groepsaankoop voor reanimatiemateriaal, waaronder AED-toestellen. “Met slechts 8 aanvragen is de groepsaankoop een ware mislukking. Vlaanderen zou beter een budget voorzien voor de lokale besturen om de aankoop van reanimatiemateriaal te stimuleren. In mijn gemeente doen we dat en zien we dat dit werkt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Weyts (N-VA).

Binnenlands Bestuur

27% van West-Vlaamse gemeenten hebben nog geen kerkenbeleidsplan

De Vlaamse kerkgemeenschap past zich aan aan deze tijd en overweegt welke gebouwen in de toekomst nodig zijn voor de eredienst. “Via dialoog met de inwoners is het mogelijk om de juiste neven- en herbestemming voor vroegere kerkgebouwen te bepalen. Waar mogelijk is een blijvende gemeenschapsfunctie zoals een bibliotheek, buurtpunt of kinderopvang ideaal”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover minister Bart Somers (Open VLD) al meermaals bevroeg.