Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Voor West-Vlaanderen zijn vandaag 179 funeraire gebouwen en structuren, waaronder 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, officieel als monumenten beschermd. Deze stap in het behoud van funerair erfgoed werd verder versterkt toen Unesco op 17 september 2023 zevenentwintig van deze door Vlaanderen beschermde sites – begraafplaatsen en gedenktekens uit de Eerste Wereldoorlog – erkende als werelderfgoed. Om gemeenten te assisteren in het beheer en onderhoud van deze belangrijke historische locaties, heeft Vlaanderen ondersteunende publicaties uitgebracht, waaronder ‘Help, ik heb een kerkhof’ en ‘Handleiding over funerair erfgoed’.

Werken Natuurbegraafplaats Sint-Pietersveld starten in voorjaar 2024

Het historische kerkhof Sint-Pietersveld met belangrijke erfgoedwaarde, gelegen op de grens van Wingene en Ruiselede, wordt omgevormd tot een natuurbegraafplaats. Hier kunnen graven of asurnen opgaan in de natuur, zonder traditionele herdenkingstekens zoals kruisjes of naambordjes. Uit het antwoord van minister Diependaele aan parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de werken in het voorjaar van 2024 zullen starten.

“De natuurbegraafplaats, die uniek is vanwege de rijke geschiedenis van het kerkhof, biedt een rustige, natuurverbonden plek voor begrafenissen. De bestaande graven zullen behouden blijven, en er is een plan om een centraal muurtje met namen te plaatsen voor herdenking. Biologisch afbreekbare urnen zullen worden gebruikt, die volledig door de natuur kunnen worden verteerd”, legt Brecht Warnez uit.

Minister Diependaele maakte ook de financiële details bekend. De totale kosten voor dit ambitieuze project worden geraamd op ongeveer 280.000 euro. Dit bedrag zal worden verdeeld onder de betrokken partijen, waarbij de gemeenten Wingene en Ruiselede een investering van 135.000 euro plannen en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) circa 145.000 euro voorziet. Dit najaar zal de gemeente Ruiselede voor dit project een erfgoedpremie aanvragen bij Vlaanderen.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”