Vanaf 1/09/23 nieuwe opleiding ‘Moderne talen’ in derde graad secundair onderwijs

Minister Weyts wil een aparte opleiding 'Moderne talen' in de derde graad van het secundair onderwijs opstarten. “Met de aparte opleiding wil hij meer studenten in het hoger onderwijs een taalopleiding laten volgen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Het Vlaams onderwijs kent een dalend taalniveau en een dalende taalvaardigheid bij jongeren. Taalkundige expertise is noodzakelijk om de onderwijskwaliteit voor elke lerende te garanderen. Het door minister Weyts aangekondigde ‘actieplan talen’ moet er mee voor zorgen dat voldoende studenten instromen in de talenopleidingen en de opleidingen Nederlands in het bijzonder.

Dalende inschrijvingen mee oorzaak van dalend taalniveau?

Om het dalende taalniveau op te krikken, zijn er uitstekende taaldocenten nodig. Toch daalt het aantal nieuwe inschrijvingen in taalrichtingen dit academiejaar opnieuw fors. “Het is vooral Nederlands en Frans die aan populariteit verliezen. Het is een trend die we de afgelopen jaren in heel Vlaanderen zien. Dit zorgt voor een toenemend tekort aan taalleerkrachten”, stelt Brecht Warnez.

Kwaliteitsvolle leerkrachten met diploma vereist

Door de beperkte instroom staan vaak leerkrachten taal voor de klas zonder het juiste diploma. “Op vandaag heeft 1 op 5 taalleerkrachten geen talendiploma.” Het beroep leraar Frans is eveneens een knelpuntberoep. De minister kondigde al aan dat hij ook Duits, Engels en Latijn op de lijst van knelpuntvakken wil laten toevoegen.

Nood aan actie

Vlaams parlementslid Brecht Warnez vroeg de minister in de commissie onderwijs van 2 december om over te gaan tot actie omtrent de dalende instroom voor taalrichtingen. Hierop gaf de minister aan hij graten ziet in een nieuwe ASO-opleiding ‘Moderne talen’ in de derde graad van het secundair onderwijs.

Brecht Warnez: “Het lerarentekort laat zich voelen in elke Vlaamse school. Het belang van kwaliteitsvol taalonderwijs is niet te overschatten. Wij zijn blij met elke stap die kan leiden tot een verhoogde instroom taaldocenten. We vragen de minister om in samenwerking met het onderwijsveld werk te maken van de realisatie van de nieuwe opleiding.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.