‘Mijn burgerprofiel’ is een belangrijk instrument om de Vlaming op de hoogte te houden en te overtuigen van hun persoonlijke vaccinatie. Via dat platform kan elke burger zijn of haar vaccinatieafspraken bevestigen, wijzigen of weigeren.
“Een burger kan er ook zijn of haar e-mailadres aan koppelen. Zo moet je niet wachten op de papieren brief om te weten wanneer je aan de beurt bent om gevaccineerd te worden. Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren komt, wordt dit belangrijker dan voorheen”, vertelt Brecht Warnez.
Bij één op drie West-Vlaamse gemeenten kan je terecht op ‘Mijn Burgerprofiel’
In 23 West-Vlaamse gemeenten kan je ondertussen terecht op de gemeentelijke website om ‘Mijn Burgerprofiel’ en dus je persoonlijke vaccinatiestatus te raadplegen. Op de websites van de gemeenten Hooglede, Ichtegem, Izegem, Ledegem, Tielt en Wingene is ‘Mijn burgerprofiel’ te raadplegen naar aanleiding van de vaccinatiecampagne.
In de volgende gemeenten was ‘Mijn Burgerprofiel’ al langer beschikbaar: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Roeselare, Ruiselede, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.
Zes West-Vlaamse gemeenten in aanvraag, de Kust en Westhoek blijven achterwege
In zes West-Vlaamse steden en gemeenten hebben een aansluiting op ‘Mijn burgerprofiel’ reeds aangevraagd maar zijn nog niet live. Het gaat om Brugge, Houthulst, Jabbeke, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Nieuwpoort en Oudenburg.
Vooral in de Westhoek en bij de kustgemeenten is ‘Mijn Burgerprofiel’ afwezig op de gemeentelijke website.

Gebruik ‘Mijn Burgerprofiel’ bijna vertienvoudigd in 1 jaar
Mijn Burgerprofiel staat live sinds eind 2018. Via logging wordt het aantal aanmeldingen voortdurend gemonitord. Sinds januari 2020 zien we een sterke stijging in het gebruik van ‘Mijn Burgerprofiel’. In het totaal waren er in 2020 meer dan 2.500.000 aanmeldingen. In de periode januari-februari 2021 waren er reeds 800.000. “De stijgende trend houdt dus aan en dat is een goede zaak. Je vindt er niet alleen je vaccinatiestatus maar bv. ook heel wat attesten en persoonlijke gegevens zoals je behaalde diploma’s”, weet Brecht Warnez.
Nu steeds meer lokale besturen het profiel toegankelijk maken via de eigen website verwachten de verschillende overheden een groeiend gebruik. “Het is belangrijk dat lokale besturen het burgerprofiel op hun website opnemen. Uit de recente digimeter blijkt dat één op twee Vlamingen minstens éénmaal per jaar de gemeentelijke website bezoekt”, legt Brecht Warnez uit.

Iedereen mee
Mijn Burgerprofiel is zodanig ontworpen dat het voldoet aan de internationaal gebruikte richtlijnen voor digitale toegankelijkheid voor met name mensen met een beperking. Dit zorgt er voor dat zoveel mogelijk mensen Mijn Burgerprofiel zonder problemen kunnen gebruiken.
In eerste instantie lag de focus op digitaalvaardige burgers, in een volgende fase op de minder digitaalvaardigen. Via verschillende kanalen (bijv. het 1700 callcenter) worden de minder digitaalvaardigen op een kwalitatieve manier verder geholpen.
Er zijn ook acties voorzien om ‘Mijn Burgerprofiel’ beter bekend te maken bij het brede publiek. “Het Agentschap Zorg en Gezondheid en Informatie Vlaanderen bereiden in het kader van de COVID-vaccinaties nog een specifieke communicatiecampagne voor”, geeft Warnez mee.