Sluikstort op West-Vlaamse carpoolparkings daalt naar 201 ton

Vorig jaar werd In 2022 werd maar liefst 201 ton afval verwijderd van de carpoolparkings in de provincie, wat resulteerde in een kostprijs van 737.107 euro voor het opruimen ervan. Daarmee halveert het zwerfvuil ten opzichte van 2019. “Op zich is dat positief nieuws maar toch blijft de gevonden hoeveelheid zwerfvuil ontzettend veel. We moeten ook strenger zijn en controleren op sluikstorters. Vandaag gebeurt dat niet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Lydia Peeters (OpenVLD).

Het aanpakken van sluikstorten op carpoolparkings in Vlaanderen is van cruciaal belang om een schone en leefbare omgeving te behouden. Sluikstorten vormt niet alleen een esthetisch probleem, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Als belangrijke schakel in duurzaam vervoer moeten carpoolparkings schoon en aantrekkelijk blijven voor gebruikers.

Uit het antwoord van minister Peeters op een vraag van parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de hoeveelheid sluikstort in 2022 is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In 2019 bedroeg het zwerfvuil en sluikstort respectievelijk 451 ton, gevolgd door 235 ton in 2020 en 259 ton in 2021. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn de kosten voor het opruimen van het afval wel gestegen als gevolg van inflatie in de afgelopen jaren.

Geen boetes

Opvallend genoeg zijn er in 2022 geen processen-verbaal opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings in West-Vlaanderen. Dit baart Vlaams parlementslid Brecht Warnez zorgen, aangezien het gebrek aan controle betekent dat sluikstorters niet worden opgespoord en aangepakt.

“Het is onaanvaardbaar dat er geen enkel proces-verbaal is opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings. Dit betekent dat er geen controle is en sluikstorters vrijuit kunnen gaan. Hier moet dringend verandering in komen”, zegt het parlementslid.

Warnez pleit voor het maken van topprioriteit van deze kwestie door de minister. Hij suggereert bijvoorbeeld het gebruik van mobiele camerabewaking, zoals al toegepast in veel gemeenten, waaronder Wingene waar Warnez ook schepen is.

Gerelateerd nieuws

Milieu

Bijna 300 Wingense gezinnen bezoeken thermoloket

De gemeente Wingene wil haar gezinnen en ondernemers ondersteunen bij het voorkomen van energieverspilling. In de gemeenteraad van 25 maart vroeg raadslid Stefaan Verhelle meer over de resultaten van de thermocar. Schepen van milieu en klimaat, Brecht Warnez, kon alvast meegeven dat 300 gezinnen het thermoloket bezochten. In geen enkele gemeente is de respons zo groot als in Wingene.

Milieu

2,5 miljoen euro voor ontharding West-Vlaamse speelplaatsen

Via de projectoproep Natuur in je school zet de Vlaamse regering in op ontharding van speelplaatsen. “Voor 2023 gaat het om een investering van een goede 2,5 miljoen euro in 19 West-Vlaamse speelplaatsen die nu zal worden gerealiseerd”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.