Studenten verpleegkunde krijgen 1.000 euro onkostenvergoeding

Studenten uit de bacheloropleiding die in hun laatste jaar stage lopen ontvangen een onkostenvergoeding van 1.000 euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). Het parlementslid is tevreden: “De stagevergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis en zal de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken”.

Sinds 2016 moeten studenten verpleegkunde in het vierde jaar van hun bacheloropleiding stage lopen gedurende 22 weken. Vele studenten ervaren dit als een zware periode. Zo betalen zij inschrijvingsgeld om als verpleegkundige-in-opleiding te werken maar krijgen ze geen onkostenvergoeding voor verplaatsingen, parking en maaltijden. Bovendien moeten vele zij-instromers de stage combineren met hun gezinsleven.

“De verpleegkundige is al jaren een knelpuntberoep. Met de nakende pensioneringsgolf van babyboomers, stevent België ook af op een structureel tekort aan verpleegkundigen. Met deze financiering kunnen we alvast meer studenten en zij-instromers warm maken.”, zegt Brecht Warnez (CD&V). In het wetsvoorstel dat vorige week door Els Van Hoof (CD&V) ingediend werd in de Kamer is alvast de bereidwilligheid getoond op het federale niveau.

Onkostenvergoeding voor stage laatste jaar verpleegkunde

De ministers Wouter Beke, Hilde Crevits en Ben Weyts hebben nu elk vanuit hun bevoegdheidsdomein middelen samen gelegd om de studenten die afstuderen in het academiejaar 2019-2020 al een onkostenvergoeding toe te kennen. Het gaat om een vergoeding van 1.000 euro per student.

“Die vergoeding is welverdiend na hun inspanningen tijdens de coronacrisis. Ze versterkten de teams in verschillende ziekenhuizen en woonzorgcentra. Het is een krachtig signaal voor een maatschappelijk erg belangrijke opleiding.”, zegt Brecht Warnez.

Ook voor de studenten die de volgende jaren afstuderen is een vergoeding voorzien. In het regeerakkoord werd reeds afgesproken dat de werkgevers, in hoofdzaak de ziekenhuizen en woonzorgcentra, die vergoeding zullen betalen. “Op die manier kunnen we de studie verpleegkunde aantrekkelijker maken. Uit bevragingen blijkt dat drie op tien studenten tijdens hun stage moeten werken om hun studies te betalen. Zij zijn niet op zoek naar een volwaardig loon maar wel een dekking van hun kosten en de erkenning van hun inspanningen.”, sluit Brecht Warnez af.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Teleurgesteld dat zwembad-subsidie nog niet is goedgekeurd

In Vlaanderen zijn er minder publieke zwembaden dan twintig jaar geleden. De vraag naar zwemwater blijft groot, zowel voor individueel gebruik, clubs als scholen. “Met het nieuwe decreet willen we minstens 40 zwembaden of 10.000 m² zwemwater realiseren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die het decreet van minister De Ridder (N-VA) verwelkomt. “Daarnaast is nood aan een oplossing voor de hoge exploitatie- en renovatiekosten.”

Milieu

Milieuraad reikt Groene Pluim 2024 uit

Op 17 december heeft de milieuraad de Groene Pluim 2024 uitgereikt. Dit is een tweejaarlijkse milieuprijs, waarvoor zowel natuurlijke personen (burgers) als rechtspersonen (scholen, verenigingen en buurten) een project konden indienen. “Met het toekennen van de Groene Pluim willen we duurzame initiatieven op vlak van milieu en natuur belonen en anderen hiermee inspireren”, zeggen schepen van Milieu, Klimaat en Duurzaamheid Brecht Warnez en voorzitter van de milieuraad Nico Somers.

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).