Steun bij camerabeleid om de veiligheid en privacy te garanderen

Heel veel gemeenten worstelen vandaag met hun publieke camerabeleid en de veiligheid van de beelden. Zo bleek de afgelopen dagen dat er bij sommige camera’s sprake kan zijn van Chinese bespieding. “De privacy en de veiligheid van de Vlaming mag niet in gevaar komen. We moeten onze lokale besturen daarom ondersteunen via een handreiking en auditcontroles”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Steden en gemeenten zetten camera’s in om verschillende redenen. Van het vaststellen van sluikstorten en vandalisme tot zwaardere vormen van criminaliteit.

“Bewakingscamera’s zijn zeer nuttig voor de politie of gemeentelijke handhavingsdiensten maar we moeten opletten dat ze niet misbruikt worden door China of door criminele organisaties”, waarschuwt Brecht Warnez.

Heel wat lokale besturen kozen namelijk voor camera’s van het Chinese merk Hikvision. Volgens experts zijn deze camera’s en het softwaresysteem onvoldoende veilig en is er gevaar voor bespieding vanwege de Chinese overheid. De camera’s kunnen bovendien gezichten herkennen en geluid opnemen. Eerder deze week besliste de stad Hasselt daarom ze alle bewakingscamera’s van de Chinese staatsfabrikant zullen verwijderen.

Handreiking en audits voor lokale besturen

Warnez komt in het parlement al langer op voor de dataveiligheid en privacy van de burger. Twee jaar geleden stelde hij voor om lokale besturen te ondersteunen bij hun beveiliging tegen digitale inbraken door hackers. “We hebben toen de lokale besturen aangeboden om hun systeem te laten testen tegen cybercriminaliteit door specialiseerde bedrijven en ethische hackers”, vertelt Warnez. Meer dan één op drie gemeenten ging op dit aanbod in. Hij vraagt daarom aan minister Bart Somers dat Vlaanderen opnieuw de lokale besturen de kans geeft om in te tekenen op een externe audit. “Zo kunnen steden en gemeenten door onafhankelijke experts laten onderzoeken of hun camera’s veilig zijn. Als dat niet het geval is, moeten de camera’s extra beveiligd of desnoods vervangen worden”, legt Warnez uit. Daarnaast wil het parlementslid dat de minister een handreiking opstelt die gemeenten begeleidt als ze camera’s aankopen. Zo geeft hij aan dat in elk contract dat de gemeente aangaat met een leverancier een ethische clausule moet opgenomen die waarborgt dat data van die camera enkel gebruikt kan worden voor integere doeleinden zoals het opsporen van criminaliteit.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Gemeenten besparen elektriciteit van bijna 16.000 gezinnen

In reactie op de energiecrisis hebben talloze steden en gemeenten extra inspanningen geleverd om de openbare verlichting te verminderen door het doven en dimmen ervan. Tegelijkertijd zijn lokale overheden ook bezig met het overschakelen naar de energiezuinige LED-verlichtingstechnologie. Zo daalde het energieverbruik met maar liefst 13,8% gedurende vijf jaar, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van 54.791.778 kWh. Deze besparing is vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van bijna 16.000 Vlaamse gezinnen. “De indrukwekkende daling van 13,8% in het energieverbruik voor openbare verlichting is niet alleen een stap naar een duurzamere toekomst, maar ook een concrete manier om de elektriciteitsfactuur te verlichten en dus zuinig om te gaan met het belastinggeld van onze burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Zuhal Demir.