Tijdens de crisis willen we zorgen voor onze bedrijven

De coronacrisis heeft een impact op heel veel aspecten van de samenleving. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez geeft aan dat het nu nodig is om de bedrijven te helpen die omwille van de veiligheid moesten sluiten.

Verplicht gesloten

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona hinderpremie in het leven geroepen. De corona hinderpremie bedraagt 4000 euro voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moeten sluiten.

‘Het verplicht sluiten was nodig voor de veiligheid, maar heeft voor veel bedrijven een erg grote impact. Deze Vlaamse premie zorgt voor ademruimte, ’ zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. Hij kon met veel vragen uit de ruime regio terecht bij minister van Economie Hilde Crevits. Samen met haar kabinet werd gezocht naar oplossingen voor de kleine en grotere bedrijven. “De Vlaamse regelgeving kon op die manier heel dicht aansluiten bij de noden in het veld,” zegt Warnez.

Lokale steun

In de Tieltse regio hebben 1.428 ondernemers die aanvraag al gedaan, 1.211 van hen hebben de premie al uitbetaald gekregen. Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Er werd intussen gestart met de uitbetaling van die dagvergoedingen. Zo hebben 931 begunstigden de dagpremie al gekregen” aldus Brecht Warnez.

Voor de Tieltse regio zijn dit de cijfers per gemeente:

GemeenteAantal aanvragenUitbetaalde premiesUitbetaalde dagvergoeding
Dentergem12910284
Lichtervelde153135107
Meulebeke218191154
Pittem14412389
Ruiselede1179759
Tielt362302236
Wingene305261202
Totaal14281211931

Exitstrategie

Vanaf 11 mei zullen mogelijks meer winkels heropend worden. Voor horeca, cultuur, ontspanning en kappers, massages, schoonheidsspecialistes, … zal het wellicht nog langer wachten zijn. In al deze stappen komt de veiligheid op de eerste plaats.

Gerelateerd nieuws

Milieu

cd&v West-Vlaanderen wil in elke gemeente een energieloket

Op dinsdag 21 maart kwamen ruim 130 mensen samen op een Oranje trefpunt rond energie. Cd&v West-Vlaanderen wil mensen op deze manier beter informeren om stappen te zetten naar een betaalbare energiefactuur. “Mensen moeten we helpen en ondersteunen om hun energiefactuur naar beneden te halen. Energie besparen kan via grote renovaties maar ook door kleine maatregelen en tips. In elk gemeentehuis moet daarom een energieloket ingericht worden waar de West-Vlaming dichtbij huis terecht kan. Bovendien moet ook elke woning of bedrijfsgebouw een dak- en gevelscan krijgen, zodat elke bewoner snel inzicht heeft in de warmteverliezen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Economie

Trefpunt over premies en technieken rond energiezuinigheid

Energiekosten blijven voor elke Vlaming hoog. Veel mensen zoeken haalbare en betaalbare oplossingen. Welke investering is in welke woning zinvol en bestaan daarvoor premies? “Duurzaam bouwen, renoveren en isoleren is meer dan ooit nodig en zinvol. De overheid steunt hierbij, maar het is voor veel mensen te ingewikkeld”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die op 21 maart meer uitleg geeft op een gratis trefpunt over betaalbare energie.