Toegankelijkheid bushaltes voor mensen met een beperking blijft veel te laag

“Eind 2022 blijken slechts 18,2% van de 5.200 West-Vlaamse bushaltes toegankelijk voor mensen met een motorische beperking” zegt Brecht Warnez die daarover cijfers opvroeg bij minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). “De tramhaltes daarentegen doen het dan weer veel beter, met een toegankelijkheidsgraad van 83,6%.”

Ten aanzien van een toegankelijkheidsgraad van 15,9% eind vorig jaar betreft dit louter een stijging van 2,3%. West-Vlaanderen ligt daarmee niet geheel in lijn met de andere provincies, waar een stijging van gemiddeld 7% te merken is. De problematiek blijft het grootst voor mensen met een visuele beperking. “Uit cijfers blijkt dat slechts 6,9% van de Vlaamse haltes toegankelijk is voor mensen met een visuele beperking.”

Prijs meer mobiele stad/gemeente 2022

Twee van de drie winnaars van de prijs voor meer mobiele gemeente waren dan weer wel twee West-Vlaamse gemeenten: Wevelgem en Koekelare”, geeft Warnez aan. Ze wisten zo 50.000 euro in de wacht te slepen als bekroning voor hun inspanningen. Ook Brugge behoorde tot de genomineerden.

Weinig subsidies voor West-Vlaanderen

De Vlaamse overheid heeft met het ‘Masterplan Toegankelijkheid’ nog steeds het doel om tegen 2030 de helft van alle bushaltes toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.”

Uit cijfers blijkt dat in West-Vlaanderen vorig jaar enkel Bredene gebruik heeft gemaakt van de subsidies die via projectoproep verdeeld werden. Vlaanderen steunde voor een bedrag van 15.000 euro.

We moeten ons blijven inzetten om de toegankelijkheidsgraad in West-Vlaanderen te verbeteren. Ik vraag de minister om de lokale besturen meer te ondersteunen zodat de beschikbare middelen tot resultaten leiden”, geeft het parlementslid aan.

Bushalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingBushalte toegankelijk voor mensen met visuele beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met motorische beperkingTramhalte toegankelijk voor mensen met visuele beperking
West-Vlaanderen18,2%6,9%83,6%79,1%
Vlaanderen15,2%7,8%62,4%39,3%
Toegankelijkheidsgraad bus- en tramhaltes eind 2022

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.