Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Voor West-Vlaanderen zijn vandaag 179 funeraire gebouwen en structuren, waaronder 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, officieel als monumenten beschermd. Deze stap in het behoud van funerair erfgoed werd verder versterkt toen Unesco op 17 september 2023 zevenentwintig van deze door Vlaanderen beschermde sites – begraafplaatsen en gedenktekens uit de Eerste Wereldoorlog – erkende als werelderfgoed. Om gemeenten te assisteren in het beheer en onderhoud van deze belangrijke historische locaties, heeft Vlaanderen ondersteunende publicaties uitgebracht, waaronder ‘Help, ik heb een kerkhof’ en ‘Handleiding over funerair erfgoed’.

Werken Natuurbegraafplaats Sint-Pietersveld starten in voorjaar 2024

Het historische kerkhof Sint-Pietersveld met belangrijke erfgoedwaarde, gelegen op de grens van Wingene en Ruiselede, wordt omgevormd tot een natuurbegraafplaats. Hier kunnen graven of asurnen opgaan in de natuur, zonder traditionele herdenkingstekens zoals kruisjes of naambordjes. Uit het antwoord van minister Diependaele aan parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de werken in het voorjaar van 2024 zullen starten.

“De natuurbegraafplaats, die uniek is vanwege de rijke geschiedenis van het kerkhof, biedt een rustige, natuurverbonden plek voor begrafenissen. De bestaande graven zullen behouden blijven, en er is een plan om een centraal muurtje met namen te plaatsen voor herdenking. Biologisch afbreekbare urnen zullen worden gebruikt, die volledig door de natuur kunnen worden verteerd”, legt Brecht Warnez uit.

Minister Diependaele maakte ook de financiële details bekend. De totale kosten voor dit ambitieuze project worden geraamd op ongeveer 280.000 euro. Dit bedrag zal worden verdeeld onder de betrokken partijen, waarbij de gemeenten Wingene en Ruiselede een investering van 135.000 euro plannen en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) circa 145.000 euro voorziet. Dit najaar zal de gemeente Ruiselede voor dit project een erfgoedpremie aanvragen bij Vlaanderen.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.