Tram- en bushaltes blijven ontoegankelijk voor mensen met een beperking

Slechts 16,9% van de ruim 6.400 West-Vlaamse tram- en bushaltes is toegankelijk voor mensen met een motorische beperking. Dat blijkt uit cijfers die Brecht Warnez opvroeg bij de minister van mobiliteit Lydia Peeters. Nochtans stelt de Vlaamse Regering sinds deze zomer subsidies ter beschikking om het probleem aan te pakken. “Ook in 2022 blijven we de lokale besturen stimuleren om hun tram- en bushaltes toegankelijker te maken”, aldus Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Aan het begin van de legislatuur stelde de Vlaamse Regering het ‘Masterplan Toegankelijkheid’ voor, een actieplan om tegen 2030 de helft van de Vlaamse tram- en bushaltes toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. In augustus 2021 voegde de Vlaamse Regering de daad bij het woord door concrete subsidies ter beschikking te stellen van lokale besturen die één of meerdere tram- en bushaltes wilden aanpassen. Steden en gemeenten kunnen zo tot 5.000 euro subsidies krijgen per halte. Er werd hiervoor een budget van 1.800.000 euro vrijgemaakt.  

Geen projectsubsidies voor West-Vlaanderen

Na vijf maanden blijkt echter dat nog geen enkele West-Vlaamse gemeente gebruik heeft gemaakt van deze subsidies. In heel Vlaanderen hebben nog maar twee lokale besturen op de subsidie ingetekend voor in totaal vier haltes. “De subsidies waren maar een half jaar beschikbaar en de lokale besturen zetten momenteel alles op alles voor de ontwikkeling van het regionale mobiliteitsplan”, zegt Brecht Warnez. “Ondertussen ondertekenden 12 West-Vlaamse steden en gemeenten het Charter ‘Masterplan Toegankelijke haltes’. De intentie bij de lokale besturen om het probleem aan te pakken is dus zeker aanwezig.”

Nieuwe projectoproep

We moeten blijven inzetten op een verbeterde mobiliteit voor mensen met een beperking. Er zal een nieuwe subsidieoproep gelanceerd worden en ook het uitreiken van de tweejaarlijkse prijs ‘Meer mobiele gemeente’, voorzien in 2022 en 2024, moet de problematiek meer onder de aandacht brengen.”, zegt Brecht Warnez.

Ik heb er vertrouwen in dat de West-Vlaamse steden en gemeenten hun tram- en bushaltes toegankelijker willen maken voor personen met een beperking, maar vraag aan de minister om wel snel duidelijkheid te scheppen over de nieuwe Vlaamse subsidies die lokale besturen daarvoor kunnen krijgen.”

Gerelateerd nieuws

Milieu

Voorlopig geen subsidies voor wolfwerende maatregelen bij ons

De voorbije weken dook de wolf zowel in West- als in Oost-Vlaanderen op. Gisteren werden in Aalter nog twee dode schapen gevonden. Minister Demir wil de risicozone voorlopig niet uitbreiden waardoor er geen subsidies zijn voor vee- en paardenhouders om zich te beschermen tegen de wolf. “Dat is niet oké. Ook in onze streek moeten inwoners zich kunnen beschermen tegen de wolf. Daarnaast moeten we samen met gemeenten de mensen beter informeren. Vandaag gebeurt dat niet en dat is onbegrijpelijk”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover deze namiddag in de commissie Leefmilieu vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Bijna 500 extra laadpunten voor West-Vlaanderen

Sinds september vorig jaar kunnen lokale besturen bij Vlaanderen elektrische laadpalen aanvragen voor strategische locaties. Vlaanderen kende hierdoor al voor 31 gemeenten maar liefst 497 laadpunten toe. “De elektrische wagens zijn in opmars. We moeten zorgen dat eigenaars dichtbij kunnen laden. Daarom moeten er op strategische plaatsen laadpalen worden gezet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.