Brecht Warnez vraagt en krijgt verlenging verzekering vrijwilligers in heel Vlaanderen

De voorbije maanden hebben heel wat burgers het beste van zichzelf gegeven en een groot hart getoond voor de kwetsbaren in hun buurt. Nu de coronamaatregelen langzaam afgebouwd worden, blijft de rol van de vrijwilliger erg belangrijk. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) lanceerde eerder het idee van de vrijwilligersverzekering en is blij dat deze verzekering waar ondertussen 11.057 aantal mensen op intekenden op zijn vraag verder actief blijft.

Na het lokaal aanvoelen van de nood heeft Brecht Warnez, Vlaams Parlementslid en schepen in Wingene, in maart voorgesteld om de vrijwilligersverzekering mogelijk te maken voor vrijwilligers in de coronatijd.

“Ik kreeg verschillende vragen van mensen die buren wilden helpen maar niet wisten of ze verzekerd waren.”, stelt Brecht. De Vlaamse Regering ging in op zijn voorstel. “Ondertussen hebben 11.057 mensen ingetekend voor de gratis verzekering. 154 gemeenten registreerden hun vrijwilligers.”

We merkten de voorbije weken en maanden een erg diverse inzet in de samenleving. De solidariteit is en blijft groot. Het gaat om concrete zaken zoals kleine taken, boodschappen, zorg voor huisdieren, opvang die het leven in corona-tijd leefbaar moeten maken. Gaandeweg bemanden vrijwilligers de triagecentra, hielpen ze bij de mondmaskerbedeling, maakten ze voedsel voor de zorg… Kleine acties die een groot verschil maken voor de ontvanger van de hulp.

We willen met die verzekering ook de rechten van de vrijwillige hulpverlener beschermen, ook tijdens de exitstrategie” zegt Warnez.

Tot voor kort konden enkel verenigingen een gratis vrijwilligersverzekering afsluiten bij het Vlaams Steunpunt voor Vrijwilligerswerk. Individuele burgers kunnen sinds 15 maart ook een verzekering aangaan en zich verzekeren voor lichamelijke ongevallen, burgerlijke aansprakelijkheid en rechtsbijstand tijdens je vrijwilligerswerk. De Vlaamse Overheid garandeert deze mogelijkheid tot juni 2020. Nadien wordt de werking geëvalueerd.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.