Vlaams sociaal toerisme geeft 161.134 mensen een vakantiemoment

Vakantie nemen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vlaanderen voorziet via het impulsprogramma 'Iedereen verdient vakantie' daarom ondersteuning aan sociaal toerisme. Hierdoor konden vorig jaar maar liefst 161.134 Vlamingen op eendaagse of meerdaagse uitstap gaan. Dat blijkt uit een vraag aan minister Zuhal Demir van Vlaams parlementslid Brecht Warnez, die zelf actief is binnen zo’n sociaal toeristische vereniging: “Op zo'n vakantiemoment zie en voel je dat mensen die het moeilijk hebben even hun batterijen kunnen opladen. Het biedt hen een kostbaar moment waarop ze hun zorgen kunnen vergeten. Dit is essentieel voor iedereen om weer vol energie aan de slag te kunnen gaan met hun dagelijkse uitdagingen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Afgelopen zomer hebben veel Vlamingen kunnen genieten van een welverdiende vakantie, zowel in eigen land als daarbuiten. Helaas blijft een aanzienlijk aantal gezinnen geconfronteerd worden met de harde realiteit dat vakantie voor hen moeilijk of zelfs onmogelijk is. Als welvarende maatschappij mogen we deze mensen niet vergeten. Daarom ondersteunt Vlaanderen sociaal toerisme.

“Als maatschappij hebben we de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat vakanties toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of financiële situatie. Sociaal toerisme speelt hierin een cruciale rol, omdat het mensen in moeilijke omstandigheden de mogelijkheid biedt om even te ontsnappen aan de dagelijkse zorgen en te genieten van een eenvoudige, maar welverdiende vakantie. Het is een investering in het welzijn en de inclusie van onze samenleving”, legt Brecht Warnez uit.

Terug naar het niveau van voor corona

Het netwerk van vakantie-aanbieders dat via het initiatief ‘Iedereen verdient vakantie’ is opgebouwd, biedt de mogelijkheid om betaalbare vakanties aan te bieden aan mensen die het nodig hebben. Jaarlijks wordt er in Vlaanderen 2,4 miljoen euro gereserveerd voor deze ondersteuning.

Door de coronacrisis waren er logischerwijs minder vakantiemomenten. De cijfers tonen aan hoeveel vakantiegangers er de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan verschillende vormen van sociaal toerisme. Vooral de daguitstappen zijn een succes.

Jaartal  Daguitstappen Groepsverblijven Georganiseerde vakanties Individuele vakanties Totaal
2018145 711550770668432    166 716
2019135 297317064468070152 983
202050 97410634149481861 004
2021126 180501953517755144 305
2022140 872497966058678161 134

In haar antwoord verwijst minister Demir op de inspanningen van Toerisme Vlaanderen in de afgelopen twee jaar om het sociaal-toeristische aanbod toegankelijker te maken. Investeringen in het verbeteren van de vindbaarheid en boekbaarheid van dit aanbod, evenals het promoten ervan bij sociale organisaties, hebben geleid tot een grotere bekendheid en toeleiding van potentiële vakantiegangers naar het aanbod. “Omdat sociaal toerisme geen luxe, maar o zo belangrijk is roep ik de minister op om voldoende oog te hebben voor kleine initiatieven die voor de doelgroep een groot verschil maken”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

6,5 miljoen euro voor renovatie van beschermde schoolgebouwen

Vlaanderen geeft dit jaar 6.587.261 euro subsidie aan acht scholen om hun gebouwen te restaureren. Het gaat om scholen Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Dat blijkt uit een vraag van Parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Diependaele (N-VA). “Onderwijsgebouwen zijn niet alleen belangrijk voor het verstrekken van onderwijs, maar ze dragen ook bij aan het behoud van ons waardevol onroerend erfgoed. Ze zijn deel van onze Vlaamse culturele identiteit en geschiedenis”, zegt parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Meer slaagkansen via betere oriëntering en coaching

De grote verschillen in slaagkansen, afhankelijk van de vooropleiding in het middelbaar, blijven bestaan. “Het is belangrijk dat studenten alle kansen krijgen om hun talent te benutten. Maar daarnaast is het ook essentieel dat ze geïnformeerd zijn wanneer ze goed geïnformeerd zijn bij het maken van beslissingen over hun toekomst en dat ze toegang hebben tot begeleiding en coaching wanneer dat nodig is”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.