Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Voor West-Vlaanderen zijn vandaag 179 funeraire gebouwen en structuren, waaronder 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, officieel als monumenten beschermd. Deze stap in het behoud van funerair erfgoed werd verder versterkt toen Unesco op 17 september 2023 zevenentwintig van deze door Vlaanderen beschermde sites – begraafplaatsen en gedenktekens uit de Eerste Wereldoorlog – erkende als werelderfgoed. Om gemeenten te assisteren in het beheer en onderhoud van deze belangrijke historische locaties, heeft Vlaanderen ondersteunende publicaties uitgebracht, waaronder ‘Help, ik heb een kerkhof’ en ‘Handleiding over funerair erfgoed’.

Werken Natuurbegraafplaats Sint-Pietersveld starten in voorjaar 2024

Het historische kerkhof Sint-Pietersveld met belangrijke erfgoedwaarde, gelegen op de grens van Wingene en Ruiselede, wordt omgevormd tot een natuurbegraafplaats. Hier kunnen graven of asurnen opgaan in de natuur, zonder traditionele herdenkingstekens zoals kruisjes of naambordjes. Uit het antwoord van minister Diependaele aan parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de werken in het voorjaar van 2024 zullen starten.

“De natuurbegraafplaats, die uniek is vanwege de rijke geschiedenis van het kerkhof, biedt een rustige, natuurverbonden plek voor begrafenissen. De bestaande graven zullen behouden blijven, en er is een plan om een centraal muurtje met namen te plaatsen voor herdenking. Biologisch afbreekbare urnen zullen worden gebruikt, die volledig door de natuur kunnen worden verteerd”, legt Brecht Warnez uit.

Minister Diependaele maakte ook de financiële details bekend. De totale kosten voor dit ambitieuze project worden geraamd op ongeveer 280.000 euro. Dit bedrag zal worden verdeeld onder de betrokken partijen, waarbij de gemeenten Wingene en Ruiselede een investering van 135.000 euro plannen en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) circa 145.000 euro voorziet. Dit najaar zal de gemeente Ruiselede voor dit project een erfgoedpremie aanvragen bij Vlaanderen.

Lees hier het artikel in de krant.

Gerelateerd nieuws

Wingene

Wingense uitleendienst en zalen nog nooit zo populair

Uit een vraag van raadslid Stijn Van Maele in de gemeenteraad blijkt dat de Wingense verenigingen opnieuw volop zalen en feestmaterialen reserveren. Sinds vorig jaar steeg het aantal aanvragen met 20% en dat is een record. “Dat kost wel wat aan de gemeente. Maar dat is het meer dan waard. Op die manier geven we het verenigingsleven alle kansen. Zij brengen mensen samen en zijn het kloppend hart van onze gemeente”, aldus schepen van cultuur Brecht Warnez.

Wingene

Wat kenmerkt Wingene en Ruiselede?

De gemeenten Wingene en Ruiselede gaan samen met hun inwoners op zoek naar wat hen kenmerkt, nu en in de toekomst. Vanaf vandaag kunnen alle inwoners via een digitale bevraging aangeven wat ze typerend of kenmerkend vinden aan beide gemeenten. Wie wil, kan tijdens de workshop op woensdag 3 april ook mee nadenken over hoe we onze eigenheid een plaats kunnen geven in de toekomstige gemeente.

Wingene

Wingene haalt foodtruckfestival naar gemeente

Dit jaar brengt Wingene een nieuw culinair hoogtepunt met het debuut van een levendig foodtruckfestival. Dit initiatief, een samenwerking tussen Vadelo en Mobilefoodbar, belooft volgende zomer een smakelijke mix van diversiteit, entertainment en gezelligheid te worden.