Steun bij opvoeding in digitale tijden

Leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden, dat is niet altijd gemakkelijk! De bib en het Huis van het Kind in Wingene ondersteunen kinderen, hun ouders en leerkrachten op vlak van media-opvoeding. Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ en op donderdagavond 28 maart is het de beurt aan de ouders.

“Binnen ons actieplan digitale inclusie ‘Spreek jij al digitaal?’ vingen we vragen op van ouders en leerkrachten over schermtijd, gevaren van sociale media en het maken van afspraken met je kind daarover”, vertelt Tom Braet, schepen van Welzijn.

“Daarom werkten de bib en het Huis van het Kind een traject uit rond media-opvoeding waarin zowel kinderen, ouders en leerkrachten betrokken worden”, vervolledigt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek.

Dit schooljaar kregen alle leerlingen van het 5e en het 6e leerjaar van de Wingense scholen een interactieve lezing over de ‘gevaren van internet’ aangeboden door de gemeente. Tom Termote, expert mediawijsheid (Vives Hogeschool), heeft de gave om tijdens de lezing zijn bezorgdheid op een ludieke manier over te brengen en gaat daarbij geen taboes uit de weg. De leerlingen luisterden urenlang geconcentreerd naar de gevaren van Snapchat, deepfakes en naaktfoto’s.


Ogen openen

“Op school worden we veel met dit thema geconfronteerd”, vertelt Liesbeth Rullens, zorgcoördinator van Centrumschool Wingene. “Chatgroepjes waarin harde taal wordt gesproken, meningsverschillen die op school beginnen en online worden ‘uitgevochten’, schoolresultaten die lijden onder het schermgebruik …” Ze is blij met het initiatief van de gemeente. “De leerlingen waren heel open en stelden veel vragen. Ik ben ervan overtuigd dat hun ogen geopend zijn.”

Ouders mee in bad

“Maar we kunnen niet verwachten dat de leerlingen de tips en tricks nu helemaal zelf in de praktijk kunnen brengen, zonder dat ze daarbij de steun van hun ouders ervaren”, benadrukken schepenen Tom Braet en Brecht Warnez.

Daarom komt expert Tom Termote op donderdag 28 maart opnieuw naar Wingene om te praten met Wingense ouders, leerkrachten, opvoedkundigen … “We hopen zo de betrokkenheid en bewustwording van ouders te vergroten.” De gemeente biedt de lezing gratis aan, met dank aan de financiële steun van Vlaanderen en Europa. “Intussen zijn er al meer dan 150 ouders ingeschreven, nogmaals het bewijs dat de nood hoog is”, klinkt het bij de gemeente. Inschrijven kan nog via www.wingene.be/infoavond-mediawijsheid

Wordt vervolgd

Om het thema warm te houden en de communicatie tussen ouders en kinderen hierover te stimuleren, organiseert de gemeente in het najaar nog een interactieve sessie voor gezinnen over omgaan met sociale media, opnieuw onder begeleiding van expert Tom Termote. Meer info hierover volgt later via het gemeentelijk infoblad.

Praktisch
– Gratis lezing ‘Help, mijn kind heeft een smartphone’ over leven, opgroeien en opvoeden in digitale tijden door Tom Termote, expert mediawijsheid (Vives Hogeschool)
– donderdag 28 maart om 19 uur in Centrumschool Wingene (Nieuwstraat)  
– inschrijven via
www.wingene.be/ infoavond-mediawijsheid

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”