Steeds meer thermografische kaarten van West-Vlaamse gemeenten beschikbaar

In de winter van 2017-2018 lanceerde Fluvius het project “dakinzicht”. Hierbij worden alle gemeenten in Vlaanderen overvlogen met het oog op het in kaart brengen van het warmteverlies van de woning. Via het dak gaat immers heel wat warmte en dus energie verloren. De kaarten zijn een unieke manier om het energieverlies in beeld te brengen en zo burgers warm te maken voor energierenovatie”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

In navolging van de schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) maakte minister Zuhal Demir (N-VA) de 69 gemeenten bekend waarvoor thermografische kaarten beschikbaar zijn op https://dakinzicht.fluvius.be/.

In West-Vlaanderen betreft het de steden en gemeenten Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Heuvelland, Ieper, Knokke-Heist, Meulebeke, Moorslede, Oostende, Oostkamp, Pittem, Poperinge, Ruiselede, Tielt, Wervik, Wingene, Zedelgem, Zonnebeke en Zuienkerke.

Bovendien gaf de minister aan dat tegen januari 2022 de thermografische kaarten van 98 Vlaamse gemeenten toegevoegd zullen worden op de reeds vermelde site. Hieronder vallen 25 West-Vlaamse steden en gemeenten. Meer bepaald gaat het om Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Diksmuide, Gistel, Harelbeke, Hooglede, Ingelmunster, Izegem, Jabbeke, Koekelare, Kortemark, Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Lendelede, Meulebeke, Middelkerke, Oostrozebeke, Spiere-Helkijn, Torhout, Waregem, Wevelgem, Wielsbeke, Zwevegem. Dit zorgt ervoor dat er reeds voor 47 van de 64 West-Vlaamse gemeenten gegevens beschikbaar zijn.

Geen volledige wetenschap

Deze thermografische kaarten hebben tot doel de burger te informeren over het mogelijke warmteverlies van de woning. Ze bieden dus een eerste indicatie over eventuele nodige renovaties. “De kaart biedt een aanzet en is vooral een indicatie”, stelt Warnez. “Enkele factoren zoals zonnepanelen of een sterk geventileerde zolder hebben een invloed op de nauwkeurigheid van de kaart.”

Hoewel dit gedeeltelijk geremedieerd wordt door enkele additionele vragen op de site van Fluvius, blijft de tool onbruikbaar in het kader van de handhaving van de Vlaamse dakisolatienormen. De thermografische kaarten berekenen immers de nodige R-waarde (warmteweerstand) niet, zoals blijkt uit het antwoord van minister Matthias Diependaele (N-VA) op de vraag van Brecht Warnez.

Beperkt bezoekersaantal

Het project ‘Dakinzicht’ vormt een belangrijke factor in de opsporing van energieverlies. Desondanks blijft er wat betreft de site toch een grote tekortkoming bestaan. “Slechts 26.693 bezoekers op de website voor een investering van 1,1 miljoen euro dat is onvoldoende”, aldus Warnez. Warnez spoort de minister dan ook aan verdere initiatieven te nemen om deze handige tool naar de burger te brengen.

Ik roep de minister op de lokale besturen nauw te betrekken bij het bekend maken van deze kaarten, met het oog op het behalen van onze klimaatdoelstellingen”, aldus Warnez.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.