Vlaanderen beschermt 179 elementen op West-Vlaamse begraafplaatsen als monument

1 en 11 november staan weldra voor de deur, dagen waarop traditioneel veel mensen een bezoek brengen aan de laatste rustplaats van hun geliefden. Het is van belang dat die er verzorgd bijligt. De lokale besturen zetten hiervoor alle zeilen bij. “Vlaanderen draagt via bescherming en subsidies ook bij tot de instandhouding van het Vlaamse funerair erfgoed”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger (CD&V) Brecht Warnez.

179 beschermde monumenten

Vlaanderen erkende in onze provincie ondertussen 179 funeraire items als beschermd monument. “Het gaat vooral over militaire begraafplaatsen, kerkhofdreven, praalgraven en gedenktekens”, geeft Brecht Warnez aan. Het volledige overzicht is te vinden in de beschermingsdatabank van Onroerend Erfgoed.

In ere houden via lokale beheersplannen

Alle lokale besturen moeten een lijst opmaken van graven met lokaal historisch belang die als kleine onroerenderfgoedelementen kunnen worden beschouwd. De graven op dergelijke lijst dienen gedurende 50 jaar te worden bewaard en onderhouden door de lokale overheid, een termijn die kan worden verlengd.

De Vlaamse overheid is met verschillende besturen in overleg over hun beheersplan”, weet Brecht Warnez. Het gaat over De Haan (Vlissegem), Sint-Blasiuskerk en omliggend kerkhof; Zedelgem, Sint-Laurentiuskerk en omliggend kerkhof en tenslotte over Wakken, dorpskom met kerk en omliggend kerkhof.

Vlaamse overheid deelt expertise

De verzamelde expertise en informatie wordt door Vlaanderen aan de steden en gemeenten ter beschikking gesteld. Dit jaar verscheen een document met afwegingskaders bij het bepalen van waardevol funerair erfgoed.

In het najaar bezorgen we de gemeenten een handleiding bij het inventariseren en beheren van dit erfgoed”, belooft Warnez.

Herinrichting van de historische begraafplaats van het Sint-Pietersveld

Dat historische plaatsen nog een toekomst hebben, bewijst het dossier van de begraafplaats op het Sint-Pietersveld op de grens van Ruiselede en Wingene.

Volgend jaar wordt gestart met de herinrichting van de begraafplaats en de omgevingsaanleg rond het inmiddels gerestaureerde veldkapelletje. De omgevingsvergunning is verleend en de aanbesteding van de werken kan starten. De werken worden uitgevoerd in het kader van het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij.

De werken worden uitgevoerd met financiële middelen vanuit landinrichting Vlaanderen en de betrokken gemeenten”, geeft het parlementslid mee. “Bij de geplande omgevingsaanleg zal de site als natuurbegraafplaats worden ingericht. Er is ook aandacht voor het waardevolle funerair erfgoed.” De betrokken gemeenten zullen na de herinrichting instaan voor het verder beheer van de site.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Wingene

Studieopdracht Keizerspark kan opnieuw van start gaan

De nieuwe studieopdracht voor het Keizerspark, met aangepaste eisen, werd goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 november. Eind 2022 werd beslist om het vorige ontwerp niet te gunnen omwille van de fors gestegen bouwkosten. Na een grondige herwerking van het eisenpakket en programma, kunnen de architecten nu terug aan de slag.

Wingene

Wingene viert één jaar Contactpunt 1750

Exact een jaar geleden lanceerde de gemeente Wingene Contactpunt 1750. Eén nummer waar je zowel fysiek, telefonisch als digitaal terecht kan. Na een jaar kan de gemeente tevreden vaststellen dat het Contactpunt 1750 zich ontpopt heeft tot hét centrale aanspreekpunt voor de inwoners.