Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

In de commissie Binnenlands Bestuur van 19 maart stonden op de agenda de fusiedecreten van de vrijwillige fusies tussen Ruiselede en Wingene, Meulebeke en Tielt, Galmaarden, Gooik en Herne, De Pinte en Nazareth, Bilzen en Hoeselt, Borgloon en Tongeren, Lokeren en Moerbeke, Antwerpen en Borsbeek, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, Ham en Tessenderlo, Hasselt en Kortessem, Lochristi en Wachtebeke, Melle en Merelbeke.

Bezorgdheden beluisteren

“Ook al gaat het altijd over vrijwillige samenvoegingen van de gemeenten, er leven bezorgdheden en vragen bij de inwoners“, stelt Brecht Warnez uit Wingene.

Soms zijn er vragen bij de beweegredenen, bij de keuze van de partners, bij de manier waarop de bevolking al dan niet betrokken is of bij de effecten op de gemeentelijke dienstverlening.

We hebben begrip voor de vragen en willen in de commissie luisteren naar de burgers die deze bezorgdheden uiten”, geeft Warnez mee.

Concreet worden burgers gehoord uit volgende fusiegemeenten: Ruiselede en Wingene, Antwerpen en Borsbeek, Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Ook experts van de VVSG en academici komen aan bod.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”