Steeds minder interesse in domeinnaam ‘.Vlaanderen’

Dit jaar werden al meer registraties verwijderd of niet-verlengd dan nieuwe werden aangevraagd. De teller staat nu op 6.491 websites die eindigen op ‘.vlaanderen’. “Voor de Vlaamse identiteit hebben we geen domeinnaam nodig. Het is vooral belangrijk dat burgers ook online gemakkelijk hun weg vinden naar onze Vlaamse overheidsdiensten”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

In 2014 werd de internetextensie ‘.vlaanderen’ op de markt gebracht. De registraties kalven jaar na jaar af. “Met de extensie wou de Vlaamse overheid lokale bedrijven, organisaties, overheden en burgers de kans geven om zich te onderscheiden, hun online identiteit op te bouwen en hen te verbinden aan Vlaanderen”, legt Brecht Warnez uit.

Op dit ogenblik zijn er 6.491 websites die de extensie ‘.vlaanderen’ gebruiken. Ruim duizend zijn daarvan in gebruik door de overheid zelf. In 2021 werden al 428 Vlaamse domeinnamen verwijderd of niet verlengd. Daartegenover werden slechts 337 nieuwe aangevraagd.

Toch ziet het Vlaams parlementslid geen probleem en zelfs andere mogelijkheden om de Vlaamse identiteit te benadrukken: “We hebben ruim 500 Vlaamse overheidswebsites met verschillende adressen. We moeten nu vooral inzetten op herkenbare websitenamen. Via de website www.vlaanderen.be moet iedereen de juiste dienst vinden.”

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

West-Vlaamse gemeenten besteden 55,82 euro per inwoner aan de hulpverleningszones

Gemeenten dragen rechtstreeks uit de eigen begroting bij aan de hulpverleningszones. In West-Vlaanderen bedraagt die toelage 67 miljoen euro. “Een adequate financiering van hulpverleningszones is essentieel om de veiligheid en het welzijn van de burgers in Vlaanderen te waarborgen. Brandweermensen staan elke dag klaar om ons te beschermen tegen brand en andere noodsituaties. Zij verdienen de juiste middelen en apparatuur om hun werk op een veilige en effectieve manier uit te voeren. Door te investeren in de brandweer, investeren we in onze eigen veiligheid en de veiligheid van onze gemeenschappen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Vlaanderen investeerde sinds 2020 al 4,3 miljoen euro in West-Vlaamse noodwoningen

In 2022 steunt Vlaanderen acht West-Vlaamse projecten, met een gezamenlijke waarde van 1,2 miljoen euro, om noodwoningen te creëren of te renoveren. “West-Vlaamse lokale besturen spannen zich in om het aantal kwalitatieve noodwoningen op te trekken. Die zijn heel belangrijk om ervoor te zorgen dat inwoners in een crisissituatie, bv. na een brand, toch steeds een dak boven hun hoofd hebben”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Binnenlands Bestuur

Slechts 20 steden en gemeenten delen hun energie

Het energiedelen bij lokale besturen flopt. Dat blijkt uit een vraag van parlementslid Brecht Warnez (cd&v) aan minister Bart Somers (Open VLD) in de commissie Binnenland deze namiddag. “Het rendement voor steden en gemeenten is gewoon te laag. De energieleveranciers rekenen te hoge kosten aan waardoor het voor gemeenten gewoon niet zinvol is om haar energie te delen”, zegt het parlementslid.