Volkstoeloop voor Vlaamse subsidies volkstuinen: Vlaanderen steunt zeven West-Vlaamse volkstuinen

Bijna de helft van de voorziene subsidies voor volkstuinen voor 2022 is toegekend aan zeven nieuwe West-Vlaamse volkstuinen. “West-Vlaanderen maakt dankbaar gebruik van de subsidies voor volkstuinen. Zo maken we ruimte voor verbindende projecten”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg en hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.

Volkstuinen zijn particuliere tuinen die niet nabij de eigen woning liggen, gaande van moestuinen tot siertuinen. Vooral voor mensen die over weinig buitenruimte beschikken, is het een populair alternatief voor de moestuin. Buurtbewoners die zelf voedsel willen produceren, ontmoeting en samenwerking in de buurt willen bevorderen en actief willen inspelen op het verbeteren van de mentale en fysieke gezondheid konden een aanvraag indienen om een subsidie te ontvangen.

Voor deze subsidie werd de term ‘volkstuin’ ruim geïnterpreteerd: zolang het een plaats is waar mensen samen kunnen tuinieren, komt de tuin in aanmerking.

Door de verdichting van Vlaamse dorpskernen groeit de behoefte aan kleine volksinitiatieven. Volkstuinen zijn bovendien ontmoetingsplaatsen voor mensen. Het bevordert de gemeenschapsvorming in een stad, dorp of buurt”, vult Brecht Warnez aan.

Ook in stedelijke omgevingen gaat de populariteit van volkstuincomplexen in stijgende lijn, maar worden ze vaak bedreigd door stedelijke herstructurering. In Vlaanderen zijn verschillende verenigingen bezig met volkstuinparken, zoals de Tuinhier vzw, die maar liefst 210 afdelingen en 21.000 leden telt.

West-Vlaanderen krijgt de helft van het voorziene subsidiebudget

Om het aanleggen van volkstuinen te stimuleren, deed de Vlaamse Overheid een subsidieoproep. Uit West-Vlaanderen kwamen 6 projectaanvragen voor 7 volkstuinen. Daaraan werd bijna de helft van het Vlaamse budget besteed. “West-Vlaanderen heeft duidelijk nood aan meer volkstuinen, maar de spreiding tussen meer afgelegen gebieden en centrumsteden kan echter wel nog beter”, vindt Warnez. Geen enkele projectaanvraag kwam namelijk uit een West-Vlaamse centrumstad.

Voor het jaar 2022 werd door de Vlaamse Overheid een subsidiebudget voorzien van 249.000 euro.

Voor elke West-Vlaamse aanvraag werd een subsidie toegekend en bijna elk project kreeg het maximumbedrag van 20.000 euro. Hiermee haalt onze provincie bijna de helft van het voorziene bedrag binnen”, stelt Warnez vast.

De grote zorg waarmee elk dossier blijkt te zijn samengesteld, toont het belang van bijkomende volkstuinen. Een volkstuin kan dienen als plaats voor ontmoeting, om lokaal voedsel te telen, bij te leren over moestuinieren en voor natuurlijke buitenbeleving. Op die manier dragen ze bij tot een gezonde leefstijl en mentaal welzijn. “De subsidies laten de realisatie van bijkomende volkstuinen toe en versterken zo de verbondenheid tussen de bevolking.” Deze oproep bij het volkstuinenproject heeft voor zeven nieuwe volkstuinen gezorgd. “Hiermee stopt het niet want ook voor 2023 worden subsidies voorzien voor volkstuinen”, geeft het parlementslid mee.

ProjectnaamProjectaanvragerGemeenteGoedgekeurde subsidie
Groei & Bloei Geluwe VZWGroei & Bloei Geluwe VZWGeluwe€ 19.762,50
Volkstuin Blijvelde, Volkstuin Sint-JanOCMW KortemarkKortemark€ 20.000,00
De BiotopeDe Lovie vzwPoperinge€ 20.000,00
Bosdroom veldBosdroom vzwRuddervoorde€ 20.000,00
De MinnetuinVondels vzw, MinnehuisWervik€ 19.725,00
Voedselbos Den DoornGemeente ZedelgemZedelgem€ 20.000,00
Overzicht goedgekeurde West-Vlaamse volkstuinen.

Bekijk hier het verslag van Focus-WTV.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.