Studenten verpleegkunde krijgen 1.000 euro onkostenvergoeding

Studenten uit de bacheloropleiding die in hun laatste jaar stage lopen ontvangen een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Het parlementslid is tevreden: “De stagevergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis en zal de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken”.

Sinds 2016 moeten studenten verpleegkunde in het vierde jaar van hun bacheloropleiding stage lopen gedurende 22 weken. Vele studenten ervaren dit als een zware periode. Zo betalen zij inschrijvingsgeld om als verpleegkundige-in-opleiding te werken maar krijgen ze geen onkostenvergoeding voor verplaatsingen, parking en maaltijden. Bovendien moeten vele zij-instromers de stage combineren met hun gezinsleven.

“De verpleegkundige is al jaren een knelpuntberoep. Met de nakende pensioneringsgolf van babyboomers, stevent België ook af op een structureel tekort aan verpleegkundigen. Met deze financiering kunnen we alvast meer studenten en zij-instromers warm maken.”, zegt Brecht Warnez (CD&V). In het wetsvoorstel dat vorige week door Els Van Hoof (CD&V) ingediend werd in de Kamer is alvast de bereidwilligheid getoond op het federale niveau.

Onkostenvergoeding voor stage laatste jaar verpleegkunde

De ministers Wouter Beke, Hilde Crevits en Ben Weyts hebben nu elk vanuit hun bevoegdheidsdomein middelen samen gelegd om de studenten die afstuderen in het academiejaar 2019-2020 al een onkostenvergoeding toe te kennen. Het gaat om een vergoeding van 1.000 euro per student.

“Die vergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Ze versterkten de teams in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het is een krachtig signaal voor een maatschappelijk erg belangrijke opleiding.”, zegt Brecht Warnez.

Ook voor de studenten die de volgende jaren afstuderen is een vergoeding voorzien. In het regeerakkoord werd reeds afgesproken dat de werkgevers, in hoofdzaak de ziekenhuizen en woonzorgcentra, die vergoeding zullen betalen. “Op die manier kunnen we de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken. Uit bevragingen blijkt dat drie op tien studenten tijdens hun stage moeten werken om hun studies te betalen. Zij zijn niet op zoek naar een volwaardig loon maar wel een dekking van hun kosten en de erkenning van hun inspanningen.”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Onderwijs

Tevreden dat Vlaanderen 1.600 studenten per jaar laat starten aan artsenopleiding

“Heel blij dat we nu vanuit Vlaanderen straks eindelijk meer studenten toelaten om arts te worden. Dokters kreunen vandaag onder de werkdruk en mensen moeten soms dagen wachten vooraleer ze bij een dokter kunnen langsgaan. Of nog erger: op veel plaatsen is er patiëntenstop. Er slagen veel studenten op de toelatingsproeven en het veld schreeuwt om extra krachten. Het is dus goed dat we hen straks de kans geven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Slechts 22 West-Vlaamse gemeenten tekenen het charter Werftransport

In 2022 tekenden Bredene en Ieper het charter Werftransport waardoor nu 22 West-Vlaamse gemeenten met de bouwsector de handen in elkaar slaan om werftransport te mijden rond scholen. “Scholen moeten bereikbaar zijn op een veilige en kindvriendelijke manier. Door schoolomgevingen verkeersveilig te maken, zijn leerlingen en ouders meer gemotiveerd om met de fiets of te voet te komen. Werftransport zoveel mogelijk weren tijdens de begin- en einduren van de scholen is daar een belangrijk onderdeel van”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Lydia Peeters (Open VLD) die de ondertekening toejuicht.