Steeds meer inschrijvingen aan West-Vlaamse hoger onderwijsinstellingen

Studeren in West-Vlaanderen wordt steeds populairder. Het aantal inschrijvingen aan de West-Vlaamse hoger onderwijsinstellingen steeg in academiejaar 2020-2021 met ruim 6,5%. “Er worden belangrijke stappen gezet om het hoger onderwijs in West-Vlaanderen aantrekkelijker te maken en een brain drain tegen te gaan”, aldus Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.

West-Vlaamse bedrijven smeken om talentvolle jongeren in eigen streek tewerk te mogen stellen. Veel West-Vlamingen gaan nog steeds buiten de eigen provincie studeren en blijven nadien ‘plakken’. “Daarom is het belangrijk om in te zetten op kwaliteitsvol en toegankelijk onderwijs in West-Vlaanderen”, zegt Brecht Warnez. “De Vlaamse regering zet in op een goed gespreid hogeronderwijslandschap en doet verdere inspanningen om eventuele drempels om verder te studeren in eigen regio weg te werken.

Talent in eigen streek houden

Aan het begin van de huidige legislatuur werd een financiële inhaalbeweging ingezet om de structurele onderfinanciering van het West-Vlaamse hoger onderwijs weg te werken. De regering maakte 5 miljoen euro extra middelen vrij voor nieuwe opleidingen, zoals  ManaMa’s in ‘Artificial Intelligence’, in Voeding en in de Maakindustrie.

En de aanhoudende inspanningen voor het West-Vlaamse hoger onderwijs lonen: het aantal studenten aan West-Vlaamse instellingen steeg van 23.147 naar 24.660, een stijging van ruim 1.500 studenten.

Aanbod afstemmen op noden van de streek

Kortrijk (14.059) en Brugge (8.458) zijn nog steeds de grootste studentensteden, maar ook kleinere vestigingsplaatsen zoals Roeselare (1.005) en Torhout (822) stegen het afgelopen academiejaar in populariteit.

De Katholieke Hogeschool VIVES blijft hofleverancier en ontvangt 60% van de studenten in West-Vlaanderen, gevolgd door HOWEST dat 30% van de studenten levert. De professioneel gerichte bachelors vertegenwoordigen nog steeds ruim 75% van de studentenpopulatie, maar sinds de overheveling van de graduaatsopleidingen naar het hoger onderwijs twee jaar geleden vertegenwoordigen deze met 3.109 studenten ook al ruim 12,5% van de studentenpopulatie.

Ik blijf pleiten voor een verdere diversifiering en versterking van het aanbod voor West-Vlaamse studenten”, zegt Brecht Warnez. “We moeten blijven innoveren en het aanbod afstemmen op de noden van onze West-Vlaamse bedrijven. Zo kunnen we een brain drain te vermijden en onze talentvolle jongeren laten doorstromen naar de West-Vlaamse arbeidsplaatsen.”

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.

Cultuur

Bib Wingene viert Jeugdboekenmaand

Lezingen van jeugdauteurs, klasbezoeken met VR-brillen, extra animatie in thema ‘sport & spel’ … “Onze bib bruist van leven tijdens de Jeugdboekenmaand”, vertelt Brecht Warnez, schepen van Bibliotheek. “Op zondagochtend 24 maart maken we het tussen 10 en 12 uur extra gezellig met leuke kinderanimatie van reizend speeltheater Kip van Troje. Iedereen is welkom!”