Vlaanderen subsidieert 51 werkzaamheden in West-Vlaamse jeugdhuizen

Vlaanderen ondersteunde ‘brugprojecten’ met als doel de infrastructuur van jeugdhuizen te verbeteren. “Onze jeugd verdient degelijke en goed onderhouden jeugdhuizen, vandaar de Vlaamse steun voor dit project waarin jongeren zelf aan de slag gaan”, aldus Brecht Warnez.

De brugprojecten ‘infrastructuur in jeugdhuizen’ zijn een initiatief van Formaat, een federatie van meer dan 400 Vlaamse jeugdhuizen. De federatie heeft met deze projecten de ambitie om de infrastructuur in jeugdhuizen aan te pakken en te verbeteren. Hiervoor kregen jongeren een begeleide praktijkopleiding, waarbij ze deeltijds werkten en deeltijds naar school gaan. Jongeren voeren zelf de verfraaiingswerken, renovatiewerken en herstellingen uit aan de jeugdhuizen. Ze worden hierbij begeleid en technisch ondersteund door de verschillende verenigingen aangesloten bij Formaat.

51 West-Vlaamse werkzaamheden

Inmiddels zijn deze projecten afgewerkt. Het project ging van start in 2014 en betrof tot 2021 drie soorten projecten: kleine renovatiewerken en verbeteringswerken (Infrastructuur), polyvalent ruimtegebruik en podiumgebrek (Project Multiplek) en investeringen in buitenruimtes door het aanvragen van duurzame, houten bankstellen en plantenbakken (Project Multiplek 2020).

In totaal werden in dit kader 230 werkzaamheden uitgevoerd in een periode van acht jaar. 51 werkzaamheden hiervan werden uitgevoerd in West-Vlaanderen.

Zowel jeugdhuizen als jongeren waren dan ook enthousiast over deze brugprojecten: “Deze brugprojecten brengen voordelen mee voor zowel de jeugdhuizen als de jongeren.  Zo konden jeugdhuizen onder meer goedkoop verbeteringswerken laten uitvoeren en kwamen ze bovendien in contact met jongeren met diverse sociale, economische of etnisch-culturele achtergronden. Jongeren maakten dan weer kennis met de jeugdhuizen en hun werking”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Stopzetting en nieuwe projecten

Hoewel het project aldus een succes was, is het vandaag niet meer actief. Wel maakte de minister bekend 30 miljoen euro te investeren in jeugdinfrastructuur en dit in het kader van Vlaamse Veerkracht. Een van de onderdelen hierbij is een projectoproep waarin bovenlokale infrastructuurprojecten kunnen ondersteund worden.

Jeugdhuizen vormen voor vele jongeren een essentieel onderdeel van hun dagelijks leven. Het onderhoud en infrastructuur van deze jeugdhuizen zijn hierbij essentieel. Verdere initiatieven blijven noodzakelijk om de jeugdinfrastructuur verder te optimaliseren en moderniseren”, zo concludeert Warnez.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.