Vlaamse Overheid pakt 44 zwarte kruispunten in West-Vlaanderen aan

Van de 44 zwarte verkeerspunten in onze provincie zijn er 17 in uitvoering of reeds aangepakt en de komende jaren worden er nog eens 27 verkeersveiliger gemaakt. “Je veilig in het verkeer kunnen bewegen moet een absolute prioriteit van de overheid zijn,” zegt Vlaams Parlementslid voor CD&V Brecht Warnez. “Elk slachtoffer dat te betreuren valt in het verkeer is er één te veel. Het is daarom positief om te zien dat de Vlaamse Regering haar belofte nakomt en sterk investeert in het verkeersveiliger maken van onze provincie.”

Sinds enkele jaren wordt een dynamische lijst gepubliceerd van gevaarlijke verkeerspunten met het oog op de wegwerking ervan. Om te bepalen welke verkeerspunten op de lijst komen, wordt het 531-scoresysteem toegepast op basis van de ongevallenstatistieken van de voorbije drie jaar. Wanneer een bepaald verkeerspunt 15 punten scoort, komt het op de lijst met zogenaamd ‘zwarte verkeerspunten’. In 2019 stonden in Vlaanderen 314 gevaarlijke verkeerspunten op de lijst. Dit jaar blijkt dat er nog 296 zwarte punten bestaan. In de provincie West-Vlaanderen gaat het om 44 gevaarlijke verkeerspunten.

27 punten nog aan te pakken

Uit een overzicht dat ik opvroeg bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters blijkt dat er in onze provincie 44 gevaarlijke verkeerspunten zijn. Reeds 17 ervan zijn recent veiliger gemaakt of de werken zijn aan de gang. 27 worden binnenkort of later in deze legislatuur aangepakt,” zegt Brecht Warnez. “Het gaat om punten waar kleine ingrepen de situatie al gevoelig verkeersveiliger maken, maar ook om verkeerspunten waar grote infrastructuurwerken gepland staan.

De Vlaamse Regering geeft in haar aanpak prioriteit aan de historische lijst van gevaarlijke punten, aan gevaarlijke punten dicht bij een schoolomgeving of op een schoolroute en aan gevaarlijke punten met een hogere prioriteitenscore waar bij de ongevallen vaak zwakke weggebruikers betrokken zijn.

Elk jaar 30 miljoen, in 2021 extra 50 miljoen

De komende jaren investeert Vlaanderen elk jaar minimum 30 miljoen euro om gevaarlijke punten veiliger te maken.

Brecht Warnez: “In 2021 komt daar nog eens 50 miljoen euro bovenop om versneld zwarte punten aan te pakken. Dat ook in deze coronatijden zo geïnvesteerd wordt in verkeersveiligheid, maakt duidelijk dat Vlaanderen van dit punt een prioriteit maakt, en terecht. Elk verkeersslachtoffer op onze wegen is er een te veel.

De Vlaamse Regering tekent momenteel de krijtlijnen uit voor de versnelde aanpak. Het Agentschap Wegen en Verkeer wordt gevraagd om geplande maatregelen af te stemmen bij het lokale bestuur. Er komen ook extra relancemiddelen voor het verkeersveiliger maken van fietspaden, het conflictvrij afregelen van verkeerslichten en het veiliger maken van schoolomgevingen en schoolroutes.

Grijze zones niet vergeten

Goed bestuur is vooruitziend bestuur”, zegt Brecht Warnez. “Vlaanderen heeft de ambitie om  zogenaamde grijze zones te traceren, nog voor ze zwart worden. Het gaat om punten waar de situatie onveilig is, maar waar (nog) geen slachtoffers vielen. Door hierop in te zetten kunnen we levensgevaarlijke situaties hopelijk structureel vermijden,” besluit Brecht Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.