Studenten verpleegkunde krijgen 1.000 euro onkostenvergoeding

Studenten uit de bacheloropleiding die in hun laatste jaar stage lopen ontvangen een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Het parlementslid is tevreden: “De stagevergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis en zal de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken”.

Sinds 2016 moeten studenten verpleegkunde in het vierde jaar van hun bacheloropleiding stage lopen gedurende 22 weken. Vele studenten ervaren dit als een zware periode. Zo betalen zij inschrijvingsgeld om als verpleegkundige-in-opleiding te werken maar krijgen ze geen onkostenvergoeding voor verplaatsingen, parking en maaltijden. Bovendien moeten vele zij-instromers de stage combineren met hun gezinsleven.

“De verpleegkundige is al jaren een knelpuntberoep. Met de nakende pensioneringsgolf van babyboomers, stevent België ook af op een structureel tekort aan verpleegkundigen. Met deze financiering kunnen we alvast meer studenten en zij-instromers warm maken.”, zegt Brecht Warnez (CD&V). In het wetsvoorstel dat vorige week door Els Van Hoof (CD&V) ingediend werd in de Kamer is alvast de bereidwilligheid getoond op het federale niveau.

Onkostenvergoeding voor stage laatste jaar verpleegkunde

De ministers Wouter Beke, Hilde Crevits en Ben Weyts hebben nu elk vanuit hun bevoegdheidsdomein middelen samen gelegd om de studenten die afstuderen in het academiejaar 2019-2020 al een onkostenvergoeding toe te kennen. Het gaat om een vergoeding van 1.000 euro per student.

“Die vergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Ze versterkten de teams in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het is een krachtig signaal voor een maatschappelijk erg belangrijke opleiding.”, zegt Brecht Warnez.

Ook voor de studenten die de volgende jaren afstuderen is een vergoeding voorzien. In het regeerakkoord werd reeds afgesproken dat de werkgevers, in hoofdzaak de ziekenhuizen en woonzorgcentra, die vergoeding zullen betalen. “Op die manier kunnen we de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken. Uit bevragingen blijkt dat drie op tien studenten tijdens hun stage moeten werken om hun studies te betalen. Zij zijn niet op zoek naar een volwaardig loon maar wel een dekking van hun kosten en de erkenning van hun inspanningen.”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”

Onderwijs

Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.

Binnenlands Bestuur

Laat ouders niet opdraaien voor sluitende zwembaden

In de plenaire zitting gaf minister Weyts vandaag aan dat hij wil sleutelen aan de maximumfactuur om zo de kosten voor zwemlessen wel op de schoolrekening te kunnen aanrekenen. Hij hintte ook naar de mogelijkheid voor lokale besturen om zelf bussen in te leggen naar zwembaden. “De factuur gewoon doorschuiven naar de ouders en naar de gemeenten is voor ons geen oplossing voor het tekort aan zwembaden. Wij willen een structureel beleid met een basisfinanciering voor zwembaden en structurele subsidies voor renovaties die de energiefactuur van zwembaden te doen dalen. Elk kind, en bij uitbreiding elke Vlaming, moet kunnen leren zwemmen in de buurt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.