Vlaanderen zal onafhankelijk meldpunt misbruik inrichten voor hoger onderwijs

Na de verschillende meldingen over al dan niet grensoverschrijdend of problematisch gedrag kwamen verschillende getuigenissen omtrent machtsmisbruik aan het licht. “Misbruik vanuit een hiërarchische positie is een constante in de klachten, er is nood aan een Vlaams onafhankelijk meldpunt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover minister Weyts (N-VA) voor de tweede keer in een maand over bevraagde. In tegentelling tot twee weken geleden stemde minister nu wel toe om de komende weken een Vlaams onafhankelijk meldpunt in te richten.

De getuigenissen over seksueel getint grensoverschrijdend gedrag van docenten of leidinggevenden aan Vlaamse universiteiten worden na de Pano-reportage van 16 maart aangevuld met schrijnende verhalen over machtsmisbruik.

Machtspositie tegenover doctoraatstudenten

Het gaat over doctoraatsstudenten die getuigen over pesterijen en vernederingen. Financiering die dreigde stopgezet te worden, verlof dat niet kon doorgaan, dagelijkse scheldtirades…

Proffen hebben een machtspositie ten aanzien van doctoraatsstudenten. Zij staan in voor de begeleiding maar ook voor het beoordelen van de voortgang van doctoraatsonderzoek”, stelt Brecht Warnez.De overgrote meerderheid doet dit ook correct en goed, maar proffen die dit niet doen en hun macht misbruiken moeten er uit.”

Parallel

De gelijkenis met de klachten van de afgelopen maanden rond grensoverschrijdend gedrag is snel te trekken. Misbruik vanuit een hiërarchische positie is een constante in de klachten. Onderaan de ladder staan, maakt slachtoffers kwetsbaar voor misbruik. Anderzijds moet misbruik aangeklaagd worden bij mensen die boven je staan. “Het gevolg van de ondergeschikte positie is dat velen zwijgen, uit angst” geeft Warnez aan. “Het lijkt erop dat een instellingsintern meldpunt, ondanks een groeiend aantal meldingen, niet in elke situatie het juiste instrument is.”

Vlaams meldpunt

In de commissie van 8 maart riep het parlementslid al op tot het oprichten van een centraal en onafhankelijk Vlaams meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Maar het is duidelijk dat dit meldpunt breder moet zijn. “Ook gevallen van machtsmisbruik, fraude of ander wangedrag moeten centraal gemeld kunnen worden. Ik ben blij dat minister nu ook ingaat op onze vraag”, vindt Warnez.

Naar een veiliger onderwijsklimaat

“We moeten investeren in een veilig onderwijsklimaat. Onderwijs dat personeelsleden en studenten motiveert om zo goed mogelijk te worden in hun vak. Om dat te bereiken is aandacht nodig en vertrouwen. Net zo’n houding is broodnodig om goed onderzoek, goede debatten met soms ook scherpe kritiek, te stimuleren”, sluit Warnez af.

Minister Weyts beloofde zijn regeringscommissarissen de opdracht te geven om een onderzoek op te starten over hoe een veilig onderwijsklimaat kan worden gegarandeerd. Hij wil ook een gedragscode voor professoren.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).