Vaccinatiestatus via 1/3 van de gemeentelijke websites te volgen

Het digitaal platform ‘Mijn Burgerprofiel’ bundelt de beschikbare gegevens van alle bestuursniveaus (Federale overheid, Vlaanderen en de lokale besturen) in één profiel. Via dat profiel kan elke Vlaming toegang krijgen tot zijn of haar persoonlijke gegevens. Elke burger kan via ‘Mijn Burgerprofiel’ de status van de eigen vaccinatie raadplegen. “Naar aanleiding van de vaccinatiecampagne vroegen 58 extra lokale besturen, waarvan 12 West-Vlaamse, dit jaar een rechtstreekse toegang via hun website”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister-president Jan Jambon.

‘Mijn burgerprofiel’ is een belangrijk instrument om de Vlaming op de hoogte te houden en te overtuigen van hun persoonlijke vaccinatie. Via dat platform kan elke burger zijn of haar vaccinatieafspraken bevestigen, wijzigen of weigeren.

Een burger kan er ook zijn of haar e-mailadres aan koppelen. Zo moet je niet wachten op de papieren brief om te weten wanneer je aan de beurt bent om gevaccineerd te worden. Nu de vaccinatiecampagne op volle toeren komt, wordt dit belangrijker dan voorheen”, vertelt Brecht Warnez.

Bij één op drie West-Vlaamse gemeenten kan je terecht op ‘Mijn Burgerprofiel’

In 23 West-Vlaamse gemeenten kan je ondertussen terecht op de gemeentelijke website om ‘Mijn Burgerprofiel’ en dus je persoonlijke vaccinatiestatus te raadplegen. Op de websites van de gemeenten Hooglede, Ichtegem, Izegem, Ledegem, Tielt en Wingene is ‘Mijn burgerprofiel’ te raadplegen naar aanleiding van de vaccinatiecampagne.

In de volgende gemeenten was ‘Mijn Burgerprofiel’ al langer beschikbaar: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Ieper, Knokke-Heist, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Roeselare, Ruiselede, Waregem, Wervik, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem.

Zes West-Vlaamse gemeenten in aanvraag, de Kust en Westhoek blijven achterwege

In zes West-Vlaamse steden en gemeenten hebben een aansluiting op ‘Mijn burgerprofiel’ reeds aangevraagd maar zijn nog niet live. Het gaat om Brugge, Houthulst, Jabbeke, Kortemark, Langemark-Poelkapelle, Nieuwpoort en Oudenburg.

Vooral in de Westhoek en bij de kustgemeenten is ‘Mijn Burgerprofiel’ afwezig op de gemeentelijke website.

Gebruik ‘Mijn Burgerprofiel’ bijna vertienvoudigd in 1 jaar

Mijn Burgerprofiel staat live sinds eind 2018. Via logging wordt het aantal aanmeldingen voortdurend gemonitord. Sinds januari 2020 zien we een sterke stijging in het gebruik van ‘Mijn Burgerprofiel’. In het totaal waren er in 2020 meer dan 2.500.000 aanmeldingen. In de periode januari-februari 2021 waren er reeds 800.000. “De stijgende trend houdt dus aan en dat is een goede zaak. Je vindt er niet alleen je vaccinatiestatus maar bv. ook heel wat attesten en persoonlijke gegevens zoals je behaalde diploma’s”, weet Brecht Warnez.

Nu steeds meer lokale besturen het profiel toegankelijk maken via de eigen website verwachten de verschillende overheden een groeiend gebruik. “Het is belangrijk dat lokale besturen het burgerprofiel op hun website opnemen. Uit de recente digimeter blijkt dat één op twee Vlamingen minstens éénmaal per jaar de gemeentelijke website bezoekt”, legt Brecht Warnez uit.

Iedereen mee

Mijn Burgerprofiel is zodanig ontworpen dat het voldoet aan de internationaal gebruikte richtlijnen voor digitale toegankelijkheid voor met name mensen met een beperking. Dit zorgt er voor dat zoveel mogelijk mensen Mijn Burgerprofiel zonder problemen kunnen gebruiken.

In eerste instantie lag de focus op digitaalvaardige burgers, in een volgende fase op de minder digitaalvaardigen. Via verschillende kanalen (bijv. het 1700 callcenter) worden de minder digitaalvaardigen op een kwalitatieve manier verder geholpen.

Er zijn ook acties voorzien om ‘Mijn Burgerprofiel’ beter bekend te maken bij het brede publiek. “Het Agentschap Zorg en Gezondheid en Informatie Vlaanderen bereiden in het kader van de COVID-vaccinaties nog een specifieke communicatiecampagne voor”, geeft Warnez mee.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer aandacht voor ouderen bij de lokale verkiezingen in 2024

Uit cijfers opgevraagd door Vlaams volksvertegenwoordiger Brecht Warnez blijkt dat bij de gemeente- en provincieraadsverkiezingen van 2018 slechts één op de twaalf gemeenten een stemlokaal in een woonzorgcentrum organiseerde. “Dit is symbolisch en symptomatisch. Naarmate mensen ouder worden, lijken ze minder aandacht te krijgen. Terwijl het recht om te stemmen juist het fundament van onze democratie is”, zegt Warnez.

Wingene

Gevuld schoentje voor elk kind dankzij speelgoedinzamelactie

Het Huis van het Kind Wingene, vzw De Kapstok en de Pastorale Eenheid Sint-Augustinus Beernem-Ruiselede-Wingene helpen Sinterklaas een handje en zorgen er ook dit jaar voor dat elk schoentje gevuld wordt. Een grote speelgoedinzameling en een honderdtal sintpakketjes zijn het resultaat van deze warme samenwerking. “Cadeautjes nemen vaak een grote hap uit het gezinsbudget”, zegt schepen Tom Braet, “voor kwetsbare gezinnen is dit vaak niet evident. We zorgen ervoor dat Sinterklaas geen enkel kind vergeet.”

Binnenlands Bestuur

Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.