Het aanpakken van sluikstorten op carpoolparkings in Vlaanderen is van cruciaal belang om een schone en leefbare omgeving te behouden. Sluikstorten vormt niet alleen een esthetisch probleem, maar heeft ook schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid en het milieu. Als belangrijke schakel in duurzaam vervoer moeten carpoolparkings schoon en aantrekkelijk blijven voor gebruikers.
Uit het antwoord van minister Peeters op een vraag van parlementslid Brecht Warnez blijkt dat de hoeveelheid sluikstort in 2022 is afgenomen in vergelijking met voorgaande jaren. In 2019 bedroeg het zwerfvuil en sluikstort respectievelijk 451 ton, gevolgd door 235 ton in 2020 en 259 ton in 2021. Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn de kosten voor het opruimen van het afval wel gestegen als gevolg van inflatie in de afgelopen jaren.
Geen boetes
Opvallend genoeg zijn er in 2022 geen processen-verbaal opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings in West-Vlaanderen. Dit baart Vlaams parlementslid Brecht Warnez zorgen, aangezien het gebrek aan controle betekent dat sluikstorters niet worden opgespoord en aangepakt.
“Het is onaanvaardbaar dat er geen enkel proces-verbaal is opgemaakt voor sluikstorten op carpoolparkings. Dit betekent dat er geen controle is en sluikstorters vrijuit kunnen gaan. Hier moet dringend verandering in komen”, zegt het parlementslid.
Warnez pleit voor het maken van topprioriteit van deze kwestie door de minister. Hij suggereert bijvoorbeeld het gebruik van mobiele camerabewaking, zoals al toegepast in veel gemeenten, waaronder Wingene waar Warnez ook schepen is.