UiTPAS ook West-Vlaams succes

De UiTPAS is als spaar- en voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten in opmars, ook in West-Vlaanderen. Het afgelopen jaar sloten 7 West-Vlaamse gemeenten aan bij het project, wat het totaal nu op 22 West-Vlaamse gemeenten brengt. “Via de UiTPAS bieden we samen met de gemeentebesturen voordelen aan iedereen die dichtbij wil ontspannen. Tegelijkertijd geven we zo ook aan mensen in kansarmoede een betaalbaar vrijetijdsaanbod”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Via de UiTPAS wil Vlaanderen samen met de lokale besturen cultuur en ontspanning stimuleren. Het is een spaar- en voordeelpas voor vrijetijdsactiviteiten in de aangesloten gemeenten. Voor mensen in kansarmoede biedt de UiTPAS de mogelijkheid om te genieten van vrijetijdsactiviteiten aan een verminderd tarief. Het is vooral ook niet stigmatiserend aangezien de UiTPAS met een kansentarief er hetzelfde uitziet als de reguliere UiTPAS die als spaar- en voordelenkaart voor iedereen beschikbaar is.

Ruim 57.000 West-Vlamingen met een UiTPAS

“De UiTPAS is sinds 2015 aanwezig in West-Vlaanderen. Meer dan 57.000 West-Vlamingen maken gebruik van de spaar- en voordeelkaart. Dat zijn er 6.785 meer dan vorig jaar.”, vertelt Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister-president Jan Jambon (N-VA). Van de 57.000 West-Vlaamse UiTPAS-houders is één op drie van iemand in kansarmoede.

Op dit moment bieden 22 gemeenten in West-Vlaanderen voordelen en kortingen via de UiTPAS aan.

  • 2015: UiTPAS Oostende & UiTPAS Zuidwest (Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem);
  • 2017: UiTPAS Westhoek (Diksmuide, Ieper, Poperinge en Zonnebeke);
  • 2020: uitbreiding UiTPAS Westhoek (Lo-Reninge, Heuvelland, Langemark-Poelkapelle, Mesen en Vleteren).

Maar liefst zeven nieuwe West-Vlaamse gemeenten hebben in 2020 de UiTPAS-activiteiten geïntroduceerd.

Met 22 deelnemende West-Vlaamse gemeenten op in het totaal 55 deelnemende gemeenten doen we het goed in West-Vlaanderen. Toch is het gebruik van de UiTPAS eigenlijk beperkt tot het zuiden van onze provincie”, stelt Brecht Warnez vast.

De top 10 in West-Vlaanderen waar de UiTPAS wordt gebruikt is de volgende:

GemeenteGebruikers UiTPAS
Kortrijk                                   12.021
Oostende                                   11.327
Zwevegem                                     3.588
Wevelgem                                     3.428
Harelbeke                                     3.144
Menen                                     3.009
Waregem                                     2.930
Wervik                                     2.713
Anzegem                                     1.890
Kuurne                                     1.758

Naar 100 gemeenten in Vlaanderen

“Vanuit Vlaanderen streven we ernaar om in minstens 100 gemeenten de UiTPAS te hebben uitgerold”, vertelt Brecht Warnez.

In het Vlaams Parlement werd op 18 december daarom ook een jaarlijks subsidiebedrag van 772.700 euro goedgekeurd.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Besparing elektriciteit ter waarde van bijna 3.800 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Deze gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot een indrukwekkende daling van maar liefst 15,6% in het energieverbruik gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 13.294.606 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 3.800 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 15,6% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

300.000 euro voor onderhoud West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.