Omwille van het dalend aantal zwembaden blijft cd&v zich inzetten voor de toegang tot voldoende en kwalitatief zwemwater in Vlaanderen. Zwemmen biedt niet alleen aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor jong en oud, maar is ook essentieel om iedereen de kans te geven zwemvaardigheden te ontwikkelen en actief deel te nemen aan sportieve en recreatieve activiteiten.
Nieuwe impulsen voor zwembaden in Vlaanderen
Vanuit het reddingsplan dat Cd&v in de vorige legislatuur op tafel legde, worden vandaag concrete stappen gezet. Zopas werd in de Commissie sport in het Vlaams Parlement ‘het ontwerp van decreet over de subsidiëring als tegemoetkoming in de bouw en exploitatie van nieuwe publieke zwembaden’ besproken. “Met dit decreet verbeteren we de toekomst van onze zwemfaciliteiten en investeren we in zowel nieuwe zwembaden als renovaties”, aldus Warnez.
Dit ontwerp van decreet wil het aantal publieke zwembaden en de beschikbaarheid van zwemwater met een sport- of zwemfunctie verhogen. Via een meerjarige subsidie wordt de totale exploitatiekost ondersteund. Het doel is om de financiering van zwembaden haalbaar te maken, meer projecten te stimuleren en duurzame exploitatie te verzekeren.
“Met een jaarlijks budget van 6 miljoen euro is het doel om veertig zwembadprojecten te ondersteunen en minstens 10.000 m² zwemwater te realiseren”, geeft Warnez aan.
De verzamelde oppositie zorgde er voor dat het ontwerp van decreet niet werd goedgekeurd.
“Heel teleurgesteld dat de oppositie hier samenspant om de bouw van 40 zwembaden uit te stellen. Lokale besturen staan te popelen om de subsidies in te zetten om nieuwe zwembaden te bouwen. Enkele jaren geleden legden we als cd&v een toekomstvisie voor zwembaden op tafel. Elke Vlaming zou daarbij binnen een redelijke afstand toegang moeten hebben tot een zwembad. We willen daarover met het veld spreken maar dit decreet zou al een eerst stap zijn.“
Nood aan nieuwe stappen
Hoewel Cd&v tevreden is met de geboekte vooruitgang, wijst Warnez ook op belangrijke uitdagingen.
Het succes van de recente projectoproepen voor kleinere energetische renovaties bewijzen volgens Warnez dat gemeenten bereid zijn om actie te ondernemen om hun zwembaden open te houden. “We roepen de Vlaamse Regering op om jaarlijks subsidie-oproepen te lanceren zodat steden en gemeenten gesteund worden bij energetische investeringen. Zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke maken de exploitatie van een zwembad immers betaalbaarder.”
Brecht Warnez sluit af: “We moeten blijven investeren in zwemwater, want het is meer dan alleen sportinfrastructuur. Het is een middel om gezondheid, veiligheid en gemeenschapsvorming te bevorderen. Met dit decreet willen we een grote stap vooruit zetten, maar we moeten ook aanvullende maatregelen nemen om de noden van gemeenten en scholen te ondersteunen.”