Sluikstort op West-Vlaamse carpoolparkings daalt naar 201 ton

Vorig jaar werd In 2022 werd maar liefst 201 ton afval verwijderd van de carpoolparkings in de provincie, wat resulteerde in een kostprijs van 737.107 euro voor het opruimen ervan. Daarmee halveert het zwerfvuil ten opzichte van 2019. “Op zich is dat positief nieuws maar toch blijft de gevonden hoeveelheid zwerfvuil ontzettend veel. We moeten ook strenger zijn en controleren op sluikstorters. Vandaag gebeurt dat niet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Lydia Peeters (OpenVLD).

Het aanpakken van sluikstorten op carpoolparkings in Vlaanderen is van cruciaal belang om een schone en leefbare omgeving te behouden. Sluikstorten vormt niet alleen een esthetisch probleem, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Als belangrijke schakel in duurzaam vervoer moeten carpoolparkings schoon en aantrekkelijk blijven voor gebruikers.

Uit het antwoord van minister Peeters op een vraag van parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de hoeveelheid sluikstort in 2022 is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In 2019 bedroeg het zwerfvuil en sluikstort respectievelijk 451 ton, gevolgd door 235 ton in 2020 en 259 ton in 2021. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn de kosten voor het opruimen van het afval wel gestegen als gevolg van inflatie in de afgelopen jaren.

Geen boetes

Opvallend genoeg zijn er in 2022 geen processen-verbaal opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings in West-Vlaanderen. Dit baart Vlaams parlementslid Brecht Warnez zorgen, aangezien het gebrek aan controle betekent dat sluikstorters niet worden opgespoord en aangepakt.

“Het is onaanvaardbaar dat er geen enkel proces-verbaal is opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings. Dit betekent dat er geen controle is en sluikstorters vrijuit kunnen gaan. Hier moet dringend verandering in komen”, zegt het parlementslid.

Warnez pleit voor het maken van topprioriteit van deze kwestie door de minister. Hij suggereert bijvoorbeeld het gebruik van mobiele camerabewaking, zoals al toegepast in veel gemeenten, waaronder Wingene waar Warnez ook schepen is.

Gerelateerd nieuws

Binnenlands Bestuur

Meer dan 300.000 euro voor West-Vlaamse molens

In 2022 en 2023 maakte Vlaanderen meer dan driehonderd duizend euro vrij voor het onderhoud van molens. “Dit is echter nog niet voldoende. Het is belangrijk te blijven investeren in ons West-Vlaams cultureel erfgoed”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.

Milieu

Al 800 extra bomen dit jaar in Wingene

De gemeente Wingene wil tegen 2030 1 extra boom per inwoner realiseren en dat buiten bosgebieden. Op die manier kan de dorpskern vergroend worden.

Binnenlands Bestuur

292 hectare en leegstaande en verwaarloosde bedrijfsruimtes

Het afgelopen jaar stond een groot aantal West-Vlaamse bedrijven, namelijk 639, leeg of zijn ze in een staat van ernstige verwaarlozing beland. “Als West-Vlamingen zijn we ondernemend van nature, maar te vaak ontbreekt de nodige ruimte om onze ideeën tot bloei te laten komen. Het is onze verantwoordelijkheid om bestaande bedrijfsgebouwen maximaal te benutten en leegstand en verwaarlozing te vermijden”, zegt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez.