Studenten kunnen opnieuw studeren in veilige lokale studieruimtes

Vlaams parlementslid Brecht Warnez vraagt als lid van de commissie Onderwijs en Binnenlands bestuur om studieruimtes in steden en gemeenten opnieuw mogelijk te maken vanaf half december. Dan start voor de studenten opnieuw de blok- en examenperiode.

“Een goed studieklimaat is cruciaal voor goede studieresultaten. Mits veiligheidsafspraken moeten we ingaan op de vraag van veel studenten. Studeren is voor velen haalbaarder in groep. Het lokaal aanbod helpt overvolle studentensteden vermijden”, stelt Brecht Warnez.

De coronacrisis heeft een enorme impact op het leven en het welbevinden van studenten. Uit onderzoek van de Vlaamse Vereniging van Studenten blijkt dat bijna 14% van de studenten zich eenzaam voelt. De vereniging pleitte onlangs nog voor het organiseren van veilige plaatsen van samenkomst.

Voor de duizenden studenten die aan de vooravond van de examens staan, zijn de lokale studieruimtes een oplossing. Ze kunnen een grote invloed hebben op de studieresultaten van studenten en de studieduurverlenging.

Een kader om de veiligheid te garanderen

Net als in de eerdere golven brengt Warnez dit thema naar voor in de commissie. Het parlementslid vraagt om lokale besturen de toelating en een duidelijk kader te geven om studieruimtes te voorzien.

“Als we de studieplekken opnieuw veilig en lokaal organiseerbaar maken, dan blijven veel studenten in eigen dorp of stad”, stelt Brecht Warnez. “Maar het studeren moet veilig gebeuren. We stellen daarom voor dat het eerdere kader opnieuw toegepast wordt. Op die manier voelen lokale besturen zich ook comfortabeler om studieruimtes te organiseren.”

Omzendbrief blijft gelden

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers bevestigt dat de omzendbrief van 1 december 2020 blijft gelden.

“Sommige jongeren hebben thuis geen plaats om in alle rust de examenleerstof te verwerken, anderen studeren nu eenmaal beter in groep. Lokale besturen kunnen opnieuw stille en veilige studieruimtes voorzien. Tijdens de vorige blokperiodes zagen we enkele creatieve locaties, jongeren konden studeren in een sportzaal of zelfs in een kerk. De omzendbrief geeft een helder kader en duidelijke richtlijnen. Het gaat onder meer over het garanderen van afstand tussen studerende studenten, het veilig betreden en verlaten van de studieruimtes, de optimale verluchting en het regelmatig ontsmetten van handen, sanitair en studietafels”, aldus  minister Somers.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Na verkoop van Cipal: nood aan meer inspraak en controle

Na de overname van Cipal-Schaubroeck door de Canadese groep Constellation Software is opnieuw duidelijk dat er nood is aan meer inspraak en controle. “De intercommunales vervullen een sleutelrol in onze publieke dienstverlening. Het is cruciaal dat gemeenteraadsleden, als vertegenwoordigers van onze burgers, nauw betrokken worden bij strategische beslissingen zoals deze overname”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v) die hierover eerder al een voorstellen in het parlement indiende.

Binnenlands Bestuur

Grote private spelers moeten ook gevolgen van fusies beperken

De vele wijzigingen die bij een fusie komen kijken lopen meestal gesmeerd. Toch blijken enkele problemen niet snel opgelost. “Op mijn vraag zal minister Crevits zich inzetten om grote spelers zoals Google Maps aan te manen om straatnaamwijzigingen sneller aan te passen en zo de hinder te beperken”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die zelf in een fusiegemeente woont.

Binnenlands Bestuur

159.875 euro subsidies voor de Sint-Aldegondiskerk in Zwevezele

Onze kerken bepalen het beeld van onze dorpen. “We zijn tevreden dat Vlaanderen subsidies voorziet om het kerkgebouw van Sint-Aldegondis Zwevezele in stand te houden”, zegt schepen en Vlaams parlementslid Brecht Warnez, ondervoorzitter van de commissie Binnenlands Bestuur in het Vlaams Parlement.