De getuigenissen over seksueel getint grensoverschrijdend gedrag van docenten of leidinggevenden aan Vlaamse universiteiten worden na de Pano-reportage van 16 maart aangevuld met schrijnende verhalen over machtsmisbruik.
Machtspositie tegenover doctoraatstudenten
Het gaat over doctoraatsstudenten die getuigen over pesterijen en vernederingen. Financiering die dreigde stopgezet te worden, verlof dat niet kon doorgaan, dagelijkse scheldtirades…
“Proffen hebben een machtspositie ten aanzien van doctoraatsstudenten. Zij staan in voor de begeleiding maar ook voor het beoordelen van de voortgang van doctoraatsonderzoek”, stelt Brecht Warnez. “De overgrote meerderheid doet dit ook correct en goed, maar proffen die dit niet doen en hun macht misbruiken moeten er uit.”
Parallel
De gelijkenis met de klachten van de afgelopen maanden rond grensoverschrijdend gedrag is snel te trekken. Misbruik vanuit een hiërarchische positie is een constante in de klachten. Onderaan de ladder staan, maakt slachtoffers kwetsbaar voor misbruik. Anderzijds moet misbruik aangeklaagd worden bij mensen die boven je staan. “Het gevolg van de ondergeschikte positie is dat velen zwijgen, uit angst” geeft Warnez aan. “Het lijkt erop dat een instellingsintern meldpunt, ondanks een groeiend aantal meldingen, niet in elke situatie het juiste instrument is.”
Vlaams meldpunt
In de commissie van 8 maart riep het parlementslid al op tot het oprichten van een centraal en onafhankelijk Vlaams meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag. Maar het is duidelijk dat dit meldpunt breder moet zijn. “Ook gevallen van machtsmisbruik, fraude of ander wangedrag moeten centraal gemeld kunnen worden. Ik ben blij dat minister nu ook ingaat op onze vraag”, vindt Warnez.
Naar een veiliger onderwijsklimaat
“We moeten investeren in een veilig onderwijsklimaat. Onderwijs dat personeelsleden en studenten motiveert om zo goed mogelijk te worden in hun vak. Om dat te bereiken is aandacht nodig en vertrouwen. Net zo’n houding is broodnodig om goed onderzoek, goede debatten met soms ook scherpe kritiek, te stimuleren”, sluit Warnez af.
Minister Weyts beloofde zijn regeringscommissarissen de opdracht te geven om een onderzoek op te starten over hoe een veilig onderwijsklimaat kan worden gegarandeerd. Hij wil ook een gedragscode voor professoren.