Toegankelijkheid bushaltes voor mensen met een beperking blijft veel te laag

“Eind 2022 blijken slechts 18,2% van de 5.200 West-Vlaamse bushaltes toegankelijk voor mensen met een motorische beperking” zegt Brecht Warnez die daarover cijfers opvroeg bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “De tramhaltes daarentegen doen het dan weer veel beter, met een toegankelijkheidsgraad van 83,6%.”

Ten aanzien van een toegankelijkheidsgraad van 15,9% eind vorig jaar betreft dit louter een stijging van 2,3%. West-Vlaanderen ligt daarmee niet geheel in lijn met de andere provincies, waar een stijging van gemiddeld 7% te merken is. De problematiek blijft het grootst voor mensen met een visuele beperking. “Uit cijfers blijkt dat slechts 6,9% van de Vlaamse haltes toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.”

Prijs meer mobiele stad/gemeente 2022

Twee van de drie winnaars van de prijs voor meer mobiele gemeente waren dan weer wel twee West-Vlaamse gemeenten: Wevelgem en Koekelare”, geeft Warnez aan. Ze wisten zo 50.000 euro in de wacht te slepen als bekroning voor hun inspanningen. Ook Brugge behoorde tot de genomineerden.

Weinig subsidies voor West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft met het ‘Masterplan Toegankelijkheid’ nog steeds het doel om tegen 2030 de helft van alle bushaltes toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.”

Uit cijfers blijkt dat in West-Vlaanderen vorig jaar enkel Bredene gebruik heeft gemaakt van de subsidies die via projectoproep verdeeld werden. Vlaanderen steunde voor een bedrag van 15.000 euro.

We moeten ons blijven inzetten om de toegankelijkheidsgraad in West-Vlaanderen te verbeteren. Ik vraag de minister om de lokale besturen meer te ondersteunen zodat de beschikbare middelen tot resultaten leiden”, geeft het parlementslid aan.

Bushalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingBushalte toegankelijk voor mensen met visuele beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met visuele beperking
West-Vlaanderen18,2%6,9%83,6%79,1%
Vlaanderen15,2%7,8%62,4%39,3%
Toegankelijkheidsgraad bus- en tramhaltes eind 2022

Gerelateerd nieuws

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Economie

Meer dan vier miljoen euro subsidies voor West-Vlaamse handelskernversterking

Afgelopen jaar ontvingen de West-Vlaamse gemeenten een subsidie voor handelskernversterking. Daarmee wil de Vlaamse overheid de leegstand van handelspanden in de dorpskernen tegengaan. “Doordat ondernemingen zich vaker verplaatsen naar de dorps- en stadsrand, daalt de aantrekkelijkheid van onze kernen. Vanuit Vlaanderen willen we onze lokale overheden voldoende slagkracht geven om de problematiek van de leegstand aan te pakken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die de cijfers opvroeg bij minister Jo Brouns (cd&v).