Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

De Vlaamse Planningscommissie adviseerde vorig jaar om het startquotum arts te verhogen, op voorwaarde dat de opleidingscapaciteit voldoet én dat de afgestudeerde artsen na 6 jaar basisopleiding verzekerd zijn van hun RIZIV-nummer. Aan de laatste voorwaarde werd lange tijd niet voldaan, tot minister Vandenbroucke enkele weken geleden toch toegaf.

“Eindelijk krijgen we toelating om onze Vlaamse autonomie te laten spelen. Het is goed dat de Vlaamse Regering daar nu gebruik van maakt en de quota verhoogt”, zegt Brecht Warnez die vanuit het Vlaams Parlement de druk al maanden hoog legt bij de federale minister van volksgezondheid.

Het was nu aan de Vlaamse regering om het exacte aantal vast te leggen. Die beslist dat in het academiejaar 2023-2024 straks 1.600 studenten kunnen starten.

Bij de instellingen leefde de zorg om voldoende middelen te krijgen om die extra plaatsen ook kwalitatief te kunnen organiseren.

Vlaanderen wil terug zijn koppositie op vlak van onderwijs nastreven en wil de normen in de geneeskunde hoog houden. Hiervoor is overleg met de instellingen nodig”, sluit het parlementslid af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.