Tijdens de crisis willen we zorgen voor onze bedrijven

De coronacrisis heeft een impact op heel veel aspecten van de samenleving. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez geeft aan dat het nu nodig is om de bedrijven te helpen die omwille van de veiligheid moesten sluiten.

Verplicht gesloten

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona hinderpremie in het leven geroepen. De corona hinderpremie bedraagt 4000 euro voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moeten sluiten.

‘Het verplicht sluiten was nodig voor de veiligheid, maar heeft voor veel bedrijven een erg grote impact. Deze Vlaamse premie zorgt voor ademruimte, ’ zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. Hij kon met veel vragen uit de ruime regio terecht bij minister van Economie Hilde Crevits. Samen met haar kabinet werd gezocht naar oplossingen voor de kleine en grotere bedrijven. “De Vlaamse regelgeving kon op die manier heel dicht aansluiten bij de noden in het veld,” zegt Warnez.

Lokale steun

In de Tieltse regio hebben 1.428 ondernemers die aanvraag al gedaan, 1.211 van hen hebben de premie al uitbetaald gekregen. Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Er werd intussen gestart met de uitbetaling van die dagvergoedingen. Zo hebben 931 begunstigden de dagpremie al gekregen” aldus Brecht Warnez.

Voor de Tieltse regio zijn dit de cijfers per gemeente:

GemeenteAantal aanvragenUitbetaalde premiesUitbetaalde dagvergoeding
Dentergem12910284
Lichtervelde153135107
Meulebeke218191154
Pittem14412389
Ruiselede1179759
Tielt362302236
Wingene305261202
Totaal14281211931

Exitstrategie

Vanaf 11 mei zullen mogelijks meer winkels heropend worden. Voor horeca, cultuur, ontspanning en kappers, massages, schoonheidsspecialistes, … zal het wellicht nog langer wachten zijn. In al deze stappen komt de veiligheid op de eerste plaats.

Gerelateerd nieuws

Regio

Veiligheidsingrepen op twee kruispunten in Beernem

Het gemeentebestuur van Beernem pleit al langer om het kruispunt van de Wingenesteenweg en de H. ‘d Ydewallestraat en dat van de Stationsstraat en de Sint-Andreaslaan veiliger te maken. “Vlaanderen start nu de aanpak van dossiers, in overleg met het lokaal bestuur, op”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Regio

Extra busrit op lijn 21 Brugge – Zwevezele – Tielt

Vanaf januari 2022 voorziet De Lijn in een extra ochtendrit op lijn 21 Brugge – Zwevezele – Tielt. De Lijn komt hiermee tegemoet aan de vele klachten van ouders over de toenemende drukte in de bussen op die lijn. “Heel wat jongeren gaan vanuit Wingene naar Tielt naar school. Dit zorgt voor te drukke bussen tijdens de spits met heel wat wantoestanden tot gevolg”, aldus Brecht Warnez.

Regio

5 miljoen euro dit jaar voor spoorvernieuwing aan de kust

Om de kusttram te versterken en moderniseren trekt Vlaanderen 5,2 miljoen euro uit. Zeven elektrische installaties in Adinkerke, De Panne, Lombardsijde, Raversijde en Oostende moeten hiervoor worden vernieuwd. Dat blijkt uit een antwoord van minister Lydia Peeters (OpenVLD) aan Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). “De tram is een voor onze kust een absolute troef. We moeten hier blijven investeren”, zegt Brecht Warnez.