Vlaanderen ondersteunt 122 dierenasielen financieel voor in totaal 636.000 euro.

Erkende dierenasielen krijgen van Vlaanderen een subsidie. Deze bestaat uit een variabel bedrag dat afhankelijk is van de opvangcapaciteit en een vast bedrag van 3.000 euro. “Dierenasielen spelen een belangrijke rol in het dierenwelzijnsbeleid, het is goed dat we hen ondersteunen bij het professioneler worden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het besluit van de Vlaamse Regering van 19 maart 2021 voorziet in een uniforme vergoedingsregeling voor erkende dierenasielen als ze in beslag genomen dieren opvangen op basis van artikel 42, §1, van de Dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986.

Voorwaarden

De subsidies worden aan dierenasielen toegekend met het oog op professionalisering. Het asiel moet erkend zijn, conform artikel 5 van de dierenwelzijnswet van 14 augustus 1986. Andere voorwaarden zijn dat het dierenasiel gebruikmaakt van de software ‘Animal Shelter’ en dieren ter adoptie aanbiedt via de website ‘adopteereendier.be’ als het te adopteren dieren zijn.

Om het vast subsidiebedrag van 3.000 euro te ontvangen zijn er bijkomende voorwaarden. Het asiel moet zich inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen, stelt ten minste twee personen te werk en werkt met weekplanningen. Er moet een gezond financieel beleid, een transparante financiële werking, een boekhouding en een financiëel jaarverslag zijn. Tenslotte moet het asiel bereid zijn om in beslag genomen dieren op te vangen.

“Er is een grote bereidheid bij de asielen om in te gaan op het aanbod van de overheid en de steun aan te wenden om de werking verder te professionaliseren”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Gemeente Wingene eert en beloont zwerfvuilvrijwilligers tijdens feestelijke ontvangst

De gemeente Wingene heeft afgelopen zaterdag haar zwerfvuilvrijwilligers, ook bekend als “Mooimakers”, in de schijnwerpers gezet en bedankt voor hun waardevolle inzet. De maand april stond in het teken van het uitdagen van gezinnen, leerlingen, verenigingen en straatcomités om één van de 200 zones in de gemeente zwerfvuilvrij te maken. “Maar liefst 150 deelnemers hebben deze uitdaging aangenomen en zo 60% van het gemeentelijk grondgebied van zwerfvuil ontdaan. We zijn al onze zwerfvuilvrijwilligers ontzettend dankbaar en kunnen ons respect niet genoeg uitdrukken”, vertelt schepen van milieu Brecht Warnez.