Steeds meer inschrijvingen aan West-Vlaamse hoger onderwijsinstellingen

Studeren in West-Vlaanderen wordt steeds populairder. Het aantal inschrijvingen aan de West-Vlaamse hoger onderwijsinstellingen steeg in academiejaar 2020-2021 met ruim 6,5%. “Er worden belangrijke stappen gezet om het hoger onderwijs in West-Vlaanderen aantrekkelijker te maken en een brain drain tegen te gaan”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

West-Vlaamse bedrijven smeken om talentvolle jongeren in eigen streek tewerk te mogen stellen. Veel West-Vlamingen gaan nog steeds buiten de eigen provincie studeren en blijven nadien ‘plakken’. “Daarom is het belangrijk om in te zetten op kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs in West-Vlaanderen”, zegt Brecht Warnez. “De Vlaamse regering zet in op een goed gespreid hogeronderwijslandschap en doet verdere inspanningen om eventuele drempels om verder te studeren in eigen regio weg te werken.

Talent in eigen streek houden

Aan het begin van de huidige legislatuur werd een financiële inhaalbeweging ingezet om de structurele onderfinanciering van het West-Vlaamse hoger onderwijs weg te werken. De regering maakte 5 miljoen euro extra middelen vrij voor nieuwe opleidingen, zoals  ManaMa’s in ‘Artificial Intelligence’, in Voeding en in de Maakindustrie.

En de aanhoudende inspanningen voor het West-Vlaamse hoger onderwijs lonen: het aantal studenten aan West-Vlaamse instellingen steeg van 23.147 naar 24.660, een stijging van ruim 1.500 studenten.

Aanbod afstemmen op noden van de streek

Kortrijk (14.059) en Brugge (8.458) zijn nog steeds de grootste studentensteden, maar ook kleinere vestigingsplaatsen zoals Roeselare (1.005) en Torhout (822) stegen het afgelopen academiejaar in populariteit.

De Katholieke Hogeschool VIVES blijft hofleverancier en ontvangt 60% van de studenten in West-Vlaanderen, gevolgd door HOWEST dat 30% van de studenten levert. De professioneel gerichte bachelors vertegenwoordigen nog steeds ruim 75% van de studentenpopulatie, maar sinds de overheveling van de graduaatsopleidingen naar het hoger onderwijs twee jaar geleden vertegenwoordigen deze met 3.109 studenten ook al ruim 12,5% van de studentenpopulatie.

Ik blijf pleiten voor een verdere diversifiering en versterking van het aanbod voor West-Vlaamse studenten”, zegt Brecht Warnez. “We moeten blijven innoveren en het aanbod afstemmen op de noden van onze West-Vlaamse bedrijven. Zo kunnen we een brain drain te vermijden en onze talentvolle jongeren laten doorstromen naar de West-Vlaamse arbeidsplaatsen.”

Gerelateerd nieuws

Cultuur

West-Vlaamse verenigingen krijgen meeste feestcheques voor Vlaanderen Feest!

Elk jaar kunnen lokale verenigingen aanspraak maken op een feestcheque ter waarde van maximaal 170 euro, waarmee ze straat- en wijkfeesten kunnen bekostigen met betrekking tot de Vlaamse feestdag op 11 juli. In 2022 was onze provincie – samen met Limburg – de koploper en werden er maar liefst 227 feestcheques aan verenigingen uitgereikt. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams Parlementslid Brecht Warnez aan minister-president Jan-Jambon. “Onze provincie heeft nog vele lokale verenigingen, straat- en wijkcomités die samen in de buurt gezellig samenkomen. We moeten hen blijven ondersteunen want zij zorgen voor sociale cohesie en creëren een gemeenschapsgevoel in onze wijken en buurten”, zegt het parlementslid.

Onderwijs

Meer oog voor mentaal welzijn en mogelijke schooluitval

Vlaanderen versterkt de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s) structureel met € 8,5 miljoen bijkomend budget per jaar. Dankzij die extra middelen kunnen de CLB’s ongeveer 150 bijkomende medewerkers inzetten om nog meer aanwezig te zijn in de scholen en nog meer in te zetten op onder meer het mentaal welzijn van scholieren en de strijd tegen vroegtijdige schooluitval. De bedoeling is dat de drempel naar het CLB nog lager wordt. Daarom zal ook de digitale hulpverlening verder uitgebouwd worden. De CLB’s gaan ook beter samenwerken over de verschillende netten heen. “Investeren in meer onderwijskwaliteit betekent ook meer oog hebben voor leerlingen met zorgnoden”, zegt Weyts. “Ik wil ervoor zorgen dat kinderen en jongeren sneller problemen melden en via het CLB ook sneller de gepaste hulp vinden”.

Economie

Volle zaal in dialoog met minister Jo Brouns over het stikstofakkoord

Het is geen geheim dat het van bij de start geen eenvoudige onderhandelingen zijn geweest. Het stikstofakkoord moest het midden vinden tussen natuur, landbouw en economie. “De gevolgen van het akkoord worden steeds meer duidelijk. Ik ben erg tevreden dat zo veel mensen ingingen op de uitnodiging en zo antwoorden kregen op hun vragen”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die mee de minister naar Wingene haalde.