Steun bij camerabeleid om de veiligheid en privacy te garanderen

Heel veel gemeenten worstelen vandaag met hun publieke camerabeleid en de veiligheid van de beelden. Zo bleek de afgelopen dagen dat er bij sommige camera’s sprake kan zijn van Chinese bespieding. “De privacy en de veiligheid van de Vlaming mag niet in gevaar komen. We moeten onze lokale besturen daarom ondersteunen via een handreiking en auditcontroles”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Steden en gemeenten zetten camera’s in om verschillende redenen. Van het vaststellen van sluikstorten en vandalisme tot zwaardere vormen van criminaliteit.

“Bewakingscamera’s zijn zeer nuttig voor de politie of gemeentelijke handhavingsdiensten maar we moeten opletten dat ze niet misbruikt worden door China of door criminele organisaties”, waarschuwt Brecht Warnez.

Heel wat lokale besturen kozen namelijk voor camera’s van het Chinese merk Hikvision. Volgens experts zijn deze camera’s en het softwaresysteem onvoldoende veilig en is er gevaar voor bespieding vanwege de Chinese overheid. De camera’s kunnen bovendien gezichten herkennen en geluid opnemen. Eerder deze week besliste de stad Hasselt daarom ze alle bewakingscamera’s van de Chinese staatsfabrikant zullen verwijderen.

Handreiking en audits voor lokale besturen

Warnez komt in het parlement al langer op voor de dataveiligheid en privacy van de burger. Twee jaar geleden stelde hij voor om lokale besturen te ondersteunen bij hun beveiliging tegen digitale inbraken door hackers. “We hebben toen de lokale besturen aangeboden om hun systeem te laten testen tegen cybercriminaliteit door specialiseerde bedrijven en ethische hackers”, vertelt Warnez. Meer dan één op drie gemeenten ging op dit aanbod in. Hij vraagt daarom aan minister Bart Somers dat Vlaanderen opnieuw de lokale besturen de kans geeft om in te tekenen op een externe audit. “Zo kunnen steden en gemeenten door onafhankelijke experts laten onderzoeken of hun camera’s veilig zijn. Als dat niet het geval is, moeten de camera’s extra beveiligd of desnoods vervangen worden”, legt Warnez uit. Daarnaast wil het parlementslid dat de minister een handreiking opstelt die gemeenten begeleidt als ze camera’s aankopen. Zo geeft hij aan dat in elk contract dat de gemeente aangaat met een leverancier een ethische clausule moet opgenomen die waarborgt dat data van die camera enkel gebruikt kan worden voor integere doeleinden zoals het opsporen van criminaliteit.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Slechts 20 steden en gemeenten delen hun energie

Het energiedelen bij lokale besturen flopt. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Bart Somers (Open VLD) in de commissie Binnenland deze namiddag. “Het rendement voor steden en gemeenten is gewoon te laag. De energieleveranciers rekenen te hoge kosten aan waardoor het voor gemeenten gewoon niet zinvol is om haar energie te delen”, zegt het parlementslid.