Tijdens de crisis willen we zorgen voor onze bedrijven

De coronacrisis heeft een impact op heel veel aspecten van de samenleving. Vlaams Parlementslid Brecht Warnez geeft aan dat het nu nodig is om de bedrijven te helpen die omwille van de veiligheid moesten sluiten.

Verplicht gesloten

Omwille van de coronamaatregelen worden sommige bedrijven verplicht de deuren te sluiten. Om hen financieel te ondersteunen, werd de corona hinderpremie in het leven geroepen. De corona hinderpremie bedraagt 4000 euro voor bedrijven met een fysieke inrichting die verplicht volledig moeten sluiten.

‘Het verplicht sluiten was nodig voor de veiligheid, maar heeft voor veel bedrijven een erg grote impact. Deze Vlaamse premie zorgt voor ademruimte, ’ zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez. Hij kon met veel vragen uit de ruime regio terecht bij minister van Economie Hilde Crevits. Samen met haar kabinet werd gezocht naar oplossingen voor de kleine en grotere bedrijven. “De Vlaamse regelgeving kon op die manier heel dicht aansluiten bij de noden in het veld,” zegt Warnez.

Lokale steun

In de Tieltse regio hebben 1.428 ondernemers die aanvraag al gedaan, 1.211 van hen hebben de premie al uitbetaald gekregen. Na 5 april is er voor elke bijkomende sluitingsdag een dagvergoeding van 160 euro. Er werd intussen gestart met de uitbetaling van die dagvergoedingen. Zo hebben 931 begunstigden de dagpremie al gekregen” aldus Brecht Warnez.

Voor de Tieltse regio zijn dit de cijfers per gemeente:

GemeenteAantal aanvragenUitbetaalde premiesUitbetaalde dagvergoeding
Dentergem12910284
Lichtervelde153135107
Meulebeke218191154
Pittem14412389
Ruiselede1179759
Tielt362302236
Wingene305261202
Totaal14281211931

Exitstrategie

Vanaf 11 mei zullen mogelijks meer winkels heropend worden. Voor horeca, cultuur, ontspanning en kappers, massages, schoonheidsspecialistes, … zal het wellicht nog langer wachten zijn. In al deze stappen komt de veiligheid op de eerste plaats.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Oplossing voor historische lokettenzaal in station van Brugge nodig

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Cultuur

Gedichtenwandeling met lokaal talent

Nog tot eind februari kan je in het centrum van Zwevezele deelnemen aan de gedichtenwandeling. Langsheen de route van ongeveer 5 kilometer kom je tientallen knappe gedichten tegen van lokale dichters over het thema ‘thuis’. “Nooit eerder werden zoveel gedichten ingestuurd”, zegt Brecht Warnez, schepen van Cultuur en Bibliotheek. “Poëzie is dood? Niet in onze gemeente!”

Cultuur

Vlaanderen blijft investeren in funerair erfgoed

De werken aan de natuurbegraafplaats op de grens Ruiselede-Wingene zullen begin volgend jaar ook aanvangen. Dit project, onderdeel van een bredere inspanning om funeraire sites in West-Vlaanderen te beschermen, waaronder 179 structuren en 151 militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog, omvat een investering van ongeveer 280.000 euro. “Het behoud van funerair erfgoed is essentieel, niet alleen als erfenis van onze geschiedenis, maar ook als teken van respect voor hen die ons zijn voorgegaan”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.