Sluikstort op West-Vlaamse carpoolparkings daalt naar 201 ton

Vorig jaar werd In 2022 werd maar liefst 201 ton afval verwijderd van de carpoolparkings in de provincie, wat resulteerde in een kostprijs van 737.107 euro voor het opruimen ervan. Daarmee halveert het zwerfvuil ten opzichte van 2019. “Op zich is dat positief nieuws maar toch blijft de gevonden hoeveelheid zwerfvuil ontzettend veel. We moeten ook strenger zijn en controleren op sluikstorters. Vandaag gebeurt dat niet”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover een vraag stelde aan minister Lydia Peeters (OpenVLD).

Het aanpakken van sluikstorten op carpoolparkings in Vlaanderen is van cruciaal belang om een schone en leefbare omgeving te behouden. Sluikstorten vormt niet alleen een esthetisch probleem, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Als belangrijke schakel in duurzaam vervoer moeten carpoolparkings schoon en aantrekkelijk blijven voor gebruikers.

Uit het antwoord van minister Peeters op een vraag van parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de hoeveelheid sluikstort in 2022 is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In 2019 bedroeg het zwerfvuil en sluikstort respectievelijk 451 ton, gevolgd door 235 ton in 2020 en 259 ton in 2021. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn de kosten voor het opruimen van het afval wel gestegen als gevolg van inflatie in de afgelopen jaren.

Geen boetes

Opvallend genoeg zijn er in 2022 geen processen-verbaal opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings in West-Vlaanderen. Dit baart Vlaams parlementslid Brecht Warnez zorgen, aangezien het gebrek aan controle betekent dat sluikstorters niet worden opgespoord en aangepakt.

“Het is onaanvaardbaar dat er geen enkel proces-verbaal is opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings. Dit betekent dat er geen controle is en sluikstorters vrijuit kunnen gaan. Hier moet dringend verandering in komen”, zegt het parlementslid.

Warnez pleit voor het maken van topprioriteit van deze kwestie door de minister. Hij suggereert bijvoorbeeld het gebruik van mobiele camerabewaking, zoals al toegepast in veel gemeenten, waaronder Wingene waar Warnez ook schepen is.

Gerelateerd nieuws

Onderwijs

West-Vlaamse scholen smeken om extra bouw- en huurkansen

“Verschillende scholen hebben dringend nood aan extra leslokalen. Ik roep de minister op om een nieuwe ‘oproep huursubsidies’ te lanceren. Onze kinderen verdienen eigentijdse leslokalen, om zo de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die hierover vragen stelde aan minister Demir (N-VA).

Milieu

Gemeente Wingene vergroent verstandig

Het gemeentebestuur tekende op 25 oktober 2021 in op het Lokaal Energie en Klimaatpact van Vlaanderen. Hierin staan de doelstelling om één boom per inwoner, 0,5 meter haag per inwoner en één extra groenperk per 1.000 inwoners te realiseren. Concreet gaat het dus om meer dan 15.000 bomen, 7,5 km haag en 10 groenperken. Dit allemaal tegen 20230. Raadslid Sandra Ketels, vroeg aan schepen Brecht Warnez naar de stand van zaken rond de vergroening in de eigen gemeente.

Binnenlands Bestuur

cd&v wil meer centen voor landelijk Vlaanderen

Uit een onafhankelijke studie blijkt dat de financiering van de gemeenten eerlijker moet. “Wat we al jaren zeggen, wordt nu ook bevestigd. Vlaanderen moet de centrumsteden, de kleinere steden en de gemeenten meer centen geven. Landelijk Vlaanderen verdient meer respect. Zo moeten we Antwerpen en Gent geen pijn doen, krijgt de rest meer en is er minder administratieve overlast”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez die al jaren op die nagel klopt.