Steeds minder interesse in domeinnaam ‘.Vlaanderen’

Dit jaar werden al meer registraties verwijderd of niet-verlengd dan nieuwe werden aangevraagd. De teller staat nu op 6.491 websites die eindigen op ‘.vlaanderen’. “Voor de Vlaamse identiteit hebben we geen domeinnaam nodig. Het is vooral belangrijk dat burgers ook online gemakkelijk hun weg vinden naar onze Vlaamse overheidsdiensten”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

In 2014 werd de internetextensie ‘.vlaanderen’ op de markt gebracht. De registraties kalven jaar na jaar af. “Met de extensie wou de Vlaamse overheid lokale bedrijven, organisaties, overheden en burgers de kans geven om zich te onderscheiden, hun online identiteit op te bouwen en hen te verbinden aan Vlaanderen”, legt Brecht Warnez uit.

Op dit ogenblik zijn er 6.491 websites die de extensie ‘.vlaanderen’ gebruiken. Ruim duizend zijn daarvan in gebruik door de overheid zelf. In 2021 werden al 428 Vlaamse domeinnamen verwijderd of niet verlengd. Daartegenover werden slechts 337 nieuwe aangevraagd.

Toch ziet het Vlaams parlementslid geen probleem en zelfs andere mogelijkheden om de Vlaamse identiteit te benadrukken: “We hebben ruim 500 Vlaamse overheidswebsites met verschillende adressen. We moeten nu vooral inzetten op herkenbare websitenamen. Via de website www.vlaanderen.be moet iedereen de juiste dienst vinden.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Binnenlands Bestuur

Vlaams Parlement luistert naar burgers over geplande fusies

In de commissie Binnenlands Bestuur stond de bespreking van 13 fusiedecreten op de agenda. Het zijn allen vrijwillige fusies, aangevraagd door de gemeenteraden van de fusionerende gemeenten. “Fusies raken aan de identiteit van de inwoners. Ik ben tevreden dat we in het parlement luisteren naar de vragen en zorgen van burgers”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez (cd&v).