Studenten verpleegkunde krijgen 1.000 euro onkostenvergoeding

Studenten uit de bacheloropleiding die in hun laatste jaar stage lopen ontvangen een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Het parlementslid is tevreden: “De stagevergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis en zal de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken”.

Sinds 2016 moeten studenten verpleegkunde in het vierde jaar van hun bacheloropleiding stage lopen gedurende 22 weken. Vele studenten ervaren dit als een zware periode. Zo betalen zij inschrijvingsgeld om als verpleegkundige-in-opleiding te werken maar krijgen ze geen onkostenvergoeding voor verplaatsingen, parking en maaltijden. Bovendien moeten vele zij-instromers de stage combineren met hun gezinsleven.

“De verpleegkundige is al jaren een knelpuntberoep. Met de nakende pensioneringsgolf van babyboomers, stevent België ook af op een structureel tekort aan verpleegkundigen. Met deze financiering kunnen we alvast meer studenten en zij-instromers warm maken.”, zegt Brecht Warnez (CD&V). In het wetsvoorstel dat vorige week door Els Van Hoof (CD&V) ingediend werd in de Kamer is alvast de bereidwilligheid getoond op het federale niveau.

Onkostenvergoeding voor stage laatste jaar verpleegkunde

De ministers Wouter Beke, Hilde Crevits en Ben Weyts hebben nu elk vanuit hun bevoegdheidsdomein middelen samen gelegd om de studenten die afstuderen in het academiejaar 2019-2020 al een onkostenvergoeding toe te kennen. Het gaat om een vergoeding van 1.000 euro per student.

“Die vergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Ze versterkten de teams in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het is een krachtig signaal voor een maatschappelijk erg belangrijke opleiding.”, zegt Brecht Warnez.

Ook voor de studenten die de volgende jaren afstuderen is een vergoeding voorzien. In het regeerakkoord werd reeds afgesproken dat de werkgevers, in hoofdzaak de ziekenhuizen en woonzorgcentra, die vergoeding zullen betalen. “Op die manier kunnen we de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken. Uit bevragingen blijkt dat drie op tien studenten tijdens hun stage moeten werken om hun studies te betalen. Zij zijn niet op zoek naar een volwaardig loon maar wel een dekking van hun kosten en de erkenning van hun inspanningen.”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Verplichten EPC-NR-attest zal veel grotere noden blootleggen

Dit jaar krijgen de Vlaamse instellingen hoger onderwijs een extra investeringsbudget voor hun gebouwen. “We moeten bereid zijn meer en beter te investeren in ons hoger onderwijs. De extra’s zijn nog steeds te weinig. Instellingen blijven besparen op hun infrastructuur terwijl excellent onderwijs en -onderzoek ook een goede infrastructuur vraagt. We moeten als overheid naast het verplichten van attesten, ook mee investeren om zo de energiekosten te verlagen en te zorgen voor een gezonde luchtkwaliteit in de leslokalen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Onderwijs

Respect werkt

Onze partij pleit voor meer respect. Een ouderwets woord, maar vandaag belangrijker dan ooit.

Onderwijs

‘Slechts’ vier op tien studenten studeert niet tijdig af bij graduaatsopleidingen

De vraag naar studenten met een graduaatsopleiding vanuit het arbeidsveld is groot, ook studenten zelf kiezen steeds vaker voor deze opleidingsvorm. Zes op tien studenten zijn diploma binnen de vooropgestelde studieduur van twee jaar. Dat is beter dan in de rest van het hoger onderwijs waar slechts één op drie zijn bachelordiploma tijdig behaalt. “De graduaatsopleidingen worden steeds populairder, en werkgevers hebben er ook steeds meer vraag naar. Maar het probleem is dat op dit moment er niet genoeg geld voor vrijgemaakt. Ik wil dit op de agenda van de commissie onderwijs. We moeten hier in het parlement de komende maanden openlijk over discussiëren, het werkveld beluisteren en het financieringssysteem veranderen, zodat het eerlijker wordt”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Ben Weyts (NV-A).