Studentenplatform ‘MoodSpace’ ondersteunt studenten bij hun mentaal welzijn

Vanaf half december kunnen studenten terecht op ‘MoodSpace’, een digitaal digitaal platform studentenwelzijn dat alle informatie bundelt over de mentale gezondheid en psychische klachten en dat voorziet in een online e-healthaanbod, een zelftest en e-treatment. Dat blijkt uit een antwoord van minister Weyts op de vraag van parlementslid Brecht Warnez deze voormiddag in de commissie onderwijs.

“We zijn al langer vragende partij voor een centraal studentenplatform waarbij online zelfhulp voor iedere student beschikbaar is. De informatie, het hulpaanbod, de zelftesten en de e-treatmentprogramma’s verzamelen op één centraal platform creëert een laagdrempelige manier om het hulpaanbod te ontsluiten”, zegt Warnez die het initiatief vorig jaar al op tafel legde.

Voor studenten uit het hoger onderwijs wegen de gevolgen van de coronacrisis bijzonder zwaar. Uit een recent onderzoek bleek dat 1 op 5 studenten psychische problemen heeft die een ernstige impact hebben op hun functioneren thuis en op school. Uit het onderzoek van de Vlaamse Vereniging van Studenten blijkt ook dat onwetendheid een van de barrières is om effectief hulp te zoeken. De zogenaamde treatment gap kan deels verklaard worden door de mentale ongeletterdheid van studenten. “De hulpverlening kan toegankelijk gemaakt worden door het aanbod duidelijker te maken”, stelt parlementslid Warnez die ook als gastprofessor actief is in UGent.

Eind vorig jaar dienden parlementsleden Brecht Warnez en Katrien Schryvers daarom het actieplan ‘Zuurstof voor studenten’ in het Vlaams Parlement in. In samenwerking met de hogeronderwijsinstellingen en de Vlaamse Vereniging van Studenten ontwikkelde het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) ondertussen het centraal platform omtrent studentenwelzijn. Met de lancering van het studentenplatform krijgt één van de acties uit dat plan nu definitief vorm.

Nood aan bekendmaking

Minister Weyts maakt zich in zijn antwoord aan Brecht Warnez sterk dat het hogeronderwijsveld positief staat tegenover het platform dat op een studiedag eind november werd voorgesteld. “Er komt een campagne om het platform bij studenten en hulpverleners bekend te maken”, stelt onderwijsminister Weyts.

In de commissie stelt Warnez dat de hulp van studentenvoorzieningen belangrijk zijn: “De studentenvoorzieningen van de onderwijsinstellingen zijn de ideale en aangewezen partner in de uitrol van het studentenplatform. De voorzieningen zijn laagdrempelig voor de studenten en de studenten zitten in het medebeheer”, zegt Warnez.

Studentenpsychologen blijven noodzakelijk

“Daarnaast blijft het belangrijk om ook te investeren in persoonlijke hulp via onder meer studentenpsychologen”, wijst het parlementslid op een ander actiepunt het plan ‘Zuurstof voor studenten’. CD&V stelt concreet voor dat in elke universiteit en hogeschool voldoende psychologen aanwezig moeten zijn om elke student binnen de twee weken een afspraak te kunnen garanderen. Een basisrecht van vijf consultaties is een minimum.

Het volledige plan ‘Zuurstof voor studenten’ is te consulteren via https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementaire-documenten/parlementaire-initiatieven/1486305.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.