Via het Openruimtefonds brengt Vlaanderen 14,7 miljoen euro extra naar West-Vlaanderen

Gemeenten krijgen via het Openruimtefonds extra middelen voor hun open ruimte. De open ruimte creëert extra kosten voor onder andere voor het beheer ervan. Ze halen duidelijk minder inkomsten uit bijvoorbeeld de opcentiemen op de onroerende voorheffing. “CD&V zorgt via de extra steun in het Openruimtefonds voor voldoende middelen voor onze lokale besturen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Gemeenten krijgen sinds 2020 van Vlaanderen een extra algemene werkingssubsidie: de middelen voor open ruimte of het zogenaamde Openruimtefonds. Die extra subsidie heeft als doel de inspanningen van de gemeenten voor het beheren en het inrichten van de open ruimte extra te ondersteunen en te stimuleren.

Vergoeding voor open ruimte

De jaarlijkse verdeling van de dotatie onder de gemeenten gebeurt op basis van de kadastrale gegevens over open ruimte (bos, tuin en park, woeste gronden, gekadastreerde wateren, akkerland, grasland, recreatieterreinen en boomgaarden), zoals die gebruikt zijn voor de definitieve verdeling van het Gemeentefonds voor het voorgaande jaar.

Je kan het Openruimtefonds zien als een correctie op de verdeling van het Gemeentefonds”, zegt Brecht Warnez. “Via verschillende rekenformules zorgen we er voor dat via dat fonds middelen komen naar plattelandsgemeenten. Zij hebben extra kosten, onder meer voor landelijke wegen, grachten en onderhoud van de open ruimte.”

Stevig groeipad

Momenteel krijgen de steden en gemeenten al 40% van het voorziene bedrag. Dit stijgt de volgende 5 jaar nog spectaculair. “In 2025 versterken we onze West-Vlaamse gemeenten met 24.701.654 euro extra. Zo hebben de besturen meer geld voor een nabij beleid, dicht bij de mensen en met respect voor de leefomgeving”, sluit Warnez af. De gemeenten kunnen deze middelen in oktober op hun rekening verwachten.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.