Vlaanderen beschermt 179 elementen op West-Vlaamse begraafplaatsen als monument

1 en 11 november staan weldra voor de deur, dagen waarop traditioneel veel mensen een bezoek brengen aan de laatste rustplaats van hun geliefden. Het is van belang dat die er verzorgd bijligt. De lokale besturen zetten hiervoor alle zeilen bij. “Vlaanderen draagt via bescherming en subsidies ook bij tot de instandhouding van het Vlaamse funerair erfgoed”, zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger (CD&V) Brecht Warnez.

179 beschermde monumenten

Vlaanderen erkende in onze provincie ondertussen 179 funeraire items als beschermd monument. “Het gaat vooral over militaire begraafplaatsen, kerkhofdreven, praalgraven en gedenktekens”, geeft Brecht Warnez aan. Het volledige overzicht is te vinden in de beschermingsdatabank van Onroerend Erfgoed.

In ere houden via lokale beheersplannen

Alle lokale besturen moeten een lijst opmaken van graven met lokaal historisch belang die als kleine onroerenderfgoedelementen kunnen worden beschouwd. De graven op dergelijke lijst dienen gedurende 50 jaar te worden bewaard en onderhouden door de lokale overheid, een termijn die kan worden verlengd.

De Vlaamse overheid is met verschillende besturen in overleg over hun beheersplan”, weet Brecht Warnez. Het gaat over De Haan (Vlissegem), Sint-Blasiuskerk en omliggend kerkhof; Zedelgem, Sint-Laurentiuskerk en omliggend kerkhof en tenslotte over Wakken, dorpskom met kerk en omliggend kerkhof.

Vlaamse overheid deelt expertise

De verzamelde expertise en informatie wordt door Vlaanderen aan de steden en gemeenten ter beschikking gesteld. Dit jaar verscheen een document met afwegingskaders bij het bepalen van waardevol funerair erfgoed.

In het najaar bezorgen we de gemeenten een handleiding bij het inventariseren en beheren van dit erfgoed”, belooft Warnez.

Herinrichting van de historische begraafplaats van het Sint-Pietersveld

Dat historische plaatsen nog een toekomst hebben, bewijst het dossier van de begraafplaats op het Sint-Pietersveld op de grens van Ruiselede en Wingene.

Volgend jaar wordt gestart met de herinrichting van de begraafplaats en de omgevingsaanleg rond het inmiddels gerestaureerde veldkapelletje. De omgevingsvergunning is verleend en de aanbesteding van de werken kan starten. De werken worden uitgevoerd in het kader van het landinrichtingsplan Wildenburg-Aanwijs in opdracht van de Vlaamse Landmaatschappij.

De werken worden uitgevoerd met financiële middelen vanuit landinrichting Vlaanderen en de betrokken gemeenten”, geeft het parlementslid mee. “Bij de geplande omgevingsaanleg zal de site als natuurbegraafplaats worden ingericht. Er is ook aandacht voor het waardevolle funerair erfgoed.” De betrokken gemeenten zullen na de herinrichting instaan voor het verder beheer van de site.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Wingene

Meer dan 400 bomen voor de gemeentelijke bomenactie

Afgelopen weekend haalden inwoners van Wingene maar liefst 348 loof- en fruitbomen op tijdens de gemeentelijke groepsaankoop. Ook landbouwers deden enthousiast mee en bestelden zo’n 60 knotwilgen. “Dankzij de gemeentelijke subsidie kon elk gezin maximaal vijf bomen aankopen voor slechts 7,5 tot 15 euro per boom. Deze bomen worden geplant in tuinen en dragen zo bij aan de vergroening van onze dorpskernen en wijken. Er waren ook gratis knotwilgen die gemakkelijker worden aangeplant in het buitengebied,” zeggen schepenen Brecht Warnez en Stefaan Verhelle.

Cultuur

Wingene herbeleeft de jaren ’40 met uniek bevrijdingsfeest

Op zaterdag 7 september om 19 uur organiseert Woestijnzwijn in samenwerking met de gemeente Wingene het bevrijdingsfeest. Hét hoogtepunt van een hele reeks activiteiten rond ‘Wingene Bevrijd’, waarmee de bevrijding door de Poolse troepen aan het einde van het Tweede Wereldoorlog herdacht wordt. “Feestzaal de Verrekijker wordt voor één avond omgetoverd tot een sfeervol stadsplein uit de jaren 40. Live band Radio Modern brengt hits uit de jaren ’40 en ’50, er is een dansinitiatie lindy hop tot jive, een heerlijk nostalgisch menu wordt je voorgeschoteld…”, vertellen schepen van Cultuur Brecht Warnez en Peter Detavernier en Stijn Verkinderen van Woestijnzwijn. Een complete ervaring voor slechts € 25, schrijf je snel in via www.wingene.be/bevrijdingsfeest! Inschrijven kan tot en met vrijdag 6 september.