Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.

“Binnen ons actieplan digitale inclusie ‘Spreek jij al digitaal?’ vingen we vragen op van ouders en leerkrachten over schermtijd, gevaren van sociale media en het maken van afspraken met je kind daarover”, vertelt Tom Braet, schepen van Welzijn.

“Daarom werkten de bib en het Huis van het Kind een traject uit rond media-opvoeding waarin zowel kinderen, ouders en leerkrachten betrokken worden”, vervolledigt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek.

Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ aangeboden door de gemeente. Tom Termote, expert mediawijsheid (Vives Hogeschool), heeft de gave om tijdens de lezing zijn bezorgdheid op een ludieke manier over te brengen en gaat daarbij geen taboes uit de weg. De leerlingen luisterden urenlang geconcentreerd naar de gevaren van Snapchat, deepfakes en naaktfoto’s.


Ogen openen

“Op school worden we veel met dit thema geconfronteerd”, vertelt Liesbeth Rullens, zorgcoördinator van Centrumschool Wingene. “Chatgroepjes waarin harde taal wordt gesproken, meningsverschillen die op school beginnen en online worden ‘uitgevochten’, schoolresultaten die lijden onder het schermgebruik …” Ze is blij met het initiatief van de gemeente. “De leerlingen waren heel open en stelden veel vragen. Ik ben ervan overtuigd dat hun ogen geopend zijn.”

Ouders mee in bad

“Maar we kunnen niet verwachten dat de leerlingen de tips en tricks nu helemaal zelf in de praktijk kunnen brengen, zonder dat ze daarbij de steun van hun ouders ervaren”, benadrukken schepenen Tom Braet en Brecht Warnez.

Daarom komt expert Tom Termote op donderdag 28 maart opnieuw naar Wingene om te praten met Wingense ouders, leerkrachten, opvoedkundigen … “We hopen zo de betrokkenheid en bewustwording van ouders te vergroten.” De gemeente biedt de lezing gratis aan, met dank aan de financiële steun van Vlaanderen en Europa. “Intussen zijn er al meer dan 150 ouders ingeschreven, nogmaals het bewijs dat de nood hoog is”, klinkt het bij de gemeente. Inschrijven kan nog via www.wingene.be/infoavond-mediawijsheid

Wordt vervolgd

Om het thema warm te houden en de communicatie tussen ouders en kinderen hierover te stimuleren, organiseert de gemeente in het najaar nog een interactieve sessie voor gezinnen over omgaan met sociale media, opnieuw onder begeleiding van expert Tom Termote. Meer info hierover volgt later via het gemeentelijk infoblad.

Praktisch
– Gratis lezing ‘Help, mijn kind heeft een smartphone’ over leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden door Tom Termote, expert mediawijsheid (Vives Hogeschool)
– donderdag 28 maart om 19 uur in Centrumschool Wingene (Nieuwstraat)  
– inschrijven via
www.wingene.be/ infoavond-mediawijsheid

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Wingene

Gemeente Wingene organiseert gratis digilessen en digihulp

De gratis digilessen en digihulp-sessies in de gemeente Wingene zijn een groot succes. “Honderden inwoners namen in het voorjaar enthousiast deel en gingen met nieuwe inzichten en kennis over uiteenlopende, digitale onderwerpen naar huis. Helaas was de vraag soms groter dan het aanbod, daarom voorzien we nog meer digilessen in het najaar”, zeggen schepenen Tom Braet en Brecht Warnez. “Zo kan elke inwoner die dat wil, zijn of haar digitale vaardigheden verbeteren.” Snel inschrijven is de boodschap!

Wingene

Wingene viert Vlaanderen Feest in Kasteelpark

Op zaterdag 6 juli viert Gemeente Wingene Vlaanderen Feest met een kinderfestival en avond vol muziekoptredens in het Kasteelpark in Zwevezele. “Voor de eerste keer vindt ons Vlaanderen Feest op een zaterdag plaats. Dit laat ons toe om nog meer dan vroeger in te zetten op kinderen en jonge gezinnen met een heus kinderfestival vanaf 16 uur,” vertelt schepen van Cultuur Brecht Warnez. “Zoals steeds is de toegang helemaal gratis!”