Trefpunt over premies en technieken rond energiezuinigheid

Energiekosten blijven voor elke Vlaming hoog. Veel mensen zoeken haalbare en betaalbare oplossingen. Welke investering is in welke woning zinvol en bestaan daarvoor premies? “Duurzaam bouwen, renoveren en isoleren is meer dan ooit nodig en zinvol. De overheid steunt hierbij, maar het is voor veel mensen te ingewikkeld”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die op 21 maart meer uitleg geeft op een gratis trefpunt over betaalbare energie.

Het trefpunt energie is een bijeenkomst die open staat voor elke burger uit de regio die meer wil weten over dit thema, zowel op vlak van de beschikbare premies als op het vlak van de technische mogelijkheden.

De wirwar van premies en keuzestress bij technieken

Het is de rol van de overheid om de burgers te steunen bij ingrijpende veranderingen, premies zijn hiervoor een goede manier. Zowel de omslag naar steeds meer technische oplossingen om energiezuinig te gaan bouwen of renoveren als het belang van duurzame keuzes hierbij vereisen heel wat kennis.

We brengen een helder overzicht van de bestaande premies. Om alle aanwezigen wegwijs te maken in de technieken, nodigen we daarnaast ook een specialist duurzaam bouwen van Acasus uit”, geeft Brecht Warnez aan.

Energie-bewuste locatie

Het trefpunt energie is gratis en gaat op 21 maart om 19.30 u. door in de toonzaal van verlichtingsspecialist L’Ombre in de Moortelmeers 3 in Pittem. “Het bedrijf is de ideale locatie om aan te tonen wat het effect van techniek op de verbruikskost kan zijn”, stellen organisatoren Nathalie Delaere en Els Goeminne. Inschrijven is gratis, maar verplicht en kan hier.

Gerelateerd nieuws

Economie

Aantal mini-ondernemingen op school gaat jaar na jaar achteruit

Jaar na jaar loopt het aantal jongeren die en mini-onderneming opstart achteruit. Op zeven jaar tijd daalde het aantal met 20%. “Dat is geen goede zaak. Via mini-ondernemingen komen jongeren een eerste keer in aanraking met ondernemen. Het geeft hen kennis en inzicht maar stimuleert ook om de bedrijfsleiders van de toekomst te worden”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij het Vlaams Agentschap voor Innovatie en Ondernemen.

Milieu

Jong CD&V vraagt steun voor verenigingen bij ontlenen herbruikbare bekers

In februari bevroeg JONGCD&V Wingene-Zwevezele de sport- en socio-culturele verenigingen van de gemeente rond hun gebruik van herbruikbare bekers. “Een op de vier aangeschreven verenigingen vulde onze digitale enquête in,” zegt jongerenvoorzitter Ruben Verkest. “Verenigingen zijn vragende partij voor een financiële tussenkomst van de gemeente bij het ontlenen én een lokaal afhaalpunt.”

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.