Toegankelijkheid bushaltes voor mensen met een beperking blijft veel te laag

“Eind 2022 blijken slechts 18,2% van de 5.200 West-Vlaamse bushaltes toegankelijk voor mensen met een motorische beperking” zegt Brecht Warnez die daarover cijfers opvroeg bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “De tramhaltes daarentegen doen het dan weer veel beter, met een toegankelijkheidsgraad van 83,6%.”

Ten aanzien van een toegankelijkheidsgraad van 15,9% eind vorig jaar betreft dit louter een stijging van 2,3%. West-Vlaanderen ligt daarmee niet geheel in lijn met de andere provincies, waar een stijging van gemiddeld 7% te merken is. De problematiek blijft het grootst voor mensen met een visuele beperking. “Uit cijfers blijkt dat slechts 6,9% van de Vlaamse haltes toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.”

Prijs meer mobiele stad/gemeente 2022

Twee van de drie winnaars van de prijs voor meer mobiele gemeente waren dan weer wel twee West-Vlaamse gemeenten: Wevelgem en Koekelare”, geeft Warnez aan. Ze wisten zo 50.000 euro in de wacht te slepen als bekroning voor hun inspanningen. Ook Brugge behoorde tot de genomineerden.

Weinig subsidies voor West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft met het ‘Masterplan Toegankelijkheid’ nog steeds het doel om tegen 2030 de helft van alle bushaltes toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.”

Uit cijfers blijkt dat in West-Vlaanderen vorig jaar enkel Bredene gebruik heeft gemaakt van de subsidies die via projectoproep verdeeld werden. Vlaanderen steunde voor een bedrag van 15.000 euro.

We moeten ons blijven inzetten om de toegankelijkheidsgraad in West-Vlaanderen te verbeteren. Ik vraag de minister om de lokale besturen meer te ondersteunen zodat de beschikbare middelen tot resultaten leiden”, geeft het parlementslid aan.

Bushalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingBushalte toegankelijk voor mensen met visuele beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met visuele beperking
West-Vlaanderen18,2%6,9%83,6%79,1%
Vlaanderen15,2%7,8%62,4%39,3%
Toegankelijkheidsgraad bus- en tramhaltes eind 2022

Gerelateerd nieuws

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Geldstromen naar Antwerpen nog groter dan gedacht

Elke West-Vlaming betaalt vandaag 1.393 euro aan de stad Antwerpen. In totaal krijgt de stad Antwerpen meer dan de hele provincie West-Vlaanderen. Deze subsidietransfers, die hoger liggen dan eerder geschat, zijn onthuld door een gedetailleerde financiële analyse van de krant ‘de Tijd’ en Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (cd&v). Warnez benadrukt de oneerlijkheid van deze situatie: “De manier waarop onze steden en gemeenten worden gefinancierd, is volledig uit balans. Elke Vlaming zou gelijkwaardig moeten zijn. Landelijk Vlaanderen verdient meer centen en respect.”

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.