Trefpunt over premies en technieken rond energiezuinigheid

Energiekosten blijven voor elke Vlaming hoog. Veel mensen zoeken haalbare en betaalbare oplossingen. Welke investering is in welke woning zinvol en bestaan daarvoor premies? “Duurzaam bouwen, renoveren en isoleren is meer dan ooit nodig en zinvol. De overheid steunt hierbij, maar het is voor veel mensen te ingewikkeld”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die op 21 maart meer uitleg geeft op een gratis trefpunt over betaalbare energie.

Het trefpunt energie is een bijeenkomst die open staat voor elke burger uit de regio die meer wil weten over dit thema, zowel op vlak van de beschikbare premies als op het vlak van de technische mogelijkheden.

De wirwar van premies en keuzestress bij technieken

Het is de rol van de overheid om de burgers te steunen bij ingrijpende veranderingen, premies zijn hiervoor een goede manier. Zowel de omslag naar steeds meer technische oplossingen om energiezuinig te gaan bouwen of renoveren als het belang van duurzame keuzes hierbij vereisen heel wat kennis.

We brengen een helder overzicht van de bestaande premies. Om alle aanwezigen wegwijs te maken in de technieken, nodigen we daarnaast ook een specialist duurzaam bouwen van Acasus uit”, geeft Brecht Warnez aan.

Energie-bewuste locatie

Het trefpunt energie is gratis en gaat op 21 maart om 19.30 u. door in de toonzaal van verlichtingsspecialist L’Ombre in de Moortelmeers 3 in Pittem. “Het bedrijf is de ideale locatie om aan te tonen wat het effect van techniek op de verbruikskost kan zijn”, stellen organisatoren Nathalie Delaere en Els Goeminne. Inschrijven is gratis, maar verplicht en kan hier.

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.